A Lubuntu részletes bemutatása

A Lubuntu részletes bemutatása

Mi a Lubuntu? Kezdjük az elején, nézzünk vissza az alapokra. Az Ubuntu egy óriás a Linux világában, hatalmas népszerűsége rengeteg származékos disztribúciót, „ízesítést”, azaz fajtát és spinoffot eredményezett, amelyek mindegyike az Ubuntu operációs rendszert tartja meg alapként. Azáltal, hogy az Ubuntu lehetővé teszi ezeket a változatokat, egy hatalmas és virágzó ökoszisztémát tud létrehozni, amelyek mind kapcsolatban állnak egymással, és hozzájárulnak a fő Ubuntuhoz, illetve erősítik azt.

Mivel ennyi variáció létezik, és ezek közül sokan az Ubuntu név egy részét használják, az újonnan érkezőknek nehéz eldönteni, hogy pontosan mi micsoda, és megkülönböztetni őket egymástól. Mindegyik azonban különbözik, mindegyiknek saját asztali környezete és eszközkészlete van. A Lubuntu tökéletesen beleillik ebbe a képbe.

 

A Lubuntu linuxról bővebben


Ez egy teljes értékű asztali környezet az összes olyan eszközzel és segédprogrammal, amit elvárhatunk, de sok olyan extra és vizuális effekt nélkül, amelyek megterhelnék a számítógépet. A Lubuntu az Ubuntu egyik fő hivatalos változata, valójában mindegyik fajtája lényegében megegyezik a fő Ubuntu kiadással, de más-más asztali környezettel párosul. A Kubuntu az Ubuntu a KDE Plasma asztallal.

A Lubuntu linuxról bővebben

A Xubuntu az Ubuntu az XFCE asztallal. A Lubuntu pedig az Ubuntu LXQt-vel. Az LXQt egy könnyű asztali környezet, amely a Qt eszköztárra épül, hasonlóan a KDE Plazmához. A Lubuntu korábban az LXDE asztali környezeten alapult, de az LXDE összeolvadt a Raxor-qt-vel, így jött létre az új LXQt asztali környezet. Mindkét asztali gép könnyű volt és az erőforrás-hatékonyságra törekedett, így az egyesülésük eredménye is, avagy az LXQt.

 

Miért érdemes a Lubuntu linux disztribúciót választani?

Számos oka van annak, hogy miért szeretnénk a Lubuntut telepíteni a számítógépre. Az első, és valószínűleg a legnyilvánvalóbb maga az Ubuntu. Az Ubuntu könnyedén a legnépszerűbb Linux-disztribúció a világon. A Debian disztribúció szilárd alapjaira épül, amely az egyik legrégebbi és legelismertebb operációs rendszer. Az Ubuntu általában a Linux azon változata, amelyet a szoftvercégek, köztük a Valve is megcéloz a Steam első Linuxra történő kiadásával.

Az Ubuntu az üzleti világban is kedvelt.

Számtalan webhelyet működtet, és ez az egyik legtöbbet telepített operációs rendszer a felhőben. Tehát ha Ubuntut akarunk, miért válasszuk a Lubuntu változatát? Egy fő oka van annak, hogy a Lubuntut válasszuk a többi kiváló ízléssel szemben: az erőforrás-felhasználás. A Lubuntu nevetségesen könnyű, szinte lebeg. Sok modern asztali környezettel ellentétben az LXQt szinte egyáltalán nem használ rendszermemóriát a futtatásához.

Ez azt jelenti, hogy sokkal többet tehet a számítógépünkön kevesebb pénzért. Ez a Lubuntut ideálissá teszi a korlátozott erőforrásokkal rendelkező számítógépeken is, mint például a Chromebookok és a régebbi PC-k. Az LXQt, akárcsak a többi Linux asztali számítógép, testre szabható, hogy megfeleljen az igényeinknek és személyes ízlésünknek. Megváltoztathatjuk az asztal megjelenését, hangulatát és elrendezését anélkül, hogy az LXQt figyelemre méltó hatékonyságát feláldoznánk. A Lubuntu telepítési útmutatóját itt találod.

 

A Lubuntu Desktop használata


Amikor először bootolsz a Lubuntuba, és bejelentkezel a fiókodba, valami olyan dolog fogad, ami azonnal ismerős lehet, még akkor is, ha még soha nem láttad az LXQt-t. Az LXQt hagyományos asztali elrendezést használ, hasonlóan a Microsoft Windows szinte minden eddigi verziójához.

A Lubuntu Desktop használata

Az asztal bal alsó sarkában van egy menü gomb, amely megnyitja az alkalmazások menüt. Maguk az alkalmazások kategóriákra vannak bontva, és könnyedén navigálhatsz és kiválaszthatod, amire szükséged van a keresett alkalmazás típusa alapján. Ha inkább közvetlenül keresnél egy alkalmazást, az LXQt ugyanebben a menüben ezt a lehetőséget is felkínálja.

A menü mellett található a munkaterületek listája. A Linux asztali gépek általában több asztali gépet, úgynevezett munkaterületeket kínálnak, amelyeket a munka elkülönítésére és rendszerezésére használhat. A panelen lévő számok kiválasztásával válthatsz közöttük. A munkaterületek után találod a gyorsindító menüt a gyakori alkalmazások ikonjaival.

Az alapértelmezettek a Firefox és a Fájlok, de a menüből húzva ikonokat is hozzáadhatsz. Egy ikonra jobb gombbal kattintva lehetőséged van eltávolítani azt. A panel másik oldalán található a rendszertálca. Ez egy újabb hagyományos asztali funkció, amelynek azonnal felismerhetőnek kell lennie. A rendszertálca a szokásos asztali információs widgeteket tartalmazza, például az órát, az értesítéseket, a csatlakoztatott meghajtókra, az internetkapcsolatra és a hangerőre vonatkozó információkat.

Bár a Linux-felhasználók általában nem tárolnak dolgokat az asztalon, vagy nem zsúfolják tele programindítókkal, a Lubuntu rendelkezik néhány parancsikon ikonokkal az asztalon. Ezek mind alapvető mappahelyek, mint például a szemetes és a home mappa. Ha kényelmesnek találod őket, nagyszerű. Ellenkező esetben testre szabhatod a Lubutnut, hogy pl elrejtsd őket. Mint a legtöbb PC-s asztali számítógép esetében, egy alkalmazás megnyitása egy fület hoz létre a panelen az alkalmazás számára. Ezekre a fülekre minimalizálhatod az ablakokat, és újra megnyithatod őket, hogy teljes tartalmukat láthasd.

 

Testreszabás

Az LXQt a Lubuntun talán nem olyan végtelenül testreszabható, mint az XFCE, de még mindig könnyen a stílusodhoz és munkafolyamatodhoz igazíthatod. Más Linux asztali számítógépekhez hasonlóan a legtöbb dolog egy központi beállítási alkalmazásból végezhető el.

Az LXQt Configuration Center megnyitásával valószínűleg hamar észreveszed, hogy ezen az egy felületen keresztül szinte mindent megváltoztathatsz, testre szabhatsz és vezérelhetsz a rendszereredben.

 

A téma módosítása

Az egyik legnagyobb hatású változtatás, amit az LXQt-n vagy bármelyik asztalon elvégezhet, az egy másik téma használata. Az LXQt egy kicsit más, mint a legtöbb Linux asztali számítógép, mivel GTK helyett Qt-t használ.

Ne akadj fenn túlságosan a technikai dolgokon, de ez azt jelenti, hogy más típusú témát használ, és lehetővé teszi, hogy két témát alkalmazz: egyet a Qt alkalmazásokhoz, egyet pedig a GTK alkalmazásokhoz. Megváltoztathatod az ikonokat, a betűtípusokat és az egérmutatót is. Mindez az LXQt-nél ugyanazon vezérlőelemek alatt van, és rengeteg lehetőség áll rendelkezésre.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: