Mi a Debian Linux? Részletes betekintés...

Mi a Debian Linux? Részletes betekintés…

A Debian Linux projekt egy közösség által irányított kezdeményezés, amely a nyílt forráskódú szoftverek elveit követi. Az Ubuntu, egy kiemelkedő Linux operációs rendszer a Debian projektből fejlődött ki. A Debian-származékok egy modern és népszerű Linux operációs rendszer példája. A projekt széleskörű közösségi támogatása, hatalmas csomagtárai és szabad projektmenedzsment stílusa miatt kiemelkedik a többi Linux projekt közül.

A Debian Linux számos olyan praktikus funkcióval is rendelkezik, amelyek mind a kezdő, mind a tapasztalt felhasználók számára alkalmasak. Az 1990-es évek végén a Linux operációs rendszer népszerűvé vált a számítógép-felhasználók körében. A kereskedelmi szoftverek pénzügyi terheinek csökkentése érdekében több fejlődő ország is átvette a Linux operációs rendszert az oktatás és az e-kormányzat számára.

A felhasználóbarát Linux rendszerek bevezetése változást hozott a Linux rendszerek történetében, és még az otthoni felhasználók is elkezdték telepíteni őket.

 

Debian Linux -ról részletesen


1993 augusztusában egy amerikai szoftvermérnök, Ian Murdock megalapította a Debian projektet. Az operációs rendszer első verziója (0.01) 1993 szeptemberében jelent meg, az első stabil verzió 1996 júniusában, a jelenlegi stabil verzió pedig a Debian 11(Bullseye). Az operációs rendszer stabil verziója kétévente jelenik meg. A projekt minden kiadásnál ugyanazt a számozási sémát és kódnevet használja. A projekt rengeteg új népszerű Linux disztribúciót készített. A széles körben használt Ubuntu Linux a Debian projektre épül.

 

Debian ágazatok

A rendszer három ága, amelyeket naponta karbantartanak:

 • Stabil ág: Ez az aktuális kiadás, és olyan szoftverek felé irányul, amelyeknek jól teszteltnek és stabilnak kell lenniük. A Stable úgy jön létre, hogy a tesztelést néhány hónapra felfüggesztik, amíg a problémákat megoldják és a túl sok hibát tartalmazó csomagokat törlik, majd az így kapott rendszert stabilként adjuk ki.
 • Tesztelési ág: Ez a kísérleti ág, amely a következő nagy kiadáshoz vezet. Bár az ebben az ágban lévő csomagokat instabilitás szempontjából kiértékelték, még nem biztos, hogy készen állnak a kiadásra. Olyan csomagokat tartalmaz, amelyek újabbak, mint a stabil ágban lévő csomagok, de régebbiek, mint az instabil ágban lévő csomagok.
 • Instabil ág: Kódneve „sid”, amelyben a csomagok a disztribúció teljes ellenőrzése nélkül engedélyezettek. Ezt az ágat jellemzően olyan szoftvermérnökök használják, akik egy projekten dolgoznak, és a legfrissebb könyvtárakra van szükségük, valamint olyan magánszemélyek, akik szeretik a legmodernebb szoftvereket.

 

Kibocsátási idő

A Debian átlagosan kétévente ad ki egy új stabil ágat. Körülbelül három évig lesz támogatott, beleértve a nagyobb biztonsági és használhatósági problémák frissítéseit is. A néhány hónap alatt kiadott pontkiadások számát a Stable Release Managers határozza meg.

A Debian 6-tól kezdve létrehozta a hosszú távú támogatásra (LTS) irányuló erőfeszítéseit is (Debian Squeeze). Minden egyes Debian kiadás End Of Life-ja után az LTS csapat két évig további biztonsági frissítéseket ad (EOL). Nem lesznek azonban pontszerű kiadások.

Minden Debian kiadás már összesen 5 évnyi biztonsági támogatást kaphat.

 

Számozási rendszer

A stable és oldstable ágak kisebb frissítéseit point release-nek nevezzük. A jelenlegi stabil verzió a 11.0, a régi stabil verzió pedig a 10.10. A Debian 4.0-ig az r betű (a revízió) a fő verziószám után került be, amelyet a pontkiadás száma követ, például a 4.0 pontkiadás legfrissebb verziója a 4.0r9.

A pontkiadások számozási sémáját a Debian 5.0-ban módosították, hogy megfeleljen a GNU verziószámozási szabványnak. Az 5.0r1 helyett a Debian 5.0 első pontkiadása az 5.0.1 volt. A számozási séma a 7.0 esetében ismét megváltozott. Bár az r sémát már nem használják, a pontkiadás bejelentései még mindig tartalmaznak egy figyelmeztetést a régi CD-k eldobásának elkerülésére.

 

Csomagok

A csomagkezelési tevékenységek a Debian rendszerben különböző eszközökkel végezhetők el, mint például a dpkg parancs vagy grafikus front-endek. A tárolók ismeretlenek a dpkg parancs eszköz számára. Az eszköz képes helyi .deb csomagfájlokkal, valamint a dpkg adatbázis információival dolgozni.

 

APT eszközök

Az Advanced Packaging Tool, rövidítve APT, lehetővé teszi a rendszergazdák számára, hogy egy Debian rendszerben lévő tárolóból csomagfüggőséget szerezzenek és oldjanak fel. Két eszköze van: Az apt-get és az apt-cache parancssoros eszközök a standard apt csomag részét képezik.

Az apt-get csomagokat telepít és távolít el, míg az apt-cache csomagokat keres és információkat jelenít meg róluk.

 

GDebi és front-endek

A GDEbi egy APT eszköz, amely mind a parancssoron, mind a GUI felületen használható. Használható a .deb csomagok letöltésére a tárolóból. Néhány APT front-end grafikus eszköz: Synaptic, Software Centre, Apper és Gnome for Packagekit.

 

Tudástár

A Debian egy ingyenes Linux disztribúció, a legtöbb csomag ingyenesen megtalálható a repositoryban. Ezek a csomagok a DFSG, avagy a Debian Free Software Guidelines alá tartoznak.

Egyébként vannak olyan csomagok is, amelyek nem érhetők el az ingyenes repositoryjában. Ezek a non-free és contrib területeken vannak elhelyezve. Ez a két hely nem szerepel a hivatalos telepítő médiában, bár manuálisan hozzáadhatók.

 

Debian architektúrák


Néhány fontos és leggyakoribb port:

 • i386: IA-32 architektúra 32 bites userlanddel.
 • amd64: 64 bites userland x86-64 architektúrával és 32 bites szoftverkompatibilitás támogatásával.

Asztali hardver:

 • RAM mérete: 512 MB(minimum), 2GB(ajánlott)
 • Processzor órajele: 1 GHz
 • Merevlemez kapacitása: 10 GB

Nem asztali hardver:

 • RAM mérete: 256 MB(minimum), 2 GB(kötelező)
 • A merevlemez kapacitása: 2 GB

 

Debian asztali környezetek

A Debianban az összes legújabb asztali környezet elérhető, és a felhasználók letölthetik a kívánt telepítő képeket. A Linux operációs rendszer felhasználóbarátságát az asztali környezet javítja.

A Debian Live DVD-képek, amelyek Cinnamon, GNOME, KDE, LXDE, MATE és XFCE asztali környezeteket tartalmaznak, letölthetők. Ha nem választunk konkrét asztali környezetet, a tasksel az alapértelmezettet telepíti, ami i386 és amd64 esetén a GNOME, minden más architektúrán pedig az XFCE.

 

Telepítési képek

A Linux-alapú operációs rendszerekben a telepítési képek mint indítómédiumok. A felhasználók telepítő képeket szerezhetnek be, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy kipróbálják a Linuxot anélkül, hogy telepíteniük kellene. A Cinnamon, a KDE, a gnome, a MATE, az Xfce és az LXDE az elérhető élő DVD-képek közé tartozik.

A standard telepítő kép telepítője két asztali környezetet tartalmaz: LXDE és Xfce.

A Debian egy forrásból, többféle asztali környezettel rendelkező Linux-képeket terjeszt. A letölthető lemezképek online és offline telepítésre is rendelkezésre állnak. A gyenge kapcsolattal rendelkező felhasználók CD/DVD lemezképet használhatnak a rendszer telepítéséhez.

 

A Debian telepítése

A Linux kezdők számára a telepítési folyamat a legnehezebb lépés.

Az egyik fő ok, amiért a kezdők elkerülik a Linuxot, a szöveges vagy szakértői módú telepítő. A Linux kezdők számára a merevlemez particionálása rendkívül zavarba ejtő.

A korai verzióiban a szöveges módú telepítést használták. A grafikus telepítő a legfrissebb verzióiban szerepel. A Debian Linux grafikus telepítője jelentősen megkönnyítette a telepítési folyamatot.

Telepítési útmutató itt.

 

A Debian jellemzői

Néhány figyelemre méltó jellemzőjét az alábbiakban említjük:

 • Körülbelül 51 000 csomaghoz fér hozzá az online tárolókban.
 • Bár a fizetős szoftverek letölthetők és telepíthetők a tárolójából, a Debian hivatalosan csak az ingyenes szoftvereket támogatja.
 • Olyan csodálatos ingyenes programokkal rendelkezik, mint a Libreoffice, VLC médialejátszó, firefox böngésző, GIMP képszerkesztő, Evince dokumentumolvasó.
 • A rendszerben a csomagfüggőségek feloldására és letöltésére a tárolókból APT eszközöket használnak.

 

A Debian felhasználási területe

A Debian ideális otthoni és professzionális használatra egyaránt.

A telepítése laptopokra, asztali számítógépekre, munkaállomásokra és szerverekre a telepítő képekkel lehetséges. Szakemberek és felhasználók egyaránt profitálnak a felhasználói Linuxból, mivel több testreszabást és kreativitást tesz lehetővé. Hivatalos honlapja itt.

 

Következtetés:

A Debian GNU/Linux egy nyílt forráskódú Linux operációs rendszer, amelyet a közösség hozott létre. Számos eszközön, például laptopokon, asztali számítógépeken és szervereken használható. A Debian nem csak parancssori felületet, hanem grafikus felhasználói felületet is biztosít, így ez egy barátságos operációs rendszer.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: