Miért érdemes kipróbálni a Slackware linux disztribúciót

Miért érdemes kipróbálni a Slackware Linuxot?

Sok Linux-felhasználó azért kerüli el a Slackware linuxot, mert kihívást jelent a rendszergazdai és felhasználói feladatok ellátása.

Ez az egyik legerősebb elérhető disztribúció, de ennek a teljesítménynek ára van! Mégpedig, hogy közel sem olyan felhasználóbarát, mint sok más disztribúció.

Valójában a Slackware-t a nehézségi szint tekintetében jellemzően csak a Gentoo múlja felül. De ha elkerülöd a Slack-et, akkor elég sok mindenről lemaradsz. Több okot tudunk mondani, amiért érdemes kipróbálnod a Slackware-t. Mielőtt a telepítés közepén feltartanád a kezed és felkiáltanál, hogy feladom, olvass tovább.

Miért érdemes kipróbálni a Slackware linux disztribúciót?

 

#1. Miért érdemes kipróbálni a Slackware linux disztribúciót?


Kezdjük a sebességgel

Mivel a Slackware csak azt telepíti, amit szeretnél és a kiadási politikája miatt ez a disztribúció gyorsabban fut, mint a legtöbb. Telepítettük a legújabb Slackware-t 13.37-at KDE 4.5-tel, és összehasonlítottuk a legújabb Kubuntu 11.04-es KDE 4.6-os telepítésével, ugyanazon a gépen.

A Kubuntu telepítésének gyorsabbnak kellett volna lennie köszönhetően a KDE 4.6-nak, de nem volt az. Valójában a Slack telepítése sokkal jobb élményt nyújtott, mint a Kubuntu telepítése.

 

A Slackware tényleg olyan biztonságos?

A Slackware nem esik bele abba a sok csapdába, amibe más disztribúciók a biztonsággal kapcsolatban.

Ennek a magasabb szintű biztonságnak számos oka van. A Slackware például nem ad ki új verziót, amíg az készen nem áll. Emiatt a Slack sokkal kevesebb hibával és lyukkal jelenik meg, mint a gördülő kiadású disztribúciók vagy a gyakran kiadott disztribúciók.

Emellett a Slackware nem használ olyan csomagkezelőket, mint a Synaptic vagy a yum, így általában minden alkalmazás forrásból telepíthető.

 

A rendszer stabilitása

Ha a legjobbak legjobbját keresed, nehezen találsz olyan Linux disztribúciót, amely nagyobb stabilitást élvez, mint a Slack és ez elég sokat elmond a rendszerről. A Slackware már 20 éve létezik és a leghosszabb ideig élvezte a Linux-disztribúciók közül a legszilárdabbnak tartott hírnevét.

A Slackware-rel töltött időnk alatt teljes őszinteséggel állíthatjuk, hogy ezek az állítások igazak. A Slack olyan szilárd, amilyen szilárd egy operációs rendszer csak lehet. Legyen szó szerverről vagy asztali számítógépről, ha Slack-et használsz, akkor komoly megbízhatóságot fogsz élvezni.

 

Semlegesség ereje

A Slackware nem függ csomagkezelőtől, így sokkal nagyobb semlegességet élvez, mint bármely más disztribúció. Ez főként azért van így, mert a legtöbb alkalmazás forrásból települ, de azért is, mert a Slackware nem áll kapcsolatban semmilyen céggel.

A Slackware egy nagyon is közösségvezérelt disztribúció.

Az egyetlen fizető fél a felhasználó, aki telepíti és élvezi a disztribúciót. Bár egyesek vitathatják ezt a pontot, hozzátennénk, hogy mivel a Slackware lehetővé teszi a végfelhasználó számára, hogy gondosan kiválassza, hogy mit telepítsen a telepítés során, a Slackware sokkal semlegesebb érzést kelt.

Ez még az asztalra is vonatkozik. A Slack számos asztali gép telepítését teszi lehetővé és nem csak a KDE vagy a GNOME.

 

A GPL jobb betartása

Az általunk használt disztribúciók közül valószínűleg a Slack a leginkább GPL-konform.

Az általunk használt disztribúciók közül valószínűleg a Slack a leginkább GPL-konform.

Amikor legutóbb Slackware-telepítést végeztünk, nem találtunk a GPL-t sértő szoftverekre utaló jeleket – természetesen nem telepítettünk Java-t. A nyílt forráskód sok komoly támogatója számára a Slackware lesz a legkézenfekvőbb választás.

 

Jobb, tisztább konfiguráció

A Slackware ellen az egyik panasz a grafikus konfigurációs segédprogramok hiánya. Ez a telepítés szinte minden alrendszerére igaz. Ha felhasználókat akarsz hozzáadni, akkor a parancssort használod. Ha a Samba-t akarod konfigurálni vagy szolgáltatásokat akarsz indítani, akkor a parancssort használod. De ez segít sokkal tisztább konfigurációs fájlok létrehozásában.

Nyilván bárki érvelhet azzal is, hogy ez attól függ, hogy a felhasználó képes-e tiszta konfigurációs fájlokat létrehozni. De ahogy tapasztaltuk, a legtöbb végfelhasználó, aki hajlandó egy olyan disztribúciót használni, mint a Slack, tiszta kódot fog létrehozni, ráadásul sokkal jobban, mint a legtöbb GUI eszköz. A hivatalos honlapját itt érheted el.

 

#2. A Slackware a Linux jobb megértését követeli meg


Ha ismered a Slack-et, akkor ismered a Linuxot. A Slackware természeténél fogva az operációs rendszer egészének jobb megértését követeli meg, mint bármely más disztribúció, talán a Gentoo kivételével.

Egy Slackware gép telepítése és adminisztrálása után ismerni fogod a könyvtárhierarchiát, a felhasználók adminisztrálását és a hálózat konfigurálását, az init rendszert és még sok minden mást.

 

Nagyszerű szerver OS

Ha Linux szervert állítunk fel és a megbízhatóság, a biztonság és a hosszú élettartam érdekében akarunk felállítani egyet, akkor kérdés nélkül a Slack-et használjuk. Ennek számos oka van, de az évek során a Slackware-t úgy finomhangolták, hogy sever OS-ként is megállja a helyét. Ez persze nem jelenti azt, hogy asztali gépként is használható.

Mivel a Slack nagyszerűen követi a szabványokat, a szabványos szerver dokumentáció, például a Samba és az Apache esetében, pontosan az elvárásoknak megfelelően működik. És mivel a Slackware mindig magas pontszámot ér el a megbízhatóság és a hatékonyság terén, a szervered nem fog szenvedni az operációs rendszer szoftverekkel kapcsolatos problémáktól vagy leállásoktól.

 

A Slackbuilds előnyei

Ha a forrásból történő telepítés nem a te asztalod, akkor mindig kihasználhatod a Slackbuilds előnyeit, amely egy olyan build scriptekből álló tárház, amely automatizálja a különböző alkalmazások telepítését.

Ezen az oldalon több ezer szkript található, amelyeket letölthetsz és használhatsz a rendszerszoftverektől kezdve az asztali eszközökig minden telepítéséhez. A Slackbuilds oldal tartalmaz néhány nagyszerű útmutató dokumentációt is és lehetővé teszi új szkriptek feltöltését a közösségtől.

 

Érdemes kipróbálni a Slackware rendszerét?

A Slack egy tökéletes operációs rendszer? Közel sem. Ez egy kihívás. De ha készen állsz a Slackre kihívására, akkor számos olyan előnyből profitálhatsz, amelyek egy stabilitásáról és biztonságáról ismert disztribúcióhoz kapcsolódnak. Jack Wallen szerint azonban ennek a disztribúciónak az előnyei bőven ellensúlyozzák a nehézségeket.

Nagyon ajánljuk, hogy próbáld ki a Slackware legújabb kiadását. Ha egyszer telepítetted, egy olyan Linux-disztribúciót kapsz, amely úgy működik, mint egy bajnok, amilyet talán még soha nem láttál.

Telepítési útmutató

 

EZ IS ÉRDEKELHET: