minden, Amit az Alpine Linux-ról tudni érdemes

Mi az Alpine Linux? Amit az Alpine Linux -ról tudni kell…

A linux jó móka, de néha az ember egyszerűen falba ütközik a jelenlegi disztribúciókkal és valami másra vágyik. Ráadásul úgy tűnik, hogy az ISO fájlok mérete és memóriaigénye folyamatosan nő az idővel. Kell lennie valahol egy kisebb disztrónak. Ha egy könnyű linux disztribúciót keresel, akkor az Alpine Linux lehet, hogy több mint megfelelő lesz számodra!

 

Mi az Alpine Linux pontosan?

Az Alpine Linux egy olyan linux disztró, amely a minimalizmusra törekszik, mind térben, mind terjedelemben, valamint a nagyobb biztonságra. Az alapértelmezett telepítő adathordozó mindössze 133 MB méretű. Ez elég lenyűgöző, tekintve, hogy más disztribúciók egyes ISO fájljai inkább DVD-kre és pendrive-okra vannak tervezve.

Az Alpine Linux egy olyan Linux disztró, amely a minimalizmusra törekszik

Az Alpine Linux a programok memóriában való elhelyezkedésének véletlenszerűvé tételére a pozíciófüggetlen futtatható programok nevű technikát használja. Ez megnehezíti a támadók számára, hogy kihasználják a memória furcsaságait és átvegyék a gép irányítását.

A disztró minimalista konfigurációval is rendelkezik. Kis méretét a BusyBox csomag használatával éri el, amely a legtöbb segédprogramot egyetlen futtatható fájlban biztosítja. Kis mérete alkalmassá teszi a konténereket, különösen a Dockert futtatók számára.

 

Az Alpine Linux telepítése

Az Alpine Linux telepítése hasonlóan történik, mint bármely más linux disztribúció telepítése. Fogd a telepítő képet és tedd át a kívánt adathordozóra, majd indítsd újra a gépet. Az Alpine minimalizmusa a telepítési folyamatra is vonatkozik.

A szokásos linux szöveges konzolnál találod magad. Itt nincs grafikus telepítés.

Ami a telepítési képeket illeti, a letöltési oldalon többféle lehetőség közül választhatsz, attól függően, hogy mennyire teljes rendszert szeretnél telepíteni. A legtöbb ember számára a Standard lemezkép ajánlott, amely a leggyakrabban használt csomagokat tartalmazza.

Ezt akkor szerezd be, ha teljesen új vagy az Alpine-ban. Az Extended image speciális eszközökhöz, például routerekhez készült, amelyek nem kapnak annyi frissítést, ezért több csomagot tartalmaz, mint a Standard.

A hivatalos telepítési útmutatót itt találod.

Ha egy nagyon minimális rendszert szeretnél telepíteni, szerezd be a Netboot image-et, amely csak a bootoláshoz és a hálózathoz való csatlakozáshoz szükséges minimumot tartalmazza. Ezután le kell töltened a többi szükséges csomagot. Ez az opció azoknak való, akik igazán szeretik a rendszereket a saját igényeikre szabni. Telepítéskor root felhasználóként jelentkezik be a feltöltött rendszerbe.

Nincs menüvezérelt rendszer. Minden beállítás a parancssoron történik. Ha telepítettél már Arch Linuxot, ez a folyamat ismerős lesz számodra. Bár az Alpine nem nagyon fogja a kezed, de mellékeltek néhány szkriptet, amelyek végigvezetnek a telepítési folyamaton. A legfontosabb a setup-alpine. A szkript olyan dolgokat fog kérdezni, mint a billentyűzetkiosztásod és az időzónád és segít a lemez partícionálásában is.

Az alapértelmezetteket egyszerűen elfogadhatod. További részleteket találsz az Alpine beállításáról a gépeden a dokumentációban és a wikiben. Az információk egy része már elavult lehet. Előfordulhat, hogy megpróbálsz telepíteni egy, a dokumentációban ajánlott csomagot, csak hogy kiderüljön, hogy az nem létezik az adattárban.

 

Az Alpine Linux konfigurálása

Amikor végre elindul az új Alpine telepítése, még mindig eléggé csupasz, csak a szöveges konzol és a shell van rajta. Az alapértelmezett rendszeren néhány testreszabást kell végezni, hogy valóban hasznos legyen.

 

Rendszeres felhasználó beállítása

Az Alpine első telepítésekor az egyetlen felhasználó a root.

De nem akarsz mindig root felhasználóként futni. Ez biztonsági kockázatot jelent…

…és véletlenül károsíthatja a fontos rendszerfájlokat. Egy másik felhasználó hozzáadásához egyszerűen írd be a következőt:

adduser -h /home/username -s /bin/ash/ username

A „felhasználónév” helyett a bejelentkezéshez használni kívánt felhasználó nevét adj meg. A -h opció a home könyvtárat adja meg, míg az -s opció az ash nevű shell elérési útvonalát adja meg, amely a BusyBox alapértelmezett shellje és így az Alpine Linuxban telepített shell.

Ha egy másik shell-t szeretnél használni, akkor ezt az opciót az  általad preferált shell elérési útvonalára kell módosítani. A felhasználó jelszavának beállításához használd a passwd parancsot:

passwd username

A rendszer kéri, hogy állíts be egy jelszót a felhasználó számára. A folyamat megerősítéséhez add meg újra a jelszót. Ha ez megtörtént, kijelentkezhetsz a root fiókból és bejelentkezhetsz a normál felhasználói fiókodba. Alapértelmezés szerint, ha root felhasználóként akarsz parancsokat futtatni, akkor a su parancsot használod:

su -

A – opció azt jelenti, hogy egy bejelentkezési szintet indítunk el, mintha közvetlenül a root rendszerbe jelentkeztünk volna be. Írd be a root jelszót, amikor kérdezik és ekkor megjelenik a # prompt, ami jelzi, hogy root-ként futsz.

Amikor befejezted a rendszergazdai parancsok futtatását, a legjobb, ha kilépsz a root munkamenetből a logout beírásával vagy a Ctrl + D billentyűkombinációval, hogy visszatérj a normál munkamenetbe.

 

Csomagkezelés

Mint minden más modern linux disztró, az Alpine is használ csomagkezelőt. Ők létrehozták a sajátjukat, az Alpine Package Keeper-t, vagy más néven APK-t. Az APK használata egyszerű.

Ha a Debian vagy Ubuntu esetén az Apt használatához szoktál hozzá, akkor még egyszerűbb. Nem látszik, hogy ez szándékos volt-e, de sok parancs azonos. A tároló frissítéséhez csak ezt a parancsot kell megadni:

apk update

A csomagok frissítéséhez a legújabb elérhető csomagokra írd be a következőt:

apk upgrade

Egy adott csomag, jelen esetben a Vim telepítéséhez írd be a következőt:

apk add vim

Egy csomag törléséhez írd be a következőt:

apk del package

Ha az eltávolítás után már nincs szükség valamelyik csomagra, az APK automatikusan eltávolítja azokat. Ez eltér az APT-től, mivel ehhez az apt autoremove parancsot kell futtatni.

 

Az asztali környezet beállítása

Hacsak nem tervezed az Alpine-t szerverként telepíteni, valószínűleg egy grafikus környezetet szeretnél telepíteni. Szerencsére az Alpine támogatja a főbb ablakkezelőket és asztali környezeteket. Az X beállításához az Alpine biztosítja a setup-xorg-base szkriptet.

Ez hasonló a telepítési folyamathoz, ahol lefuttatod és válaszolsz néhány kérdésre a beállításaiddal kapcsolatban. A legtöbb esetben a konfiguráció automatikus. A kívánt ablakkezelőt, asztalt, fájlkezelőt stb. magadnak kell telepítened.

Valószínűleg telepíteni kell egy kijelzőkezelőt is, például a LightDM-et. Azonban meg kell mondani az OpenRC-nek, hogy automatikusan indítsa el. Például az LXDM használatához:

rc-update lxdm
rc-service lxdm start

 

Neked való az Alpine Linux?

Ha valami mást keresel, mint a linux disztribúciók szokásos termése, az Alpine Linuxot érdemes megfontolni. Ha egy könnyű szerver operációs rendszert szeretnél virtualizációhoz vagy konténerekhez, akkor az Alpine a megfelelő választás.

Bár az interneten számos könnyűsúlyú linux disztribúció érhető el, az Alpine Linuxot minden igényednek megfelelőnek kell találnod.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: