Void linux - A Systemd-mentes villámgyors Linux disztribúció - linuxinfok_hu

Void linux: A Systemd-mentes villámgyors Linux disztribúció

A Void Linux a semmiből épített disztribúció. Az Arch Linuxhoz hasonlóan olyan haladó felhasználók számára alkalmas, akik saját belátásuk szerint akarják konfigurálni az operációs rendszerüket.

 

A Void Linux egy olyan Linux disztribúció, amelyet a semmiből építettek

Ami azt jelenti, hogy nem az általunk ismert főbb disztribúciók egyikén alapul. Az Arch Linuxhoz hasonlóan ez is egy olyan disztribúció, amely olyan haladó felhasználók számára alkalmas, akik saját belátásuk szerint szeretnék konfigurálni az operációs rendszerüket. A Void egy független fejlesztésű, gördülő kiadású, általános célú operációs rendszer.

Számos architektúrára elérhető, mint például x86, x86_64, arm és más architektúrákra. A Void különböző telepítési képeket is kínál, a hálózati / CLI telepítéstől a különböző élőképekig, mint az Xfce, Cinnamon, Enlightenment, Mate, LXDE és LXQT. A Void Linuxot teljes egészében a GitHubon együttműködő önkéntesek fejlesztik. Juan Romero Pardines, a NetBSD korábbi fejlesztője hozta létre 2008-ban.

Van egy különleges tulajdonsága, ami megkülönbözteti a Voidot a többi disztribúciótól, ez pedig a gyorsasága és reakciókészsége. Gyorsabb, mint bármi más. Természetesen a bootolási folyamattól kezdve az alkalmazások indításáig minden villámgyors. A Void emellett sziklaszilárd és szokatlanul kevés rendszererőforrást igényel.

Void linux - A Systemd-mentes villámgyors Linux disztribúció

Ami azonban a multimédia-támogatást illeti, aktiválni kell a nem szabad tárolót, mivel a Void csak szabad szoftverekből áll. A Void Linux egyértelmű dokumentációval várja felhasználóit egy Wiki formájában, amely bár korántsem terjedelmes, de éppen elég ahhoz, hogy a felhasználók sikeresen elindulhassanak.

Mindazonáltal erősen ajánljuk, hogy nézd meg a Void wikiben elérhető dokumentációt, mivel pillanatok alatt egy működő rendszert állíthatsz fel.

 

A Void Linux egy systemd-mentes disztró

A Void figyelemre méltó kivétel a Linux disztribúciók többségével szemben, mivel a runit-et használja init rendszerként a többi disztribúció által használt, elterjedtebb systemd helyett. Ez a Void egyedi jellemzője, ami miatt inkább BSD-szerű, az az init rendszere és a tervezési filozófiája. A runit egy nagyon minimalista és rendkívül gyors init rendszer, amely könnyen konfigurálható és jobban megfelel a régi daemontoolsnak, amelyet a Linux disztribúciók alapértelmezésben használtak.

Nagyon elégedett leszel a teljesítményével és az egyszerűségével, amit más szolgáltatáskezelőkhöz képest nyújt. Egy démon telepítése a runitben nagyon egyszerű. Készíts egy könyvtárat, írj egy rövid futtatási szkriptet, készíts egy szimbolikus linket, és bumm, a daemonod telepítve van. Még jobb, hogy a legtöbb Void csomag tartalmazza a könyvtárat és a futtatási szkriptet. Mindössze annyit kell tenned, hogy elkészíted a szimbolikus linket.

 

Void Linux telepítés lépésről lépésre

A Void egy egyszerű és egyszerű szöveges telepítőprogramot használ, amely végigvezet a hagyományos telepítési lépéseken. Ez minden elérhető képen ugyanaz és a „void-installer” paranccsal hívjuk.

Void Linux telepítés 1

Void Linux telepítés 2

Void Linux telepítés 3

Void Linux telepítés 4

Az élő ISO-k egyik figyelemre méltó jellemzője, hogy a felhasználók választhatnak, hogy a rendszert az ISO-n található csomagokból vagy egy hálózati forrásból telepítik, így elkerülhető a telepítés utáni frissítés elvégzése. Miután végzett az összes egyéb konfigurációval, a telepítő kiírja a változásokat a lemezre.

Ezt követően megkér a rendszer újraindítására, vagy folytathatod a tesztelést az éles munkamenetből. Az Arch-hoz vagy a Gentoo-hoz hasonlóan az alaptelepítés után a Void-ot is olyanra lehet alakítani, amilyenné csak össze akarod rakni. A Void weboldalán egy kiváló, lépésről lépésre bemutatót találsz, amely végigvezet a telepítés minden lépésén.

 

Szoftvermenedzsment

A Void egyik jelentős egyedi jellemzője a csomagkezelő rendszer. Az X Binary Package System avagy XBPS a natív rendszer csomagkezelője, amely a semmiből íródott. Célja, hogy gyors, könnyen használható, hibamentes, sok funkcióval rendelkező és hordozható legyen. Az XBPS lehetővé teszi a szoftverek gyors telepítését/frissítését/eltávolítását a rendszerben, és a csomagok frissítése vagy eltávolítása során felismeri az inkompatibilis megosztott könyvtárakat és függőségeket.

Ezen felül az XBPS rendkívül gyors. Nagyon hasonlít az Arch pacmanjához, de az Arch-tól eltérően a képességeit különböző parancsok között osztja fel.

  • xbps-install frissítésekhez és telepítésekhez
  • xbps-remove az eltávolításhoz
  • xbps-query a tárolók és a telepített rendszer lekérdezéséhez
  • xbps-alternatives a csomagok alternatíváinak listázásához és beállításához
  • xbps-src harmadik fél által forrásarchívumként terjesztett csomagok létrehozásához

Az biztos, hogy az Arch-alapú rendszereket kedvelő, vagy a Unix és Linux területén erős háttérrel rendelkező felhasználók azonnal otthonosan fogják érezni magukat a szigorúan parancssori begépeléssel történő telepítés és eltávolítás parancsaival.

A Void Linux vitathatatlanul a leginkább BSD-szerű a Linux disztribúciók közül. A BSD-k egyik jellemzője a ports tree jelenléte, amely lehetővé teszi a szoftverek széles skálájának forrásból történő építését. Egy port egyszerűen egy mappa, amely tartalmazza a csomag elkészítéséhez szükséges makefile-t és forráskódot. A másik közös a BSD-kben a kettős csomagkezelés, azaz a binárisok és a forrás egyaránt elérhetőek és teljes mértékben támogatottak.

 

Következtetés

Mindig lesznek olyan disztribúciók, amelyek követik a tömeget, és vannak olyanok, amelyek megpróbálják a saját útjukat járni. A Void Linuxot az alapoktól kezdve annak a személynek építették, aki úgy akar parancsolni a számítógépének, hogy nem találkozik sok buktatóval. Ez egy sziklaszilárd rendszer.

A Void egyedülálló abban, hogy egy igazán UNIX-szerű disztró alulról felfelé a Runit és az XBPS segítségével. Fantasztikus választás azoknak, akik szeretik a „Keep It Simple, Stupid” röviden „KISS” filozófiát. Kétségtelen, hogy a Void Linux egy kicsit kilóg a sorból.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: