kde plasma az asztali számítógépek svájci bicskája

KDE Plasma áttekintés: Asztali számítógépek svájci bicskája

A GNOME régi riválisaként a KDE Plasma egy másik, a legnépszerűbb Linux asztali környezetek egyike. Sok mindent tartalmaz: erőforrás-hatékony, hihetetlenül testreszabható és olyan minimális vagy összetett, amilyennek csak szeretnéd.

Ez a KDE Plasma áttekintés kitér a teljesítményre, a felhasználói felületre, a testreszabásra és ajánlásokat is tesz arra vonatkozóan, hogyan és kinek érdemes használni a KDE Plasmát.

Első pillantásra a KDE Plasma desktop elég intuitív a Windowsról érkező felhasználók számára

 

KDE Plasma első benyomások

Első pillantásra a KDE Plasma desktop elég intuitív a Windowsról érkező felhasználók számára. Van egy logó a bal alsó sarokban, amely hozzáférést biztosít az alkalmazásmenühöz, egy tálca a jobb alsó sarokban, és nincs felső sáv. Az elrendezés intuitív és egyszerű. Már a dobozból kivéve is jól beállítható.

KDE Plasma Felhasználói élmény

Felhasználói élmény

A Plasma használata nagyon egyszerű. Ha valaha is használtál már Windows-t, akkor gyakorlatilag teljesen azonos. A bal alsó sarokban található az Alkalmazás menü, amely hozzáférést biztosít a rendszerhez, beleértve az alkalmazásokat, a rendszervezérlőket és a kedvenceket.

Telepítési útmutató

A jobb alsó sarokban található a rendszertálca, amely az értesítéseket, a hálózatot és a naptárral ellátott órát tartalmazza. Az Alkalmazások menüben van egy nagyszerű keresési funkció. Ennyiben nagyon emlékeztet a Windowsra, ahol számos nagyszerű alkalmazáshoz hozzáférhetsz anélkül, hogy bármi mást telepítened kellene.

Vannak telepített játékok, mint a Mahjong és a Minesweeper, LibreOffice az irodai munkához, és KCalc a számítási munkákhoz.

 

KDE Plasma alkalmazások

A Plasma másik nagyszerű aspektusa a KDE alkalmazások. Az alapértelmezett KDE alkalmazások, amelyekkel a Plasma csomagolva érkezik, a funkciók széles skáláját kínálják a rendszerbe beépítve.

A KDE Connect lehetővé teszi, hogy Android vagy más Linux okostelefonját az asztalához csatlakoztassa, és integrálja a fájlmegosztást, az értesítéseket, a médialejátszást és még sok mást. Ha van Androidos eszközöd, ez egy kihagyhatatlan alkalmazás a Linux-asztalon és a Plasma gyönyörűen integrálja.

A Kate, a KDE Advanced Text Editor, széles körben ajánlott, mint az egyik legjobb szövegszerkesztő a Linux DE-ben. A Kate egy több dokumentumot és több nézetet tartalmazó szövegszerkesztő, nagyszerű funkciókkal, mint például integrált parancssor, plugin támogatás, előzetes Javascript szkript funkciók és még sok minden más. Ez a Plasma alapértelmezett szerkesztője, és hihetetlenül erős és bővíthető.

A KRunner egy indítóprogram, amely lehetővé teszi egy parancs futtatását, egy alkalmazás megnyitását, egy Firefox könyvjelző megnyitását, egy szó helyesírásának ellenőrzését, a megnyitott ablakok és asztali számítógépek áttekintését, valamint kifejezések kiszámítását.

Nagyon hasonlít a macOS spotlight keresőjéhez, amely páratlanul hasznos az adott operációs rendszeren. A KRunner hatalmas vonzerő a Plasma számára; mint elsősorban GNOME-felhasználó.

 

Mennyire testreszabható?

Bármilyen nagyszerűek is az alapértelmezett beállítások, a KDE erőssége a testreszabhatóságában rejlik. Ez a „legyen, ahogy akarod” a végletekig. Ha nem tetszik az alapértelmezett Breeze téma, nagyon könnyen megváltoztathatod azt a Global Theme alkalmazással.

Választhatsz az előre telepítettek közül, vagy letölthetsz még többet is az igényeidnek megfelelően. A testreszabási lehetőségek a választásról szólnak, és könnyen testreszabhatod szinte bármilyen megjelenésre, amit csak szeretnéd. A Rendszerbeállítások alatt a rendszer szinte minden egyes aspektusát megváltoztathatod, beleértve a globális témákat, az ablaktémákat, az ikontémákat és még sok mást.

A Plasma kinézetét a kedved szerint alakíthatod.

Nincsenek korlátok, hogy mit tehetsz. A Plasma a Linux DE-k svájci bicskája, ami nagyszerű felhasználói élményt nyújt azoknak, akik szeretnek bütykölni és piszkálni.

 

Mi a helyzet a teljesítménnyel?

A KDE Plasma a rendszererőforrás-felhasználás szempontjából kiválóan teljesít. Van egy frissen frissített Kubuntu 20.04 virtuális gépem 4 magos i7-8655u és 8 GB RAM memóriával.

Az üresjárati RAM-használat 490 MB körül van, az üresjárati CPU-használat pedig átlagosan 0,4%, így a Plasma szinte bármilyen rendelkezésre álló rendszerben futtatható. Ez a kis helyigény kiváló érzetet is biztosít. Az alkalmazások gyorsan megnyílnak, az asztal pedig gyors és érzékeny.

Maradhatsz egy virtuális asztalon, vagy akár annyi virtuális asztalt is használhatsz, amennyit csak akarsz és a munkafolyamatot is a saját igényeidhez igazíthatja.

 

A KDE Plasma hátrányai

Egyetlen szoftver sem hibátlan. A Plasma esetében ezek az alap munkafolyamat körül összpontosulnak. A Kubuntu 20.04-es implementáció alapértelmezés szerint csak egy virtuális asztallal érkezik. Lehetőség van továbbiak hozzáadására, de azon felhasználók számára, akik nem akarnak túl sok testreszabással szórakozni, fájdalmas lehet az ablakok közötti kattintgatás.

A Linuxnak évek óta epikus virtuális asztaltámogatása van, és amikor olyan lehetőségek vannak a nehéz multitaskerek számára, mint a GNOME Shell és annak dinamikus munkaterületei, az megállítja a KDE Plasma lelkesedését.

 

Kinek ajánljuk a KDE Plasmát?

A Plasma által kínált testreszabhatóság szépsége abban rejlik, hogy mindenki használhatja a Plasmát. Spártai egyszerűséggel indul, de bármilyen munkafolyamathoz vagy megjelenéshez igazíthatod. A Hivatalos oldala itt található.

Nagyon erőforrás-hatékony Windows vagy macOS klónt készíthetsz belőle.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: