Manjaro Linux részletes felülvizsgálata

Manjaro Linux részletes felülvizsgálata

Sok népszerű Linux disztró létezik, mint például az Ubuntu, CentOS, Linux Mint stb, és a Manjaro is egy igen népszerű linux disztró.

 

A Manjaro linuxról részletesen

A Manjaro linuxról részletesen

A Manjaro az Arch Linuxot használja alapként, de nagyon különbözik az Arch Linux-tól. Az Arch Linux elég bonyolult, ahol mindent kézzel kell csinálni, nincs előre konfigurálva, és alapértelmezetten nem tartalmaz GUI-t. Alapértelmezésben nem tartalmaz semmilyen asztali környezetet, de ha akarod, manuálisan is telepítheted őket.

Ez egy nagyszerű disztró, de elég nehéz is, főleg a kezdők számára.

A Manjaroban minden előre konfigurálva van és sokkal könnyebben használható. A felhasználók jobban kedvelik a Manjaro-t, mint az Arch Linuxot, mert nagyon felhasználóbarát. Nézzük meg, milyen funkciókat kínál:


#1. Egyszerű telepítés

A telepítése sokkal egyszerűbb, mint az Arch Linuxé. Az Arch Linux telepítése sok felhasználó számára igazi kínszenvedés.

Az Arch Linuxszal ellentétben a Manjaro egy grafikus telepítővel érkezik, ahol könnyedén testreszabhatod, ahogyan szeretnéd. Lehetőséget ad a Manjaro Architectre való váltásra is, ami egy terminál alapú telepítő, ahol a saját ízlése szerint testreszabhatod. Telepítési útmutató itt.

 

#2. A Manjaro nagyszerű hardvertámogatással rendelkezik

Kiváló hardvertámogatást és felismerést kínál. Automatikusan átvizsgálja a rendszert és telepíti a szükséges illesztőprogramokat. A Manjaro nagy közösséggel és fórumokkal rendelkezik, amelyek számos nyelven állnak rendelkezésre.

Bármilyen további hardvert telepíthetünk a Hardware Detection Tool MHWD segítségével. Az automatikus telepítésre kattintva automatikusan telepíti az illesztőprogramokat.

 

#3. Asztali környezet

Telepítés közben a Manjaro Linux lehetőséget ad az asztali környezet kiválasztására.

Telepítés közben a Manjaro Linux lehetőséget ad az asztali környezet kiválasztására

Hivatalosan támogatja a KDE-t, az Xfce-t és a GNOME-t.

A közösség által támogatott számos más asztali környezet is létezik. Ide tartozik a Cinnamon, a Mate, a Budgie, az LXQt és még sok más. Más asztali környezeteket manuálisan is telepíthetünk. Az Arch Linuxszal ellentétben a még mindig támogatja az AMD-t.

 

#4. Csomagkezelő

A Manjaro nem támogatja a PPA-kat, de hozzáférhet az Arch User Repository-hoz. Nem kell aggódni a szoftverek és alkalmazások miatt, mivel saját hivatalos tárolóval rendelkezik. Ha valami nem érhető el a hivatalos tárolóban, akkor az Arch User Repository-ban megtalálod – röviden AUR.

Gördülő kiadásokat biztosít és akkor frissíthetsz, amikor csak akarsz. Nagyon stabil, mert többet tesztelik, mint az Arch Linuxot, és a frissítéseket némi további tesztelés után adják ki.

 

#5. Magkezelés

Más disztrókkal ellentétben a Manjaro grafikus felhasználói felületet kínál a Kernel kezeléséhez.

Így nagyon jó a kezdőknek, akik nincsenek annyira hozzászokva a terminálparancsokhoz. Nagyon gyors, stabil, érzékeny és jó testreszabhatóságot biztosít. Támogatja a Snap és Flatpak csomagkezelőket is, így a Pamac szoftverkezelőben telepíthetsz snap alkalmazásokat.


A Manjaro Linux következtetés:

A Manjaro Linuxot különböző tényezőkön keresztül tárgyaltuk. Kezdők és haladó felhasználók számára egyaránt nagyszerű.

Jó alternatívája az Arch Linuxnak, amelyet a felhasználók nehezen használnak. A használata problémamentes, és jó lehetőség a Windowsról vagy Macről való váltásra.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: