A Btrfs tárolási formátum részletes bemutatása

A Btrfs tárolási formátum részletes bemutatása

A Btrfs egy számítógépes tárolási formátum, amely a copy-on-write elven alapuló fájlrendszert és egy logikai kötetkezelőt kombinál, amelyet együtt fejlesztettek ki. Nem összetévesztendő a Linux LVM-ével.

 

A Btrfs-t eredetileg az Oracle-nél tervezték

Az Oracle Corporationnél tervezték eredetileg,  2007-ben Linuxban való használatra, és 2013 novembere óta a fájlrendszer lemezen lévő formátumát stabilnak nyilvánították a Linux kernelben.

 

A Btrfs célja

Hogy megoldja a Linux fájlrendszerekben a pooling, a pillanatfelvételek, az ellenőrző összegek és az integrált többeszközös átfedés hiányát. Chris Mason, a Btrfs fő szerzője szerint a cél az volt, hogy a linux a rendelkezésre álló tárolókhoz méretezhető legyen.

A skálázás nem csak a tárolók címzéséről szól, hanem azt is jelenti, hogy képesek vagyunk adminisztrálni és kezelni azt egy tiszta felülettel, amely lehetővé teszi, hogy az emberek lássák, hogy mit használnak, és megbízhatóbbá teszi. A Btrfs alapvető adatszerkezetét, a copy-on-write B-fát eredetileg Ohad Rodeh, az IBM kutatója javasolta a USENIX 2007-es konferenciáján tartott előadásában.

Chris Mason, aki akkoriban a ReiserFS-en dolgozott a SUSE számára, még abban az évben csatlakozott az Oracle-hez, és elkezdett dolgozni egy új fájlrendszeren, amely ezeken a B-fákon alapul. 2008-ban az ext3 és az ext4 fájlrendszerek fő fejlesztője, Theodore Ts’o kijelentette, hogy bár az ext4 javított funkciókkal rendelkezik, nem jelent jelentős előrelépést.

 

Régi technológiát használ, és csak átmeneti megoldás

Ts’o szerint a Btrfs a jobb irány, mert javulást kínál a skálázhatóság, a megbízhatóság és az egyszerű kezelés terén. A Btrfs emellett számos olyan tervezési ötletet tartalmaz, amelyek a reiser3/4-ben is megvoltak. Az 1.0 véglegesített lemezes formátumú változatát eredetileg 2008 végére tervezték kiadni, és végül 2009-ben fogadták el a Linux kernel fővonalába.

Számos Linux-disztribúció kezdte el a Btrfs-t kísérleti gyökérfájlrendszer-választásként kínálni a telepítés során. 2011 júliusában a Btrfs automatikus defragmentálási és súrolási funkcióit beolvasztották a Linux kernel fővonalának 3.0-s verziójába. Az Oracle-nél dolgozó Mason mellett a Fujitsunál dolgozó Miao Xie is hozzájárult a teljesítményjavításokhoz. 2012 júniusában Chris Mason elhagyta az Oracle-t és a Fusion-io-hoz került, ahonnan egy évvel később Josef Bacikkal együtt távozott a Facebookhoz.

 

Mason mindkét vállalatnál folytatta a Btrfs-en végzett munkáját

2012-ben két Linux disztribúció is átvitte a kísérleti állapotból a gyártói vagy támogatott státuszba: Márciusban az Oracle Linux, majd augusztusban a SUSE Linux Enterprise.

2015-ben a Btrfs-t a SUSE Linux Enterprise Server 12 alapértelmezett fájlrendszereként fogadták el. 2017 augusztusában a Red Hat a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 7.4 kiadási megjegyzéseiben bejelentette, hogy a továbbiakban nem tervezi, hogy a Btrfs-t, amely az RHEL 6 béta verziója óta technológiai előzetesként szerepelt, teljesen támogatott funkcióvá emeli, megjegyezve, hogy az RHEL 7 kiadási sorozatban továbbra is elérhető marad.

A Btrfs 2019 májusában került ki az RHEL 8-ból. Az RHEL az RHEL 6-ban az ext4-ről az XFS-re tért át az RHEL 7-ben. 2020-ban a Btrfs-t választották a Fedora 33 alapértelmezett fájlrendszerének az asztali változatokhoz.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: