Az Ubuntu MATE projekt részletei

Az Ubuntu MATE linux disztribúció vizsgálata

Az Ubuntu MATE egy nagy teljesítményű asztali operációs rendszer, amely a népszerű Ubuntu linux disztribúción alapul. Az Ubuntu MATE-et az teszi egyedivé, hogy a fejlett MATE asztali környezetet tartalmazza, amely eredetileg a GNOME 2 folytatásaként jött létre.

Tekintettel arra, hogy a linux világában igen népszerű, megírtam ezt az Ubuntu MATE ismertetőt, hogy megmutassuk, miről is van szó, és eldönthesd, hogy ez a megfelelő operációs rendszer-e a számodra.

 

Az Ubuntu MATE részletei

A projekt céljai világosak. Mindenki számára elérhető, nyelvtől és fizikai képességektől függetlenül. Növelni mind az Ubuntu, mind a MATE Desktop felhasználói elfogadottságát.

Ubuntu alternatíva olyan számítógépek számára, amelyek nem elég erősek egy összetett asztal futtatásához. Első választás Ubuntu platform távoli munkaállomás megoldásokhoz, mint például az LTSP és az X2Go. Az Ubuntu felemás napjainak újjáteremtése a hagyományos asztali alternatívát kedvelő felhasználók számára.

Az Ubuntu MATE egy nagy teljesítményű asztali operációs rendszer

Emellett járuljon hozzá a Debianhoz, hogy mind a Debian, mind az Ubuntu közösség profitáljon belőle. A szoftverek kiválasztása a funkcionalitást és a stabilitást részesíti előnyben a könnyedséggel és a szeszélyességgel szemben.

 

Ubuntu Mate rendszerkövetelményei

A legtöbb felhasználó gond nélkül teljesíti ezeket a követelményeket, mivel a legtöbb modern számítógép messze túl van a minimális hardverkövetelményeken, de ha linuxról van szó, sokan élvezik a régi hardverek linux disztribúciókkal való újjáélesztését.

Minimum rendszerkövetelmény:

 • CPU: Core 2
 • CPU-architektúra: amd64
 • RAM: 1 GB
 • Tárhely: 8 GB
 • Indítómédia: Indítható DVD-ROM
 • Kijelző felbontás: 1024 x 768

Ajánlott rendszerkövetelmény:

 • CPU: Duo Core i3
 • CPU-architektúra: amd64
 • RAM: 4 GB
 • Tárhely: 16 GB
 • Indítómédia: Indítható DVD-ROM vagy USB flash meghajtó
 • Kijelző felbontás: 1440 x 900 vagy magasabb (grafikus gyorsítással)

A Raspberry Pi családból csak a B modellek támogatottak. Azaz a Raspberry Pi 2/3/3+/4 minden memóriaméretben. Minden modell támogatja az armhf architektúrát. A Raspberry Pi 3 és újabb modellek az arm64 kiadást használva a 64 bites CPU előnyeit is kihasználhatják. A micro-SD kártyának legalább 5 GB-osnak kell lennie.

 

A Mate telepítése

Az Ubuntu MATE telepítése nem különbözik a többi Ubuntu disztribúciótól. Mivel ez az elmúlt néhány kiadásban nagyjából változatlan maradt, nem fogjuk itt végig venni a folyamatot.

Viszont azt szeretnénk kiemelni, hogy mostantól választhatsz egy normál telepítést, amely tartalmazza az Ubuntu MATE fejlesztői által kiválasztott szoftverek alapértelmezett választékát, vagy egy minimális telepítést azok számára, akik nagyobb ellenőrzést szeretnének az operációs rendszerükkel együtt telepített szoftverek felett.

A hivatalos telepítési útmutatóját itt érheted el

 

Az asztali környezet

Az első indításkor az asztalon egy tematikus háttérkép, valamint néhány egyszerű ikon fogad. Bennünket egy Software Updater felugró ablak is felszólított, hogy telepítsem a legújabb frissítéseket.

Az Ubuntu MATE asztali finomhangolása

Egy másik trend, amit manapság egyre gyakrabban látni a nagy disztribúcióknál, az egyfajta üdvözlő képernyő bevezetése, hogy az új felhasználóknak gyors áttekintést adjon az új környezetük használatáról. Az Ubuntu MATE fejlesztői már jó ideje rendelkeznek ilyennel és kiváló munkát végeztek, hogy szuperhasznossá tegyék.

A Frissítések és extrák után következő Kezdődik gomb szuper praktikus, mivel gyors telepítő gombokat tartalmaz a codec-ek, képernyővédők, témák és egyebek számára. A Kezdő lépések és az opcionális feladatok alatt különböző dolgokat konfigurálhatunk, például a biztonsági mentéseket, a hálózati megosztásokat, a felhasználókat és a tűzfalbeállításokat is.

 

Az Ubuntu MATE asztali finomhangolása

A MATE menü alatt a bal felső sarokban alapértelmezés szerint a disztribúcióval telepített összes szoftvert, beállításokat és rendszereszközöket tartalmazó menü érhető el. Könnyedén elérheti a MATE Tweak nevű praktikus alkalmazást, amely, ha elindítása után a Panel fülre kattintunk, számos mellékelt panel elrendezés közül választhatunk. Ezek alapvetően az asztal szerkezetét változtatják meg, néha a menüt balra alulra helyezik a Windowshoz rendszeréhez hasonlóan, vagy Mac stílusú elrendezést adnak az asztalhoz.

Az alapértelmezett panelkiosztás a Familiar nevet viseli, így ha itt változtatsz, és úgy döntesz, hogy nem tetszik, akkor visszaállíthatod ezt az elrendezést, hogy visszakapd az alapértelmezett megjelenést.

Az Ablakbeállítások beállításait a MATE Tweak programban is módosíthatjuk. Ez lehetővé teszi olyan dolgok megváltoztatását, mint például a kompozitor, az ablak dekorációi, az animációk, és még azt is, hogy az ablak vezérlőszervei hol helyezkednek el az ablakban – alapvetően a bal vagy a jobb oldalon.

A legtöbb elrendezésben extra appleteket is hozzáadhatunk, amelyek alapvetően kis alkalmazások, amelyek a panelen belül futnak és bővítik a funkciókat. Ezek kezeléséhez és továbbiak hozzáadásához egyszerűen kattints a jobb gombbal egy panelre, majd kattints a Hozzáadás a panelhez parancsra és a következő párbeszédpanel jelenik meg. Innen választhatunk a panelekhez hozzáadható appok egyre bővülő listájából, amelyekkel még több funkciót biztosíthatunk.

 

Szoftverek hozzáadása

Az Ubuntu MATE alapértelmezés szerint a szokásos szoftverekkel érkezik, mint például a Firefox, Thunderbird, Transmission, LibreOffice és más szoftverek, de mások telepítése nagyon egyszerű. Mint azt bizonyára a legtöbben tudják, mindig többféleképpen lehet szoftvereket hozzáadni a Linuxhoz.

Viszont feltételezve, hogy nem vagy egy konzolos ember és érthető módon inkább elkerülöd a hagyományos apt parancsokat, használhatod a Software Boutique alkalmazást is, amelyet a menüben az Adminisztráció alatt találsz. A Software Boutique segítségével böngészhetsz a rendelkezésre álló szoftverek között, amelyeket gyorsan és egyszerűen telepíthetsz. A tetején található ikonokra kattintva a megfelelő kategóriákba juthatsz, és megjelenik a telepíthető szoftverek listája.

 

Végszó

Az Ubuntu MATE-t mindig is megbízható disztribúciónak találtuk. A rendszer elrendezése és funkcionalitása könnyen kezelhető és lendületes, és mindent jól összerakottnak érzek. Nagyon ajánljuk, hogy próbáld ki, ha nem rajongsz a jelenlegi Gnome desktopért és más alternatívát keresel.

Régebbi hardverekhez is remek választás, mivel kevésbé erőforrásigényes, mint az alapértelmezett Ubuntu desktop. Úgy gondoljuk, hogy a MATE funkcionálisabb desktop, mint maga a Gnome.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK: