A Debian 10 linux disztribúció, avagy a Buster

A Debian 10 linux disztribúció, avagy a Buster

A Debian 10 felzárkózik a Linux világ többi részéhez. A Debian projekt, számtalan Linux disztribúció upstream anyja kiadta a Debian 10-et, más néven „Buster”-t. És igen, ez egy utalás a Toy Story karakterére. Minden Debian kiadást Toy Story karakterekről neveznek el. Az évek során a Debian jól megérdemelt hírnevet szerzett, mint egy sziklaszilárd disztribúció azok számára, akik nem akarják a legújabbat és legjobbat, és inkább a stabilitást részesítik előnyben, ami abból fakad, ha ragaszkodnak ahhoz, ami működik.

Természetesen a Debian is kap biztonsági frissítéseket, hibajavításokat és karbantartási kiadásokat, mint bármely más disztribúció, de ne számíts nagyobb frissítésekre az alkalmazásokhoz vagy asztali környezetekhez ezzel a Linux típussal. Jelenleg, mint minden kiadásnál, a Debian elég közel áll ahhoz, hogy naprakész legyen azzal, amit a Linux világ többi része csinál. De a Buster öt évig lesz támogatott, és a Debian 11 legalább két évig nem érkezik meg. A Buster mindössze 26 hónappal a Debian 9 után érkezik, bár a Debian 8 nagy módosításai óta már öt év telt el. Tehát az idő előrehaladtával a Buster egyre elavultabbnak fog tűnni.

 

De várjunk csak, az Ubuntu nem a Debianon alapul?

Az Ubuntu a Debian alapját a Debian által Testing Channel-nek nevezett Debianból nyeri. A Debian Linux három fő fejlesztési ágból áll: Stable, Testing és Unstable. Az új verziókon végzett munka mindegyik ágon keresztül halad, az Unstable-ben kezdődik és végül a Stable-ben végződik.

Az Ubuntu a középső, a Testing ágból indul. De a Debian szemszögéből nézve ez még csak félig kész. Mindezek mellett, nekem még soha nem fordult elő, hogy a Debian elromlott volna a több évtizedes használat során. Egy asztali számítógépen azonban ez a fajta stabilitás vegyes lehet a felhasználók számára. Persze, a rendszered nem valószínű, hogy tönkremegy, de az sem valószínű, hogy az alkalmazások legújabb verzióját kapod meg, ami azt jelenti, hogy a GIMP vagy a Darktable új funkcióira jóval azután kell várnod, hogy minden más disztribúció már kiadták őket.

 

Egy kis betekintés a részletekbe

A Debian mindig is egy nehéz disztribúció, ami miatt nehéz izgatottá válni, mert bár rengeteg újdonság van ebben a kiadásban, a legtöbb frissítés már régen megérkezett szinte minden más disztribúcióba. A Debian kiadásai úgy néznek ki, mintha a disztribúció felzárkózna a Linux világ többi részéhez. És bizonyos szempontból pontosan ez történik. Ezúttal azonban úgy érzem, hogy az új Debian kiadásban ennél több van.

A Debian 10 legtöbb nagyobb frissítése valamilyen módon a biztonságot érinti, így a Buster egy kicsit olyan, mint a Debian, tuningolt formában. Jó példa erre a Debian 10 egyik fő jellemzője, a Secure Boot támogatása.

 

A Debian 10 most már a legtöbb esetben gond nélkül telepíthető UEFI-kompatibilis laptopokra

A Secure Boot támogatás hiánya sokáig akadályozta azokat, akik a modern gépek összes funkciójával együtt akarták használni a Debiant. De most, hogy ez kikerült az útból, a Debian sokkal életképesebb választásnak tűnik a nagyobb, meglévő biztonsági irányelvekkel rendelkező intézmények számára. Ez igaz az AppArmor alapértelmezett engedélyezésére is.

Az AppArmor egy keretrendszer az alkalmazások hozzáférésének kezelésére. Olyan házirendeket hozhat létre, amelyek korlátozzák, hogy mely alkalmazások milyen dokumentumokhoz férhetnek hozzá. Ez különösen erős a szervereken, ahol például arra használható, hogy egy PHP-fájlban lévő hiba miatt ne lehessen hozzáférni semmihez a webes gyökéren kívül. Míg a Debian már régóta támogatja az AppArmor-t és kínálja azt a repos-okban, a Buster az első kiadás, amely alapértelmezésben engedélyezve van.

A harmadik biztonsággal kapcsolatos frissítés ebben a kiadásban az Apt csomagkezelő homokdobozolásának lehetősége. Ez egy kicsit bonyolult, és alapértelmezésben nem engedélyezve, de az engedélyezéshez szükséges utasítások megtalálhatók a Debian kiadási dokumentumaiban. Ha bekapcsolod ezt a lehetőséget, akkor korlátozhatod a megengedett rendszerhívások listáját, és mindent, ami nem engedélyezett, SIGSYS-re küldhetsz.

 

A legtöbbek számára már csak e három frissítés miatt is megéri a Debian 10 -re frissíteni

…különösen, ha olyan szerverre telepítik, ahol a gyakori támadások miatt az AppArmorhoz hasonlót feltétlenül szükséges használni. Van azonban néhány más változás is, amely hatással lesz a szerverfelhasználókra, és nem feltétlenül jó értelemben. Először is az iptables-ről az nftables-re való áttérés jut eszünkbe a tűzfal kezelésében. Bár az nftables sok szempontból jobb, mint az iptables (a szabályok létrehozásának szintaxisa egyszerűbb, gyorsabb, és élő nyomon követést kínál), mégis más.

Ez a változás megköveteli, hogy a rendszergazdák átállítsák a munkafolyamatokat, és esetleg átírják a meglévő szkriptjeiket. A másik változás, ami számomra potenciálisan problematikusnak tűnik, az az automatikus frissítésekre való áttérés a pontkiadásokra, amikor engedélyezed a Debian felügyelet nélküli frissítések csomagját. Korábban a felügyelet nélküli frissítések alapértelmezés szerint csak a biztonsági csomagból származó frissítéseket telepítette.

 

A Busterrel ez kibővült a legújabb stabil pontkiadásra való frissítéssel

A Debian stabilitásának egy része a ritkán bekövetkező változásokból ered, de a disztribúció stabilitásának másik része a nagyon kiterjedt tesztelési folyamatnak köszönhető. A Debian kiadásai néha hosszabb időt töltenek fagyasztott állapotban (csak a csomagfrissítések tesztelésével), mint az Ubuntu egy teljes kiadással.

Ez azt jelenti, hogy a stabil pontkiadások nem valószínű, hogy problémákat okoznának. Mégis, ha a múltban a felügyelet nélküli frissítéseket használtad arra, hogy naprakészen tartsd a rendszeredet a biztonsági javításokkal, akkor vedd figyelembe, hogy a konfigurációdat módosítanod kell, ha ugyanezt a viselkedést szeretnéd a jövőben is.

 

Mit kapunk a Debian 10 -ben?

A projekt szintű változásokon kívül a Debian 10 kiadási megjegyzései viszonylag prózaiak. A Debian célja a stabilitás és a szinte bárhol való munkavégzés (a Debian több chiparchitektúrát támogat, mint amiről a legtöbb ember valószínűleg hallott) nem alkalmas arra, hogy a legmodernebb rendszermagokat vagy a legújabb és legjobb grafikus vezérlő frissítéseket használjuk. A Debian 10 a Linux Kernel 4.19.0-4-et tartalmazza, ami a legújabb LTS kernel kiadás. Ez még 2018-ban érkezett, és 2020-ig támogatott, maga a Debian 10 2024-ig támogatott.

A 4.19-es sorozatú kernel számos újdonságot hoz a Debianba, nevezetesen az Intel Icelake grafika kezdeti támogatását, a sokkal jobb energiagazdálkodást, az Intel Low Power Subsystem jobb támogatását, jobb érintőképernyő támogatást és még sok mást. Minden újdonságot a Linux kernel levelezési listáján található bejelentésen tekinthetsz meg. Miközben a Debian 10-et futtattam a laptopomon, észrevettem, hogy az akkumulátor élettartama legalább egy órával jobb, mint a Debian 9-é ugyanazon a gépen. Hogy ez a kernel szintű fejlesztéseknek vagy más javulásoknak köszönhető-e, nehéz megmondani, de akárhogy is van, nagyon ajánlom a frissítést, ha Debian 9-et futtatsz laptopon.

A Debian eredeti vonzerejének része volt az átfogó csomagelérhetőség. Ha nem volt benne a Debian repos-ban, akkor valószínűleg nem volt Linux alkalmazás. A mai világban ez már kevésbé igaz, de a Debian még mindig az egyik legnagyobb repos-t kínálja, összesen 57.703 csomaggal. Ebből a számból 13.370 új csomagot adtak hozzá ehhez a kiadáshoz. A Buster kiadás részeként mintegy 35.532 csomagot frissítettek.

 

A Debian 10 másik jelentős frissítése az összes asztali környezetet érinti

A Debian 10 a GNOME 3.30, KDE Plasma 5.14, Cinnamon 3.8, LXDE 0.99.2, LXQt 0.14, MATE 1.20 és Xfce 4.12 változatot tartalmazza. És igen, jól olvastad, még az első időszakban előkészült LXQt-nak is van hivatalos ISO-ja a Debian 10-re. A munkád elvégzéséhez használt szoftverek is frissültek a legújabb elérhető kiadásokra, mint például a LibreOffice 6.1, a Firefox, a GIMP 2.10.8 és még sok más.

A programozók és fejlesztők örömmel veszik, hogy a Debian 10, bár nem teljesen Python 2 mentes, de ebbe az irányba halad.

A Debian 10 nagyon jól támogatja a Python 3-at, a Python 3.7.2-t kínálja a dobozból. A Python 2 támogatása 2020-ban véget ér, és sok más disztribúcióhoz hasonlóan a Debian is arra ösztönzi a fejlesztőket, hogy a Python 2 életciklusának lejárta előtt migrálják alkalmazásaikat. De talán a legjelentősebb kellemes változás ebben a kiadásban a Calamares telepítő használata a Debian-Live képekhez.

Ha a Debian-t Live CD-ről telepíted, a jó öreg Debian telepítő helyett a disztribúció-agnosztikus Calamares telepítőt fogod látni. A Debian telepítőnek jóval több funkciója van, és még mindig ezt kapod, ha netes telepítőt vagy DVD telepítőt használsz, de a Calamares telepítő kétségtelenül kezdőbarátabb.

 

A GNOME Shell gyakran frissül, és szinte minden kiadással jelentős változásokat eszközöl

Ezek a kiadások elég rendszeresen, majdnem félévente érkeznek. Azóta, hogy a Debian 10 az év elején befagyott a GNOME 3.30 körül, már volt egy új GNOME-kiadás, és szeptemberben érkezik egy újabb. Vajon ezek is eljutnak majd a Buster tárolóiba? Talán. Valószínűleg, de ez még eltart egy darabig.

Sok tekintetben a stabilitás továbbra is a kedvenc részem a Debianban. Ez az operációs rendszer nem változik. Azt frissíti, amit frissíteni kell, minden más pedig várhat. Ha azonban jobban szeretnéd kihasználni ezt a stabilitást, és olyan rendszert szeretnél felállítani, amin a következő öt évben egyáltalán nem kell gondolkodnod, akkor azt javasolnám, hogy az ideális desktop a disztró saját konzervatív fejlesztési megközelítését tükrözné.

A GNOME helyett keress valami olyat, ami ritkán frissül, és amikor ezek a frissítések jönnek, nem kellene, hogy sok minden változzon. A hibákat ki kell javítani, kisebb frissítéseket ki kell tolni, de a legtöbbször a rendszernek ugyanannak kell lennie a frissítés után, mint előtte egy ideális Debian asztallal. Többféle asztali gép létezik, amely különböző mértékben megfelel ennek a leírásnak, de az én kedvenc Debian asztali gépem az Xfce.

 

A Debianhoz hasonlóan az Xfce is több mint egy évig, gyakran két évig is elvan nagyobb frissítés nélkül

Amikor frissítések érkeznek, akkor azok olyanok, amilyenekre vágysz: rengeteg hibajavítás, sebességjavítás és apró finomítások, nem pedig hatalmas felületi átalakítások. Ironikus módon ez ebben a körben talán nem lesz igaz, mivel az Xfce 4.14 most érkezett meg, és meglehetősen nagy frissítést hajt végre a GTK 3 komponenseken. Mégis, bár a 4.14-re még várni kell egy kicsit, amíg a Debian 10-re kerül, biztosak lehetünk benne, hogy közel sem lesz annyi Xfce frissítés, mint amit a GNOME vagy akár a KDE esetében kapunk.

 

A Debian Xfce meglehetősen egyszerű és semmilyen módon nem testre szabott

Stabil asztalt készít, amely nem áll az utadba. Bár a 4.14-es frissítés szépnek tűnik, különösen a lehetséges sebességnövekedés miatt, nem sok minden fog változni a kinézet vagy a funkcionalitás tekintetében. Majd akkor érkezik, ha a Debian készen áll rá. És ha ez zavar téged, akkor a Debian nem a neked való disztribúció.

Azért én is kíváncsi voltam a Waylandre a Debian 10-ben, ezért egy ideig futtattam a Sway csempés ablakkezelőt. A tesztelés során a Wayland alatt még mindig voltak vágólapmegosztási problémáim. Nem tudtam elérni, hogy a másolás és beillesztés működjön a Wayland és az XWayland alkalmazások között. Ennek ellenére a többi Wayland-tapasztalatom a Sway-jel a Debian 10-en hibátlan volt.

 

Következtetés

Már három hónapja használom a Debian 10-et és ahogy az várható volt, ez egy szuper szilárd kiadás. Ez már csak azért is figyelemre méltó, mert a Debian 9-en egyáltalán nem volt hasonló tapasztalatom. A Debian 9-cel való kezdeti próbálkozásom tele volt problémákkal, és sietve visszatértem a Debian 8-hoz.

Egy év múlva újra megpróbáltam, és nagyobb szerencsém volt, de ezúttal egyáltalán nem volt problémám sem asztali, sem szerveren. Érdemes megjegyezni, hogy mielőtt frissítesz, készíts biztonsági mentést a PostgreSQL-adatokról, mivel a Debian 10 a PostgreSQL 9.6-ról 11-re vált, ami jelentős migráció minden élő szerver számára. Bár azt tervezem, hogy legalább egy egypontos kiadást várok, mielőtt tesztelném a termelő szerverek frissítését, a Debian 10 nagyszerű kiadásnak tűnik.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: