Az Ubuntu 16.04 háttere, telepítése lépésről lépésre

Az Ubuntu 16.04 háttere, telepítése lépésről lépésre

Az Ubuntu 16.04 egy régebbi, de még mindig népszerű verziója az Ubuntu operációs rendszernek, melyet 2016 áprilisában adtak ki. Ez az Ubuntu Long Term Support (LTS) kiadása, amelynek támogatása hivatalosan 2021 áprilisáig tartott.

Az Ubuntu 16.04 új funkciókat és fejlesztéseket hozott, mint például az alapértelmezett Unity asztali környezet és a Snap csomagkezelő, amely lehetővé tette az alkalmazások gyorsabb telepítését és frissítését.

 

Az Ubuntu 16.04 -et sokan használják a mai napig

Különösen azok, akiknek régebbi hardvereik vannak, és nem tudják futtatni a legújabb operációs rendszereket. Azonban fontos megemlíteni, hogy a támogatottság véget ért, így ha továbbra is az Ubuntu 16.04-et használod, akkor nem kapsz többé biztonsági frissítéseket és javításokat, így a biztonsági kockázatokat és a hibákat nem javítják már.

Ha azonban még mindig ragaszkodsz az Ubuntu 16.04 használatához, akkor fontos biztonsági intézkedéseket kell tenned, például a tűzfal beállítását és az alkalmazások frissítésének figyelemmel kísérését.

Ha azonban szeretnél frissíteni a legújabb Ubuntu verzióra, akkor az lehetővé teszi számodra, hogy élvezhesd a legújabb funkciókat, biztonsági frissítéseket és javításokat. Az Ubuntu 20.04 az aktuális LTS verzió, amelyet hivatalosan 2025 áprilisáig támogatnak.

A 20.04-es verzió rengeteg új funkciót és fejlesztést hozott, többek között a GNOME asztali környezetet, az alapértelmezett Snap csomagkezelőt, a frissített kernel verziót és az NVIDIA nyílt forráskódú illesztőprogram támogatást.

Az Ubuntu 20.04 rendkívül stabil és megbízható operációs rendszer, amelyet a fejlesztők és a felhasználók is szeretnek. Ha továbbra is az Ubuntu használatára szánod magad, akkor ajánlott a 20.04-es verzióra való frissítés, hogy élvezhesd az új funkciókat és a hosszútávú támogatást.

 

Mi az Ubuntu 16.04 telepítésének a menete részletesen?

Az Ubuntu 16.04 telepítése nem bonyolult folyamat, de fontos, hogy kövesd az alábbi lépéseket:


#1. Előkészületek az Ubuntu 16.04 telepítéséhez:

Először is szükséged lesz az Ubuntu 16.04 telepítőjére, amelyet letölthetsz a hivatalos Ubuntu weboldalról. A letöltés után érdemes ellenőrizni a letöltött fájl SHA256 hash értékét, hogy megbizonyosodj arról, hogy a letöltött fájl nem sérült-e meg. Ezt a parancsot futtatva tudod ellenőrizni:

sha256sum ubuntu-16.04-desktop-amd64.iso

A parancs eredményének meg kell egyeznie a hivatalos Ubuntu 16.04 SHA256 hash értékével.

 

#2. Bootolható USB vagy DVD készítése:

Miután letöltötted a telepítőt, készítened kell egy bootolható USB meghajtót vagy DVD-t, amelyről elindíthatod a telepítőt. Ehhez több programot is használhatsz, például a Rufus-t vagy a UNetbootin-t. Az Ubuntu hivatalos weboldalán található Ubuntu Startup Disk Creator segítségével is létrehozhatsz bootolható USB meghajtót.

 

#3. Indítsd el az Ubuntu 16.04 telepítőt:

Ha elkészültél a bootolható USB meghajtóval vagy DVD-vel, akkor csatlakoztasd a meghajtót a számítógéphez és indítsd újra a gépet. A bootolási folyamat során a számítógépnek az USB meghajtót vagy DVD-t kell felismernie és el kell indítania az Ubuntu telepítőjét. Ha a gépednek van UEFI BIOS-a, akkor győződj meg arról, hogy az UEFI bootot engedélyezted.

 

#4. Válaszd ki a nyelvet:

Az Ubuntu telepítője elindulása után az első képernyőn ki kell választanod a telepítés nyelvét. Ezután kattints az „Install Ubuntu” gombra a telepítés megkezdéséhez.

Csatlakozz az internethez és válaszd ki az időzónádat:
A következő képernyőn csatlakozz az internethez, és válaszd ki az időzónádat, hogy az Ubuntu pontosan meg tudja határozni az időt.

 

#5. Válaszd ki az installálandó alkalmazásokat:

A következő képernyőn kiválaszthatod, hogy milyen programokat szeretnél telepíteni az Ubuntu-val együtt. Ha nem vagy biztos benne, hogy melyiket válaszd, hagyd az alapértelmezett beállításokat.

 

#6. Partícionálás:

Ezután kövesd a partícionálási lépést, amely során meg kell határoznod, hogy melyik meghajtóra telepíted az Ubuntu-t, és hogyan szeretnéd felosztani a meghajtót. Az alapértelmezett beállítás általában megfelelő, de ha speciális igényeid vannak, akkor kattints a „Something else” gombra, és manuálisan hozd létre a partíciókat.

 

#7. Felhasználói fiók létrehozása:

Az Ubuntu 16.04 telepítése során meg kell adnod egy felhasználói nevet és jelszót a rendszerhez való hozzáféréshez.

 

#8. Telepítés:

Miután beállítottad a partíciókat és létrehoztad a felhasználói fiókot, elindíthatod a telepítést. A telepítési folyamat néhány percig vagy akár hosszabb ideig is eltarthat, attól függően, hogy mennyire erős a számítógéped.

 

#9. Telepítés befejezése és újraindítás:

Miután a telepítés befejeződött, kérni fogja a rendszer az Ubuntu telepítő eltávolítását, majd kattints az „Restart Now” gombra, hogy újraindítsd a számítógépet. Az újraindítás után az Ubuntu 16.04-es változata készen áll a használatra.

 

Összességében az Ubuntu 16.04 telepítése nem túl bonyolult folyamat

De fontos, hogy kövesd az előírt lépéseket, és ellenőrizd a SHA256 hash értéket a letöltött fájlon, hogy meggyőződj arról, hogy a telepítő nem sérült-e meg.

Az Ubuntu 16.04-es verziója már nem támogatott, ezért érdemes fontolóra venni a frissítést az újabb, támogatott verzióra, például az Ubuntu 20.04-re, hogy biztonságosabb és stabilabb operációs rendszert használj.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: