Az Arch Linux egy független Linux-disztribúció, amely az egyszerűség, a modernitás, a pragmatizmus, a felhasználó-központúság és a sokoldalúság elveit követi

Mi az Arch Linux?

Az Arch Linux egy független Linux-disztribúció, amely az egyszerűség, a modernitás, a pragmatizmus, a felhasználó-központúság és a sokoldalúság elveit követi. Ez egy minimalista, könnyű és vérbeli disztribúció, amely a gyakorlott GNU/Linux felhasználókat célozza meg azzal az elképzeléssel szemben, hogy a lehető legtöbb felhasználó számára próbáljon vonzó lenni.

A do-it-yourself (DIY) hozzáállást támogatja az Arch a felhasználók körében, és így biztosítja a szabadságot, hogy a rendszerét az igényeinek megfelelően alakíthassa.

 

Az Arch Linux részletei

Az Arch Linux gördülő kiadási modellt követ, ez lényegében azt jelenti, hogy minden új funkciót és frissítést megkap, amint azok megjelenik. Nincs szükség verziókra a frissítés során, és a rendszer frissítése egy egyszerű, alább említett parancsra egyszerűsödik.

pacman -Syu

 

Linux úgy, ahogy te szeretnéd

Az Arch óriási mennyiségű testreszabhatóságot kínál a felhasználóknak. Az Arch tiszta telepítése még csak nem is tartalmaz asztali környezetet vagy ablakkezelőt. A felhasználó az alapoktól kezdve építi fel a rendszerét.

Ez a megközelítés az Arch-ot rendkívül könnyűvé is teszi, mivel nincs előre telepített felfúvódás a rendszeren, te, a felhasználó teljes szabadságot kapsz abban, hogy mit és mikor akarsz. Az Ach Linux telepítési útmutatója itt érhető el.

Linux úgy, ahogy te szeretnéd

 

Az Arch User Repository

Az Arch felhasználói tár, vagy AUR egyedülálló tulajdonsága, amely az Arch-ot kiemeli a többi disztró közül. Ez egy közösség által irányított tároló az Arch felhasználók számára. Olyan csomagleírásokat – PKGBUILDs – tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy egy csomagot a makepkg segítségével forrásból lefordíts, majd a pacman segítségével telepíts.

Az AUR azért jött létre, hogy rendszerezze és megossza a közösség új csomagjait, és segítsen felgyorsítani a népszerű csomagok felvételét a közösségi tárolóba. Az AUR jóval tovább és tovább bővíti az Arch hivatalos tárának szoftverkínálatát.

Arch Linux az egyik, ha nem a legjobban dokumentált Linux disztró. Az Arch wiki a Linux-rajongók körében legendák tárgya. Rendkívül jól dokumentált és hatalmas. Kínálata időnként túlmutat magán az Arch Linuxon. Ha valamilyen problémába ütközöl a rendszereddel, az Arch Wiki valószínűleg már tudja a megoldást: https://wiki.archlinux.org

A csomagkezelő, vagy pacman, az Arch Linux csomagkezelője eléggé egyedi a maga nemében…

Elég rugalmas ahhoz, hogy támogassa az Arch tárolóból származó bináris csomagok telepítését, valamint a makepkg segítségével forrásból fordított bináris csomagok telepítését. Ez teszi az Arch-ot hídddá azon disztribúciók között, amelyek lehetővé teszik a bináris csomagok telepítését a csomagkezelő rendszereiken keresztül.

Azon disztribúciók között, amelyek a felhasználók egyszerűségével kereskednek, hogy lehetővé teszik a felhasználóik számára a bináris csomagok forrásból történő fordítását változó konfigurációkkal.

Arch Linux az egyik, ha nem a legjobban dokumentált Linux disztró

Ha a kiberbiztonsággal foglalkozik, biztosan hallott már a Black Archról. A Black Arch tároló a behatolásvizsgálók és biztonsági kutatók számára készült biztonsági eszközök hatalmas listáját tartalmazza.

A Black Arch telepítésének hátránya néhány felhasználó számára a hatalmas mérete lehet, mivel az összes olyan eszközt tartalmazza, amelyek között olyanok is vannak, amelyeket soha nem fog használni. A jó hír az, hogy a Black Arch tárolót integrálhatjuk az Arch rendszerbe, és igény szerint lekérhetjük a tárolóból a szükséges eszközöket.

Más népszerű, Arch-on alapuló Linux disztribúciók:

 

Az Arch Linux hátrányai:

Hadd emlékeztesselek arra, hogy az Arch egyáltalán nem egy kezdőbarát disztribúció. Nem ajánlott, hogy egy abszolút Linux-újonc kipróbálja az Arch-ot. Az Arch által kínált testreszabhatóság mennyiségével nagy a valószínűsége, hogy egy új felhasználó potenciálisan tönkreteheti a rendszerét, ha teljesen rosszul próbálja konfigurálni azt.

Ha tényleg ki akarod próbálni az Arch-ot, és nem vagy magabiztos a Linux-ismereteiddel kapcsolatban, sokkal jobb ötlet, ha kipróbálod a telepítést egy virtuális gépen, majd ha már elég magabiztos vagy, akkor ugorj át egy valódi rendszerre.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: