Az Oracle Linux részletes leírása

Az Oracle Linux részletes leírása

Az Oracle Linux, korábbi nevén Oracle Enterprise Linux vagy OEL, az Oracle által csomagolt és szabadon terjesztett Linux-disztribúció, amely 2006 vége óta részben a GNU General Public License alatt érhető el (hivatalos webhelye). A Red Hat Enterprise Linux (RHEL) forráskódjából fordították le, a Red Hat márkajelzését az Oracle márkajelzésével helyettesítve.

Az Oracle Cloud és az Oracle Engineered Systems, például az Oracle Exadata és mások is használják. A potenciális felhasználók szabadon letölthetik az Oracle Linuxot az Oracle E-delivery szolgáltatásán (Oracle Software Delivery Cloud) keresztül vagy számos tüköroldalról, és ingyenesen telepíthetik és terjeszthetik.

A vállalat Oracle Linux Support programjának célja, hogy kereskedelmi technikai támogatást nyújtson, amely kiterjed az OL és a meglévő RHEL vagy CentOS telepítésekre, de az előbbiek tanúsítása nélkül, azaz újratelepítés vagy újraindítás nélkül. 2016-ban az Oracle Linuxnak több mint 15 000 ügyfele volt előfizetve a támogatási programra.

 

Oracle Linux kompatibilitás és támogatás


#1. A Oracle Linux hardveres kompatibilitása

Az Oracle Linux többek között az IBM, a Hewlett-Packard, a Dell, a Lenovo és a Cisco szerverein tanúsított. 2010-ben a Force10 bejelentette az Oracle VM Server for x86 és az OL támogatását. Az Oracle Linux elérhető az Amazon EC2-n is Amazon Machine Image-ként, valamint a Microsoft Windows Azure-on VM Image-ként.

Az x86-64 processzorral rendelkező Oracle/Sun szerverek konfigurálhatók úgy, hogy Oracle Linuxszal szállítsák őket. 2017 novemberében az Oracle bejelentette, hogy az OL az ARM platformon a Raspberry Pi 3, a Cavium ThunderX és az X-Gene 3 támogatásával.

 

#2. A RHEL kompatibilitás

Az Oracle Corporation az Oracle Linuxot két alternatív Linux kernellel terjeszti:

  • Red Hat Compatible Kernel (RHCK) – azonos a RHEL-ben szállított rendszermaggal.
  • Unbreakable Enterprise Kernel (UEK) – az újabb fővonalbeli Linux kernelverziókon alapul, az Oracle saját fejlesztéseivel az OLTP, InfiniBand, SSD lemezelérés, NUMA-optimalizálás, Reliable Datagram Sockets (RDS), aszinkron I/O, OCFS2 és hálózatépítés terén.

Az Oracle az Unbreakable Enterprise Kernel-t úgy reklámozza, mint amely 100%-ban kompatibilis az RHEL-lel, noha ezt lényegében lehetetlen garantálni, mivel a kernel ABI-je különböző tényezők miatt változik, beleértve azt is, hogy a kernel egy újabb verzióra épül, amely sok ezer eltérést mutat a Red Hat kerneléhez képest.

Bár a Linux kernel fejlesztői, upstream, igyekeznek soha nem megtörni a felhasználói teret, ez már megtörtént. Az Oracle kompatibilitási állításai arra engedik következtetni a felhasználót, hogy a harmadik féltől származó RHEL-tanúsított alkalmazások megfelelően fognak viselkedni az Oracle kernelen, de nem ad semmilyen hivatkozást a harmadik fél dokumentációjára.

 

#3. Telepítés az Oracle Corporationen belül

Az Oracle Corporation az Oracle Linuxot széles körben használja az Oracle Public Cloudon belül, belsőleg az IT-költségek csökkentése érdekében. Az Oracle Global IT több mint 42 000 szerveren telepíti az Oracle Linuxot; a SaaS Oracle On Demand szolgáltatás, az Oracle University és az Oracle technológiai demórendszerei szintén Oracle Linuxot futtatnak.

Telepítési útmutató

Az Oracle szoftverfejlesztői Oracle Linuxon fejlesztik az Oracle Database, Fusion Middleware, E-Business Suite és az Oracle Applications egyéb komponenseit.

 

#4. Virtualizációs támogatás

A támogatási program keretében az OL támogatja a KVM-et és a Xent. Más Oracle termékek csak a Xen-alapú Oracle VM Server for x86 alatt támogatottak.

 

#5. Oracle Linux szoftverfrissítések és verziótörténet

2012 márciusában az Oracle bejelentette az OL ingyenes szoftverfrissítéseit és hibajavításait az Oracle nyilvános yum tárolóiban. 2013 szeptemberében az Oracle bejelentette, hogy az ingyenes nyilvános yum-kiszolgálói havonta 80 TB adatot kezelnek és a forgalomnövekedés kezelése érdekében átálltak az Akamai tartalomszolgáltató hálózatra.

 

Oracle Linux OpenStack

Az Oracle 2014. szeptember 24-én jelentette be az Oracle OpenStack for OL disztribúciót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az Oracle Linuxot és az Oracle VM-et az OpenStack-en keresztül irányítsák termelési környezetben. Az OpenStack Icehouse kiadásán alapuló Oracle OpenStack for OL disztribúció egy olyan felhőkezelő szoftvertermék, amely vállalati típusú megoldást kínál az informatikai környezet telepítéséhez és kezeléséhez.

A termék megőrzi az OpenStack rugalmasságát, lehetővé téve a felhasználók számára különböző konfigurációk telepítését, valamint a különböző szoftver- és hardvergyártókkal való integrációt. Az Oracle OpenStack for OL ingyenesen letölthető. Nincs licencelési költség. Az Oracle weboldaláról ingyenesen letölthető. Az 1. verzióban támogatott OpenStack szolgáltatások közé tartozik a Nova, a Keystone, a Cinder, a Glance, a Neutron, a Horizon és a Swift.

Az Oracle szerint az Oracle OpenStack támogatása az Oracle Linuxhoz az Oracle Premier Support for Oracle Linux, Oracle VM és Systems részeként szerepel. Az Oracle OpenStack for Oracle Linux letölthető erről az oldalról.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: