Nélkülözhetetlen linux programok

Nélkülözhetetlen linux programok

A nélkülözhetetlen linux programok egyszerű megoldást kínálnak arra, hogy a legtöbbet hozd ki a linux rendszeredből, különösen az internet, a média és az általános használat során.

A legtöbb linux disztró egyik nagy előnye nem csak az, hogy ingyenesek és nyílt forráskódúak, hanem a linuxhoz használt szoftveralkalmazások többsége is az. Bár néhány üzleti célú szoftver költséggel jár, a legtöbb otthoni felhasználó számára a legtöbb, amire szükséged lesz, nem lesz az.

 

Melyek azok a linux programok, amelyeket a leghasznosabbak?

Szerencsére sok linux disztró számos alapvető szoftvercsomagot már eleve csomagban tartalmaz, ahogyan a Windows és az Apple asztali számítógépek esetében is. Ez azt jelenti, hogy nem kell túl sok időt töltened azzal, hogy megkeresd, mire lehet valójában szükséged. A Linux-szoftverek azonban folyamatosan fejlődnek és így a rajta futó szoftveralkalmazások is.

Bár a csomagban lévő szoftverek frissítései könnyen kezelhetők, valószínűleg még mindig szeretnéd biztosítani a leghasznosabb szoftverek teljes választékát, amelyek közül nem biztos, hogy mindegyik benne van a csomagban. Ezért itt megnézzük a legjobb linux programok listáját, hogy a linux élmény teljes legyen.

 

A legfontosabb linux programok


#1. VirtualBox – Virtuális gép

A VirtualBox egy nyílt forráskódú virtualizációs gép, amely platformok közötti támogatást nyújt, beleértve a linuxot is.

Bár az Oracle tulajdonában van, még mindig ez az egyetlen ingyenes professzionális virtualizációs termék a piacon. Az operációs rendszerek igen széles skáláján fut, beleértve a régebbieket, például a DOS-t és a Windows 3-at, valamint a Solaris és az OpenBSD is. Mac-en is fut, és az Apple-felhasználók számára képes hostolni egy kliens Mac VM munkamenetet.

Az Oracle volt olyan kedves, hogy támogatja a VirtualBoxot és ingyenesen letölthető és használható előre elkészített fejlesztői VM-ek széles választékát biztosítja. És, mindez ingyenes, még az Enterprise kiadással együtt is.

 

#2. Firefox – Webböngésző

A Firefox számos linux disztró, például az Ubuntu és a Linux Mint alapértelmezett webböngészője. A böngésző egyszerű és gördülékeny felülete az egyik vonzereje. A Firefox rögtön lejátssza a YouTube-videókat és képes pluginokat letölteni más formátumok lejátszásához.

A böngésző ráadásul a kezdetektől fogva frissíti magát, így mindig a legfrissebb verzióval rendelkezik. A Firefox számos bővítményt támogat a webes élmény fokozására és a böngészőt tovább testreszabhatod a Mozilla bővítmények oldalán keresztül, ahol lehetőség van színes téma telepítésére.

 

#3. Thunderbird – E-mail kliens

A szintén a Mozillától származó Thunderbird egy ingyenes és nagy teljesítményű e-mail kliens. A beállítási varázsló finoman végigvezet egy új e-mail cím létrehozásán vagy a meglévő e-mail cím beállításán. A Thunderbird adatbázisa tartalmazza az összes elterjedt szolgáltató e-mail beállításait és annyi e-mail fiókot adhatsz hozzá, amennyit csak szeretnél.

A Firefoxhoz hasonlóan a Thunderbird is bővíthetők olyan kiegészítőkkel, mint például a színesebbé tevő témák, vagy a Mail mappák jobb rendezési módjai. Ezek közül a leghasznosabb kétségtelenül a Lightning bővítmény, amely egy teljesen működő naptárral egészíti ki az e-mail klienst.

 

#4. Shotcut – A legjobb videószerkesztő

A Shotcut egy ingyenes és nyílt forráskódú videószerkesztő, amely nemcsak GNU linuxra, hanem macOS-re és Windowsra is elérhető. Támogatja a legújabb videó- és hangformátumokat, beleértve a 4K-t is, és számos videó- és szerkesztési effektust tartalmaz. A többsávos hang mellett egynél több monitorral beállított Linux gépen is használható. (A Shotcut-ról bővebben)

 

#5. GIMP – Képszerkesztő alkalmazás

A GIMP egy ingyenes képszerkesztő program. Képek szerkesztésére és retusálására használható méretváltoztatással, rétegek hozzáadásával és egyéb speciális effektekkel. Ezeket a praktikus eszköztáron vagy a legördülő menükön keresztül érheted el. Maga a GIMP weboldala nagyszerű oktatóanyagokat tartalmaz.

Ha az Adobe Photoshophoz vagy szokva, akkor némi időbe telhet, amíg megszokod a GIMP kezelőfelületét, de szinte mindenre képes, amire a professzionális képszerkesztők is képesek. Még bizonyos Photoshop bővítményeket is hozzáadhatsz a GIMP-hez. Alapértelmezés szerint a program kevesebb mint 100 MB-ot foglal, ami szintén jelentős előny, különösen azok számára, akiknek kevés a lemezterületük. (A GIMP-ről bővebben)

 

#6. Audacity – Zeneszerkesztő

Az Audacity egy zeneszerkesztő program, amely lehetővé teszi a hangfelvételek rögzítését és a hanggal való bütykölést. Az Audacity nem csak különböző bemenetekről, például USB-mikrofonról vagy elektromos gitárról tud egyszerre hangot rögzíteni, hanem a klipek vágására és szerkesztésére is képes. Ezenkívül támogatja a több sávos hangsávokat, így például külön-külön rögzíthetsz dalszövegeket és kísérőzenét.

A szoftver számos hanghatást is támogat, például a zajcsökkentést, amint azt az Audacityvel együtt mellékelt és az interneten elérhető, rendkívül átfogó kézikönyv is részletezi. Az Audacity támogatja a VST, avagy Virtual Studio Technology pluginokat is. A zeneszámok számos népszerű hangformátumban, például WAV, OGG és MP3 formátumban exportálhatók.

 

7. VLC – Médialejátszó

A VLC leginkább médialejátszóként ismert, bár ennél sokkal többre képes. Telepítés után gyakorlatilag mindenféle hang- és videofájlhoz letölti a kodekeket, ami azt jelenti, hogy valószínűleg soha többé nem lesznek lejátszási problémáid. A szoftver DVD-k lejátszására is képes.

A VLC segítségével videofájlokat vághatsz ki, és akár át is konvertálhatod őket egyik formátumból a másikba, például AVI-ból MP4-be. A médialejátszó kliens szerverként is működhet, így lehetővé teszi, hogy médiát streamelj egyik eszközről a másikra.

 

#8. LibreOffice – Ingyenes office linux programok

A LibreOffice nem más, mint egy teljes értékű ingyenes irodai programcsomag, amely egyenrangú az olyan kereskedelmi alternatívákkal, mint a Microsoft Office. Bár a felület meglehetősen egyszerűnek tűnik, ez a termék rendkívül fejlett funkciókkal rendelkezik. A LibreOffice szövegszerkesztő Writer, a táblázatkezelő Calc és az Impress prezentációs alkalmazás előre telepítve van az Ubuntuban és a legtöbb származékában.

A csomag három kevésbé ismert alkalmazást, Draw, Math és Base-t is tartalmaz, amelyek vektorgrafikák szerkesztésére, matematikai képletek összeállítására, illetve adatbázisok kezelésére szolgálnak. Bár a LibreOffice alapértelmezés szerint az ODF (Open Document Format) formátumot használja, képes a Microsoft Office kompatibilis fájlok megnyitására és mentésére is.

 

#9. ClamAV – Vírusirtó

Bár a linux gépeket nem támadhatják meg a Windows megfertőzésére tervezett vírusok, a számítógép véletlenül továbbíthat káros fájlokat más számítógépekre, például egy e-mail mellékleteként. Manapság pedig még a linux rendszereket célzó rosszindulatú programok is előfordulnak. A ClamAV víruskereső némi megnyugvást nyújt, mivel számos típusú rosszindulatú programot képes felismerni.

Gyakran használják levelezőszervereken, de magabiztosan fut az asztali rendszeren is, ha fájlokat vagy mappákat szeretnél átvizsgálni. Alapértelmezés szerint a ClamAV csak parancssorból használható, de a Synaptic segítségével telepítheted a ‘clamtk’ és a ‘clamtk-nautilus’ programot, hogy néhány egérkattintással ellenőrizhesd a rendszert és az egyes fájlokat.

 

#10. Visual Studio Code – Kódszerkesztő alkalmazás

A Visual Studio Code a Microsoft ingyenes szövegszerkesztője a kódoláshoz, amely már nemcsak a Windows, hanem a macOS, valamint a Debian és a Red Hat Linux-családok platformok közötti támogatását is biztosítja. Számos bővítményt tartalmaz, billentyűparancsokat biztosít, támogatja a kód refaktorálását, a hibakeresést és a Git integrációt.

Az Atomhoz és a Sublime Texthez hasonlóan számos csomagot és ingyenes bővítményt kínál, amelyeket a piactérről lehet letölteni, hogy további funkciókat adjanak hozzá és maga a kódszerkesztő is testre szabható. A Visual Studio Code saját terminállal és hibakeresővel rendelkezik, támogatja a lintinget, és mindenféle forráskezelő eszközzel integrálható.

Véleményünk szerint az egyik legjobb IDE a Python-fejlesztők számára, mivel kiegészítéseket javasol és menet közben felugró ablakok segítségével megjeleníti az osztályok és metódusok dokumentációját.

 

A LINUX PROGRAMOK MELLETT EZ IS ÉRDEKELHET: