Mi az a Fedora Linux és mire használható

Mi az a Fedora Linux és mire használható?

A Fedora linux, ahogy a nevében is benne van egy Linux-disztribúció, amelyet először 2003-ban mutattak be és több mint 14 éve frissül. Bár a Fedora egy Linux disztribúció, ez nem ad nagy képet arról, hogy milyen disztribúció a Fedora, vagy milyen érzés a számítógépen futtatni.

Mint a legtöbb népszerű Linux disztribúció, a Fedora linux is ingyenesen elérhető. A Linux legújabb szoftvereit tartalmazza és gyors kiadási ütemtervet követ. Csiszolt és teljes élményt nyújt, gyakran szolgál a Linux világ új funkcióinak és képességeinek bemutatójaként.

A Fedora emellett eléggé furcsa is. Miközben van néhány egyértelmű erőssége, van néhány váratlan gyengesége is. Közismert arról, hogy korlátozott szoftvertárakkal rendelkezik. Tulajdonképpen bevett gyakorlat, hogy egy új telepítés után azonnal hozzáadják a harmadik féltől származó RPM Fusion tárolót. A disztribúció arról is ismert, hogy szinte minden alkalommal lemarad az ambiciózus kiadási ütemtervéről.

 

Mire használható a Fedora linux?

A Fedora szinte mindenre jó, amit a számítógépeden szeretnél csinálni, de leginkább asztali számítógépekre tervezték. A Fedora a GNOME asztali környezetet használja, amely rendkívül sima és jól integrált felhasználói élményt nyújt.

Mivel a legújabb szoftvereket tartalmazza, a Fedora használatával mindig új és izgalmas funkciókat találsz az asztalodon. Az RPM Fusion tároló segítségével hozzáférhetsz a legújabb grafikus illesztőprogramokhoz, valamint a multimédiás és játékokkal kapcsolatos szoftverek, például a Kodi és a Steam rengetegéhez.

A Fedora azonban igazán a munka szempontjából ragyogó. Az új fejlesztői és rendszergazdai eszközöket egyenesen a Red Hat-tól szállítja, így kiváló választás fejlesztői munkaállomásnak vagy rendszergazda irányítóközpontnak.

A Fedora nem csak a technikai munkában jeleskedik.

A disztribúció a LibreOffice, a Calibre, a GIMP, a Krita és rengeteg más, kreatív és üzleti szakemberek által használt program legújabb verzióit is elkészíti. A Fedorának van szerver kiadása is, és a Fedora nem rossz szerver disztribúció, épp ellenkezőleg.

Ennek a disztribúciónak a frissítési ciklusa az, ami miatt a rendszeradminisztrátorok körében kevésbé ideális választás, különösen nagyobb telepítések esetén. Azonban jól működik szerverként a szoftverek új verzióinak tesztelésére a termelésbe való bevezetés előtt.

 

Kinek ajánljuk?

A Fedorát bárki használhatja. Ha akarod, most rögtön telepítheted a számítógépedre. Valójában nem sok ok van arra, hogy ne a Fedorát válaszd Linux disztribúciónak. Könnyen lehet, hogy ez az egyik legjobb asztali ajánlat és már jó ideje létezik. A Fedora telepítője, az Anaconda, csodálatos. Egyszerű, intuitív és elegendő rugalmasságot, vezérlést biztosít ahhoz, hogy a rendszeredet igazán a sajátoddá tehesd.

Ennek ellenére a Fedora eléggé kihasználatlan. Nincs olyan népszerűsége és elterjedtsége, mint az Ubuntunak. A sajtóban sincs akkora visszhangja, mint a Ubuntunak. Két fő csoport van, akik a Fedorát használják operációs rendszerként, a rendszergazdák és a fejlesztők. A Fedora tele van mind a rendszergazdáknak, mind a fejlesztőknek szánt eszközökkel, így nem meglepő, hogy vonzódnak hozzá.

A disztró kiadási ciklusa itt is nagy szerepet játszik. A bleeding edge szoftverek lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy hozzáférjenek az új eszközökhöz, amint azok megjelennek. A rendszeradminisztrátorok számára a Fedora hozzáférést biztosít az új menedzsment programokhoz és előzetesként szolgál a szerver-orientáltabb disztribúciók későbbi kiadásaiban megjelenő funkciókhoz.

 

Ki készíti a Fedorát?

A Red Hat, a legnagyobb Linux vállalat és a világ egyik legnagyobb nyílt forráskódú fejlesztője készíti a Fedorát. Nos, azért van itt némi zavaros szürke zóna. A Fedora a Red Hat tulajdonában van és ők biztosítják a professzionális fejlesztőket és erőforrásokat a projekthez. A több milliárd dolláros óriáscég irányítja a disztribúció irányítását is. A másik oldalon a Fedora-t többnyire önkéntesek működtetik és fejlesztik. Nem teljesen vállalati disztribúció és nem teljesen közösség. Ez egy hibrid.

 

Milyen szoftverek érhetőek el a Fedorán?

Lehet, hogy a Fedora tárolói korlátozottak, de az RPM Fusion és más harmadik féltől származó tárolók bevonásával nem sok olyan dolog van, amit ne találnál meg a Fedorán. A Linux-disztribúciók, az összes Linux-disztribúció más szoftverekkel rendelkezik, mint amire a Windows vagy a macOS esetében számíthatsz.

A szoftvereik nagy része a nyílt forráskódú közösségre támaszkodik. Ez azt jelenti, hogy a szokásos kereskedelmi lehetőségek, például a Microsoft Office helyett olyan alternatívákat kapsz, mint a LibreOffice. Ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy a szoftverek minősége gyengébb lenne. Más, de a túlnyomó többség csúcsminőségű és igen, teljesen ingyenes.

A Fedora jó multimédia- és játékképességekkel rendelkezik. Megtalálod az összes nagyszerű médiaeszközt, mint a Kodi, a VLC és a Handbrake, hogy teljes mértékben kihasználhasd a videók előnyeit. Játékos fronton a Fedora mindig a legfrissebb illesztőprogramokkal rendelkezik a Steam, a Lutris és a Wine mellett.

Ne feledkezz meg a népszerű kereskedelmi szoftverekről sem, amelyeknek van Linux verziója.

A Fedora tulajdonképpen az egyik legjobban támogatott kereskedelmi disztribúció. Nem lesz gondod olyan programok beszerzésével, mint a Slack, a Discord, a Spotify vagy a Google Chrome.

 

Hol szerezhető be a Fedora linux

Ha úgy döntöttél, hogy kipróbálod, töltsd le a Fedorát a következő oldalról: getfedora.org. Egy meglehetősen szerény gépen is használhatod majd. Legalább 1 GHz-es processzorra, 1 GB RAM-ra és 10 GB merevlemezes tárhelyre lesz szükséged. Ne feledd, hogy a Fedora első telepítéséhez szükséged van egy pendrive-ra, amin legalább 2 GB szabad hely van.

Telepítési útmutató

 

EZ IS ÉRDEKELHET: