Az Ubuntu linux részletes bemutatása

Mi az Ubuntu pontosan? Az Ubuntu linux részletes bemutatása

Biztosan hallhattad már az „Ubuntu” kifejezést, gyakran a Windows alternatíváinak megvitatásával összefüggésben. De mi is ez pontosan, és miért választják az emberek ezt a rendszert?

 

Mi az Ubuntu pontosan?

Az Ubuntu Desktop a Canonical által fejlesztett Linux-disztribúció, és az egyik legnépszerűbb disztribúció, köszönhetően egyszerű használatának. Emellett az egyik legjobb választás azok számára, akik most kezdenek el ismerkedni a Linuxszal. A szerver kiadás, amire itt most nem fogunk koncentrálni, az internetes szerverek többségében is ez működik.

Mi is az a Linux disztribúció?

Ez egy operációs rendszer, amelyet a Linux kernelből, a Linus Torvalds által 1991-ben létrehozott UNIX-szerű rendszerből fejlesztettek ki. A Linux disztribúciók általában ingyenesek és nyílt forráskódúak, és sokuk remek alternatívája az olyan népszerű operációs rendszereknek, mint a Windows és a macOS. Az Ubuntu Alapítványt 2004-ben egy dél-afrikai-brit fejlesztő és vállalkozó, Mark Shuttleworth hozta létre.

Egy felhasználóbarátabb Linux-disztribúciót akart létrehozni, mint a Debian, amely akkoriban nagyon népszerű volt a Linux-felhasználók körében. Azonban köztudottan nehéz volt telepíteni, és az Ubuntu Alapítvány azon dolgozott, hogy ezt orvosolja. Mivel a Debian nyílt forráskódú volt (és még mindig az), Shuttleworth azt vette alapul operációs rendszeréhez, és Ubuntunak nevezte el.

Az Ubuntu szó jelentése „emberség másokhoz” és „azért vagyok az, ami vagyok, mert mindannyian azok vagyunk, akik vagyunk”.

 

Miért használják az emberek az Ubuntut?

Nézzük meg az összes lehetséges okot, amiért érdemes lehet az Ubuntut kipróbálni.

Nézzük meg az összes lehetséges okot, amiért érdemes lehet az Ubuntut kipróbálni.

#1. Felhasználóbarátság

Az Ubuntu, mint olyan operációs rendszer, amelyet azért hoztak létre, hogy a kezdők is felszálljanak a Linux-vonatra, nagyszerű munkát végez ennek elérésében. Bár jelentősen különbözik a Windows és a macOS rendszerektől, a tanulási görbe sekélyes. Az Ubuntu a GNOME-t használja, amely az egyik legnépszerűbb asztali környezet (DE) a Linux világában.

Gondolj úgy a DE-re, mint egy festményre a vászon, a Linux kernel tetején. A GNOME az a hely, ahol Te és a számítógéped intuitív és vizuálisan vonzó módon érintkezik egymással. A GNOME azonban nem az egyetlen asztali környezet, amelyet az Ubuntuval kaphatsz. Az Ubuntu számos változatban, úgynevezett „ízekben/alternatívákban” kapható, amelyek más asztali környezetekkel, például a KDE-vel, az LXQt-vel, a MATE-vel és az Xfce-vel kerülnek szállításra.

Ez nagy rugalmasságot biztosít az újoncoknak, hogy kipróbálhassák és megtapasztalhassák a különböző DE-ket, és megállapodjanak azzal, amelyik a legjobban tetszik nekik, ami az Ubuntut egy rugalmasabb operációs rendszerré teszi. Általában a vanília Ubuntu GNOME-val elegendő lenne egy kezdő számára.

Ha azonban régi PC-d van, amely nehezen futtatja a modern alkalmazásokat, érdemes kipróbálnod az Ubuntu MATE-t, a Lubuntut vagy a Xubuntut.

 

#2. Adatvédelem és biztonság

Bizonyára hallottad már, hogy a Linux biztonságosabb, mint más operációs rendszerek, és általában a nyílt forráskódú jellegére és a Linuxot célzó vírusok hiányára hivatkoznak. Amikor azt mondjuk, hogy egy operációs rendszer vagy szoftver nyílt forráskódú, akkor a forráskód nyitva áll bárki számára, aki kódot adhat hozzá vagy változtatásokat végezhet rajta. Emberek és fejlesztők ezrei dolgoznak együtt a problémák és biztonsági rések kijavításán.

Voltak azonban olyan esetek, amikor az Ubuntu sok visszhangot kapott a közösségtől. Az Ubuntu 18.04-ben a Canonical az Amazon alkalmazásokat és keresőeszközöket erőltette az operációs rendszerbe. Nos, az Amazon nem a legelismertebb cég, ha az adatvédelemről van szó, és az előre telepített Amazon áruház gyakran javasolna a felhasználóknak affiliate linkeket, hogy jutalékot keressenek. Bár a későbbi Ubuntu verziókból eltávolították, néhányan még mindig a régebbi Ubuntu verziókat használják, és még mindig telepítve vannak az alkalmazások.

Az Ubuntu a hardveradatokat (RAM, CPU, GPU), a helymeghatározási adatokat és a használati adatokat is gyűjtheti. A telepítési folyamat során vagy a telepítés befejezése után a beállításokban azonban le lehet tiltani.

 

#3. Szoftverek és alkalmazások

A Windows és macOS rendszereken elérhető legnépszerűbb alkalmazások, mint például a Chrome, a Slack, a VSCode, a Spotify stb. az Ubuntu rendszeren is elérhetőek.

Az operációs rendszerhez tartozik az „Ubuntu Software” nevű áruház, amely lehetővé teszi az alkalmazások keresését és telepítését néhány kattintással. Még ha nem is találod meg a kedvenc alkalmazásaidat, lehet, hogy rábukkansz az alternatíváikra, amelyeket végül talán jobban fogsz szeretni.

Az operációs rendszerhez tartozik az Ubuntu Software nevű áruház, amely lehetővé teszi az alkalmazások keresését és telepítését néhány kattintással

Az Ubuntu Software használatának egyik hátránya, hogy csak Snap formában engedi telepíteni az alkalmazásokat. A Snap telepítéseknek megvannak az előnyei, de a normál alkalmazás-telepítésekhez képest általában lassúak és nagy tárhelyet igényelnek. Emiatt egyes Linux-felhasználók elutasítják a futtatását. De ne aggódjon, nem korlátozva van arra, hogy csak Snapeket használjon.

A Linuxon elérhető népszerű alkalmazások többsége DEB telepítőfájlt kínál. Gondolj a DEB-re úgy, mint egy EXE fájl megfelelőjére a Windowson, vagy egy AppImage fájlra a macOS-en. Mindössze annyit kell tennied, hogy letöltöd, dupla kattintással megnyitod, majd a „Telepítés” gombra kattintasz.

 

#4. Egyes Ubuntu fajták könnyűek

Az Ubuntu fajták, mint az Ubuntu MATE, a Xubuntu és a Lubuntu nagyon könnyű operációs rendszerek. Ha van egy régi, porosodó számítógéped, amely nem tudja kezelni a Windows legújabb verzióját, telepítheted az Ubuntu MATE-ot és új életet lehelhetsz a gépedbe. A GNOME egy modern és nehézkes DE a többihez képest.

Ezért több RAM-ra van szüksége a zökkenőmentes működéshez. Legalább 2 GB RAM-ra van szükség ahhoz, hogy zökkenőmentesen fusson, míg a fent tárgyalt fajták körülbelül 1 GB-ot igényelnek.

 

#5. Az Ubuntu használata ingyenes

Az Ubuntu egy ingyenesen használható és reklámmentes operációs rendszer, ellentétben a Windows-szal. Ha nemrég vásároltál egy új PC-t, amelyet alapvető feladatokra szeretnél használni, ahelyett, hogy Windows licencet vásárolnál, kipróbálhatod először az Ubuntut.

Telepítési útmutató

 

Egy nagyszerű disztribúció a Linux megismeréséhez

Bár az Ubuntunak vannak hátrányai az adatvédelem és a Snap tekintetében, kiváló operációs rendszer azok számára, akik most kezdenek el ismerkedni a Linuxszal. Könnyen telepíthető, és a legtöbb népszerű alkalmazást könnyedén futtatja. Ennek ellenére vannak hátrányai is a Linuxra való váltásnak. Ha végül nem tetszik, ahogyan az Ubuntu is a Debianon alapul, úgy vannak más disztribúciók is, amelyek az Ubuntun alapulnak.

Az egyik népszerű Ubuntu alapú disztró a Pop!_OS. Kipróbálhatod a Linux Mintet is, amelyet a Linux közösségben sokan jobban kedvelnek az Ubuntunál. A Linux Mint többek között azért is népszerű, mert – nem szállít Snapet és a Mintet a Cinnamon asztali környezettel is beszerezhető, amelyet sokan jobban kedvelnek a GNOME-nál.

Ha úgy döntöttél, hogy kipróbálod az Ubuntut, akkor teljes telepítést végezhetsz, vagy dual-bootolhatod. A kettős indítás lehetővé teszi, hogy a Windows és az Ubuntu is fusson ugyanazon a számítógépen. Emellett ne felejtsd el biztonsági mentést készíteni az adataidról.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: