MX Linux - A felhasználóbarátság és a rugalmasság tökéletes aránya

Az MX Linux az egyik legtöbbet letöltött asztali disztribúció

Az MX Linux közel nem olyan ismert mint az Ubuntu, a LinuxMint vagy akár a Fedora. Az MX Linux nem rendelkezik azzal a márkaismertséggel, mint a többi népszerű Linux-disztribúció. Viszont amikor azt látjuk, hogy az MX Linux az első számú letöltési helyezett az Ubuntu, a Linux Mint, a Manjaro, illetve a Pop!_OS előtt, erre azért felkapja a fejét az ember.

Letöltöttük az MX Linux legújabb iterációját és elindítottunk egy virtuális gépet, hogy megnézzük, hogy mi a helyzet. Azt kell mondanunk, nem lepődtünk meg azon, ami fogadott. Bár az Xfce alapértelmezés szerint a panel oldalt függőlegesen helyezkedik el, a felhasználó mégis azonnal megismeri az asztal működését.

Azon kívül, hogy egy tiszta asztali gép, mi az, ami az MX Linuxot olyan népszerűvé teszi?

 

MX Linux: A felhasználóbarátság és a rugalmasság tökéletes aránya

Valamikor régen majdnem minden linux nagyjából olyan volt, amilyenné a felhasználó akarta tenni. Bármilyen asztalt is választottál, addig módosítgathattad, amíg szinte felismerhetetlenné vált az alapértelmezéséhez képest. Valamikor a fejlesztők rájöttek, hogy az ilyen szintű rugalmasság túl nagy kihívást jelent a felhasználók számára a linuxban.

Bármelyik felhasználó, függetlenül a képzettségi szinttől, bejelentkezhet az MX Linuxba

Ekkor kezdtünk el találkozni a GNOME Shell-hez hasonlóval, ahol a felhasználó szinte be volt zárva abba, amit a fejlesztők használhatónak ítéltek. Mindeközben az Xfce-hez hasonló asztali gépek továbbra is olyan asztali gépeket biztosítottak, amelyek megtartották a Linux-felhasználók által évek óta megszokott rugalmassági szintet.

 

Ritkán adtak ki olyan disztribúciót, amely mindkét világból a legjobbat kínálta

Olyat, amely egyszerűen használható, de figyelemre méltóan rugalmas volt. Az MX Linux pontosan ilyen. Egy olyan Linux-disztribúció, amely minden típusú felhasználónak megfelel. Már az általuk kínált verziók is ezt illusztrálják.

A felhasználók három különböző Xfce verzió 32 bites, 64 bites és egy speciális hardvertámogatású változat, valamint egy KDE speciális hardvertámogatású kiadás közül választhatnak. Ha az MX Linuxot egy újabb gépen fogod használni, például olyanon, amely AMD Ryzen, AMD Radeon RX grafikus vagy 9/10/11. generációs Intel hardvert tartalmaz, mindenképpen töltsd le az AHS verziót. A telepítés után és a telepítés nagyon egyszerű, azt mondani, hogy „minden csak úgy működik”, enyhe kifejezés lenne.

A telepítési útmutatót itt éred el.

Nem csak arról van szó, hogy minden jól működik és a tanulási folyamat nulla. Bármelyik felhasználó, függetlenül a képzettségi szinttől, bejelentkezhetsz az MX Linuxba és azonnal otthonosan mozoghatsz az asztalon. Ugyanakkor bármelyik régóta Linuxot használó felhasználó bejelentkezhet és azonnal elkezdheti az asztalt úgy beállítani, hogy az tökéletesen illeszkedjen a tipikus munkafolyamataihoz.

Ez az MX Linux lényege és részben ez az oka annak, hogy a Distrowatch legtöbbet letöltött Linux-disztribúciója lett. Megvan benne a Debian stabilitása, az Xfce vagy a KDE, az asztal modernebb változata, rugalmassága és az ismertség, amit bárki értékelhet. Megkockáztatom, hogy a legtöbb felhasználó semmit sem változtatna a csomagból elérhető élményen. Ennyire jól megtervezett ez a Linux-disztribúció.

 

Rengeteg alkalmazás érhető el

Mit kapunk, ha telepítjük az MX Linuxot? Röviden rengeteg mindent. Az előtelepített alkalmazások listája valahogy így néz ki: AntiX Advert Blocker, Asunder CD Ripper, Bulk Rename, Catfish File Search, Clementine, Conky, Firefox, GIMP, LibreOffice, LuckyBackup, PDF Arranger, Samba, Thunderbird és VLC Media Player. Tehát nem fogsz lemaradni semmiről. Ami a csomagkezelést illeti, az MX Linux tartalmazza a Synaptic csomagkezelőt.

Rengeteg alkalmazás érhető el MX Linux-ra

A Synaptic beépítése az MX Linux felhasználóbarátsági skálájának egyik kevés csorbája. Nem mintha a Synaptic használata kihívást jelentene, de az biztos, hogy nem tartozik a linuxban található felhasználóbarát eszközök közé. Ha összehasonlítjuk a Synapticot mondjuk a GNOME szoftverrel, a Synaptic nem csak egy kicsit elavultnak tűnik, de közel sem olyan egyszerű.

Tekintettel arra, hogy úgy tűnik, hogy az MX Linux középpontjában az áll, hogy egy mindenki számára elérhető linux disztribúció legyen, a fejlesztők talán megfontolhatnák, hogy az alkalmazásboltot egy modernebb formában is beépítsék.

 

Az MX Linux dokumentációról

Ezen a téren minden Linux-disztribúció tanulhatna egy-két dolgot az MX Linux-tól. Ennek az asztali disztribúciónak az alapértelmezett telepítésével az egyik legkiterjedtebb dokumentációt kapod, amit a Linux bármelyik verziójánál találhatsz. A fejlesztők mindent megtettek azért, hogy az új felhasználók otthonosan érezzék magukat.

A kézikönyvben, amely az asztal ikonjáról nyitható meg, a következőkről találsz információkat: telepítés, perifériák konfigurálása, az MX TOOLS, a kijelző konfigurálása, hálózat beállítása, hangkezelés, asztali testreszabás, szoftverkezelés, használat és még sok minden másis.

 

MX eszközök, avagy az MX Tools

Az MX Linux tartalmaz néhány nagyon praktikus eszközt, amelyek a találó MX Tools nevet kapták. Ezek az eszközök a következő feladatokat fedik le: Rendszer biztonsági mentés készítése, illesztőprogramok és kodekek telepítése, boot opciók és menü szerkesztése, rendszertisztítás, Conky kezelés, Bash konfiguráció, Repository kezelés, USB formátum. Az MX Tools mind nagyon felhasználóbarát és pontosan úgy működik, ahogyan elvárható.

 

Végezetül…

Ha mindezeket összeadjuk, akkor egy olyan Linux-disztribúciót kapunk, amely túllép a Linuxon, és mindenki számára elérhető asztali operációs rendszerré válik.

Ez kellene, hogy legyen minden Linux asztali fejlesztő célja.

Ha olyan Linux-disztribúciót keresel, amelyet új felhasználóknak telepíthetsz, vagy olyat szeretnél, amely komoly rugalmasságot visz vissza az asztali gépekre, akkor az MX Linuxszal nem tévedhetsz.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: