A Lightweight X11 Desktop Environment, röviden LXDE, egy ingyenes, viszonylag alacsony erőforrásigényű asztali környezet

Mi az LXDE? Összetevők, telepítés, konfiguráció

A Lightweight X11 Desktop Environment, röviden LXDE, egy ingyenes, viszonylag alacsony erőforrásigényű asztali környezet. Ez az útmutató megismertet a Lightweight X11 Desktop Environment-el, elmagyarázza az összetevőit és végigvezet a telepítésen.

 

Mi az LXDE pontosan?

A Gentoo alaprendszer és az X szerver telepítése után számos választási lehetőséget kell mérlegelni azzal kapcsolatban, hogy melyik grafikus környezetet érdemes használni. Számos lehetőség áll rendelkezésre, a minimalista ablakkezelőktől kezdve, mint az Openbox, egészen a teljes értékű asztali környezetekig, mint a KDE és a GNOME.

Néhány felhasználónak tetszhet egy könnyű grafikus környezet, de nem szeretne minden egyes komponenst külön-külön telepíteni és konfigurálni, mint az Openbox esetében. Egy ideig az ilyen helyzetben lévő felhasználók telepítették az Xfce-t, mert megfelelt a könnyű környezet leírásának, és egy csomag könnyű alkalmazással érkezett.

Bár az Xfce teljes értékű környezetet biztosít a KDE vagy a GNOME kiterjedt erőforrás-felhasználása nélkül, potenciálisan a nehéz oldal felé hajlik. Végre elkészült az Xfce alternatívája: a Lightweight X11 Desktop Environment, röviden LXDE. Azoknak a felhasználóknak azonban, akiknek nem tetszik az a sok függőség (dbus, polkit, …), amit az lxsession elkerülhetetlenül behúz, érdemes a Lumina-t megnézniük.

 

Az LXDE összetevői

A Lightweight X11 Desktop Environment, mint asztali környezet, több komponensből áll. Mindegyik program bizonyos funkciókat kínál; együtt egy teljes asztali környezetet alkotnak. Jelenleg tizenegy alapvető komponens és számos más program szükséges egy teljes LXDE telepítéshez. Ezeket a programokat az lxde-base/lxde-meta csomag húzza be, melyeket a következő telepítési részben tárgyalunk.

 

Alapvető összetevők

 • Az lxde-base/lxappearance egy GTK téma és ikon konfigurátor, amely lehetővé teszi a Lightweight X11 Desktop Environment megjelenésének testreszabását.
 • Az lxde-base/lxde-common az alapértelmezett konfigurációs fájlok gyűjteménye.
 • Az lxde-base/lxde-icon-theme az ikonok fő készlete.
 • Az lxde-base/lxmenu-data az alkalmazások menükezelője.
 • lxde-base/lxinput egy billentyűzet és egér konfigurátor.
 • Az lxde-base/lxpanel az a panel, amely az alkalmazás menüt, a tálcát és az órát tartalmazza.
 • Az lxde-base/lxrandr az X Resize és Rotate grafikus felülete, amely lehetővé teszi a kijelző manipulálását.
 • Az lxde-base/lxsession egy munkamenet-kezelő, amely lehetőséget biztosít a rendszer leállítására, újraindítására és felfüggesztésére.
 • Az lxde-base/lxsession-edit lehetővé teszi az alkalmazások engedélyezését/tiltását indításkor.
 • Az lxde-base/lxshortcut egy egyszerű módja az alkalmazások parancsikonjainak szerkesztésének, különösen az asztali ikonok esetében.
 • Az lxde-base/lxtask a futó szolgáltatások és programok megtekintésére / szerkesztésére használt feladatkezelő.
 • Az lxde-base/lxterminal a vte-alapú füles terminál emulátor.

 

Az LXDE által használt egyéb alkalmazások

 • openbox – egy jól konfigurálható, következő generációs, egymásra épülő ablakkezelő az X11-hez, széleskörű szabványtámogatással.
 • PCManFM – egy nagy teljesítményű, mégis könnyű fájlkezelő alkalmazás, a Lightweight X11 Desktop Environment alapértelmezett fájlkezelője.
 • x11-misc/obconf – az OpenBox konfigurátora, amely lehetővé teszi az ablakdekorációk és egyéb változtatását.
 • media-gfx/gpicview az alapértelmezett képnézegető.

 

További alkalmazások, amelyeket az LXDE használhat

 

Telepítés


Az X-kiszolgáló létrehozása és konfigurálása után a Lightweight X11 Desktop Environment készen áll a telepítésre. Bár az egyes komponensek külön-külön is telepíthetők, a hatékonyabb és általában előnyösebb módszer a meta csomagkészlet emerge-elése:

root #emerge --ask lxde-base/lxde-meta

Az emerge parancs kimenetének áttekintése után (ha az aktuális USE flagek jónak tűnnek, stb.) írd be a „yes”-t, amikor a csomagok emerge-elésére kéri. A többi asztali környezethez hasonlóan az X Server-t is meg kell mondani, hogy a Lightweight X11 Desktop Environment-t automatikusan töltse be. Ezt a felhasználó ~/.xinitrc fájljához való hozzáadással lehet megtenni.

user $echo "exec startlxde" >> ~/.xinitrc

Ez automatikusan elindítja a Lightweight X11 Desktop Environment munkamenetet, amikor a konzolon begépeljük a startx parancsot. Hibaüzenet jelenhet meg, ha a munkamenetet úgy indítjuk el, hogy a D-Bus nem fut, és a leállítás és újraindítás opciók nem lesznek elérhetőek. Ez megoldható az elogind hozzáadásával.

 

Konfiguráció


GTK ikon figyelmeztetés

Most, hogy az X-kiszolgáló tudja, hogy az LXDE-t el kell indítani, írd be a startx parancsot a Lightweight X11 Desktop Environment elindításához. Az első dolog, ami megjelenhet, egy figyelmeztetés a nem megfelelő GTK ikonkészletről. Ennek a kisebb fennakadásnak a kijavításához változtasd meg az ikonok témáját. Kattints a Lightweight X11 Desktop Environment alkalmazás menüjére (a panel bal alsó sarkában), és navigálj a Beállítások >> Megjelenés menüpontra.

Az LXmegjelenés menüben kattints az Ikonok fülre, és válaszd a nuoveXT.2.2-t. Kattints az Alkalmazás gombra, majd a Bezárás gombra. A következő alkalommal, amikor egy felhasználó bejelentkezik a Lightweight X11 Desktop Environment-be, a hibaüzenet nem fog megjelenni. A felhasználók nem korlátozódnak a nuoveXT.2.2 ikon téma használatára. Bármilyen más ikontémát is telepíthetnek az LXappearance segítségével.

Más ikontémák kiválasztása esetén a PCManFM indításakor már nem jelenik meg a GTK ikonra vonatkozó figyelmeztetés.

 

Jobb klikk menü

A Lightweight X11 Desktop Environment-ben nem minden megjelenési opciót kezel az LXappearance, ahogy azt gondolnánk. Inkább van néhány olyan általános opció, amelyet az asztalon található jobb klikk menü segítségével kezelünk. Ennek a menünek az alján található az „Asztali beállítások” menü.

Itt a felhasználók megtalálhatják az ikonméreteket, az egyszeri és dupla kattintás viselkedését, a maximális miniatűrméretet és az asztali háttérkép beállításait. Érdemes lehet átnézni ezeket a lapokat további megjelenési beállításokért. Ez eléggé zavaró lehet.

Megjegyzés: Ezek az „asztali beállítások” a PCManFM fájlkezelő megnyitásával és a Szerkesztés >> Beállítások menüpontra navigálva is megtalálhatók.

 

Képernyőképek készítése xwd-vel

A Lightweight X11 Desktop Environment-ben sokféleképpen készíthetünk képernyőfotókat, de mindegyik módszer igényel némi munkát ahhoz, hogy a kívánt módon működjön. Az alábbi megoldás az xwd-t használja a képernyőképek rögzítéséhez, az imagemagick convert-ot a képek png formátumba mentéséhez, és a notify-send-et az értesítés elküldéséhez az asztalra.

Lásd x11-apps/xwd, media-gfx/imagemagick, xfce-extra/xfce4-notifyd. A képernyőképeket a $HOME/screenshots/ könyvtárba helyezi.

Először hozz létre billentyűkötéseket:

FILE ~/.config/openbox/lxde-rc.xml
...
</keyboard>
 ...
 <keybind key="Print">
  <action name="Execute">
   <command>/usr/local/bin/screenshot.sh</command>
  </action>
 </keybind>
 <keybind key="A-Print">
  <action name="Execute">
   <command>/usr/local/bin/screenshot.sh window</command>
  </action>
 </keybind>
 ...
</keyboard>
...

Ezután hozd létre és tedd futtathatóvá a következő egyszerű szkriptet:

FILE /usr/local/bin/screenshot.sh
#!/bin/bash
 
FOLDER="$HOME/screenshots/"
 
if [ ! -d "${FOLDER}" ]; then
 mkdir ${FOLDER}
fi
 
DATE=$(date +%Y-%m-%d@%H.%M.%S)
FNAME="${FOLDER}screenshot-${DATE}.png"
C=0
while [ -f "${FNAME}" ] ; do
  FNAME="${FOLDER}screenshot-${DATE}.${C}.png"
  let C++
done
 
touch ${FNAME}
 
if [ "$1" != "window" ]; then
 if xwd -root -screen | magick convert xwd:- "${FNAME}"; then
  notify-send "Desktop screenshot saved!" "Desktop screenshot was saved as:\n ${FNAME}"
 else
  notify-send "Desktop screenshot could not be saved!" "There was an error."
 fi
else
 if xwd -screen | magick convert xwd:- "${FNAME}"; then
  notify-send "Window screenshot saved!" "Window screenshot was saved as:\n ${FNAME}"
 else
  notify-send "Window screenshot could not be saved!" "There was an error."
 fi
fi

 

Könnyű képernyőzár és képernyővédő

Könnyű képernyővédőt és zárat lehet készíteni az xautolock, xset és i3lock/slock segítségével. Add hozzá a következőket a .xinitrc fájlhoz:

xautolock -time 5 -locker "i3lock -c 000000" &
xset +dpms dpms 20 100 &
exec startlxde

Az xset értékeit a BATT_DPMS_STANDBY és annak AC megfelelője is befolyásolja az /etc/laptop-mode/conf.d/dpms-standby.conf állományban. Ha a laptop-mode-tools telepítve van, ezek az értékek vezetőek lehetnek.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: