linux bejegyzés

WSL Windows Linux előfeltételei és telepítése

Az alábbiakban megnézzük melyek a WSL Windows Linux előfeltételei és hogyan történik a telepítés menete, lépésről lépésre.


WSL Windows Linux – Előfeltételek

A Windows 10 2004-es (Build 19041) vagy újabb verzióját, vagy a Windows 11-et kell futtatni. Ha régebbi buildet futtatsz, vagy egyszerűen csak nem szeretnéd használni a telepítési parancsot és lépésről lépésre szeretnél útmutatást kapni, tekintsd meg lejjebb görgetve(3.pont) a WSL kézi telepítési lépéseit régebbi verziókhoz részt.


1. A Windows Linux telepítése

Most már telepíthetsz mindent, ami a Windows Subsystem for Linux – röviden WSL – futtatásához szükséges, ha beíred ezt a parancsot egy rendszergazdai PowerShell vagy Windows parancssorba, majd újraindítod a gépet.

wsl --install

Ez a parancs engedélyezi a szükséges opcionális komponenseket, letölti a legújabb Linux kernelt, beállítja a WSL 2-t alapértelmezettnek és telepít egy Linux-disztribúciót a számodra – alapértelmezés szerint Ubuntut, ennek megváltoztatásához lásd alább.

Az újonnan telepített Linux-disztribúció első indításakor egy konzolablak nyílik meg, és megkér, hogy várj, amíg a fájlok tömörítésmentesítése és a gépén való tárolása megtörténik. Minden további indításnak kevesebb mint egy másodpercig kell tartania.

 

Az alapértelmezett telepített Linux disztribúció módosítása

Alapértelmezés szerint a telepített Linux-disztribúció az Ubuntu lesz. Ez megváltoztatható a -d jelzővel. A telepített disztribúció megváltoztatásához írja be:

wsl --install -d <Disztribúció neve>

A <Disztribúció neve>-t helyettesítsd a telepíteni kívánt disztribúció nevével. Az online áruházból letölthető elérhető Linux disztribúciók listájának megtekintéséhez írd be a következőt:

wsl --list --online vagy wsl -l -o

További Linux disztribúciók telepítéséhez az első telepítés után a következő parancsot is használhatod:

wsl --install -d <Disztribúció neve>

Ha a telepítési folyamat során problémába ütközöl, nézd meg a hibaelhárítási útmutató telepítésre vonatkozó részét.

 

Linux felhasználói adatok beállítása

Miután telepítetted a WSL-t, létre kell hozni egy felhasználói fiókot és jelszót az újonnan telepített Linux-disztribúcióhoz.

 

Ellenőrizd, hogy a WSL Windows linux melyik verzióját futtatod

A PowerShell vagy a Windows Command Prompt programban a wsl -l -v parancs megadásával listázhatod a telepített Linux disztribúciókat és ellenőrizheted, hogy melyik WSL verzió van beállítva. Ha új Linux-disztribúció telepítésekor az alapértelmezett verziót WSL 1 vagy WSL 2 verzióra szeretnéd beállítani, használd a következő parancsot:

wsl --set-default-version <Version#>

a <Version#> helyettesítve az 1 vagy 2 értékkel. A wsl paranccsal használt alapértelmezett Linux-disztribúció beállításához add meg a következő parancsot:

wsl -s <DisztribúcióNév> vagy wsl --setdefault <DisztribúcióNév>

a <DisztribúcióNév> helyettesítve a használni kívánt Linux-disztribúció nevével. Például a PowerShell/CMD-ből írd be:

wsl -s Debian

…hogy az alapértelmezett disztribúciót Debianra állítsa be. Most a wsl npm init futtatásával a Powershell-ből futtatjuk az npm init parancsot a Debianban. Ha egy adott wsl disztribúciót szeretnél futtatni a PowerShellből, vagy a Windows Command Promptből anélkül, hogy megváltoztatnád az alapértelmezett disztribúciót, használd a következő parancsot:

wsl -d <DistributionName>

a <DistributionName> helyettesítve a használni kívánt disztribúció nevével.

 

A WSL 1 verzió frissítése WSL 2-re

A WSL 1-ről a WSL 2-re történő frissítéshez a korábban telepített Linux-disztribúciók esetében használd a következő parancsot:

wsl --set-version <distro name> 2

a <distro name> helyettesítve a frissíteni kívánt Linux-disztribúció nevével. Például a wsl –set-version Ubuntu-20.04 2 az Ubuntu 20.04 disztribúciót a WSL 2 használatára állítja át.

Szükség lehet még a WSL 2 által használt virtuális gép opcionális komponens engedélyezésére és a kernelcsomag telepítésére, ha még nem tetted meg. Az új Linux telepítések alapértelmezés szerint WSL 2-re lesznek beállítva, de a wsl –set-version paranccsal a WSL 2-ről WSL 1-re is visszaválthatod. Ha meg szeretnéd nézni, hogy a Linux disztribúciója WSL 1-es vagy WSL 2-es verzióra van-e állítva, használd a következő parancsot:

wsl -l -v

 


2. Több Linux disztribúció futtatásának módja a WSL segítségével

A WSL annyi különböző Linux-disztribúció futtatását támogatja, amennyit csak szeretnél telepíteni. Ez magában foglalhatja a Microsoft Store-ból választott disztribúciókat, egy egyéni disztribúció importálását vagy saját egyéni disztribúció létrehozását.

A Windows Linux telepítés után többféleképpen is futtathatod a Linux-disztribúciókat:

  • Windows Terminal telepítése (ajánlott) A Windows Terminal használata annyi parancssort támogat, amennyit telepíteni szeretnél és lehetővé teszi, hogy több lapon vagy ablakablakban nyisd meg őket, és gyorsan válts több Linux-disztribúció vagy más parancssorok (PowerShell, Command Prompt, PowerShell, Azure CLI stb.) között. Teljesen testre szabhatod terminált egyedi színsémákkal, betűtípusokkal, betűméretekkel, háttérképekkel és egyéni billentyűparancsokkal.
  • A Linux-disztribúciót közvetlenül megnyithatod a Windows Start menüjének felkeresésével és a telepített disztribúció nevének beírásával. Például: „Ubuntu”. Ez megnyitja az Ubuntut a saját konzolablakában.
  • A Windows parancssorból vagy a PowerShell programból beírhatod a telepített disztribúció nevét. Például: ubuntu
  • A Windows parancssorból vagy a PowerShell-ből az aktuális parancssoron belül megnyithatod az alapértelmezett Linux disztribúciót a következő beírással: wsl.exe.
  • A Windows parancssorból vagy a PowerShellből az alapértelmezett Linux-disztribúciót az aktuális parancssoron belül használhatod, anélkül, hogy új parancssort adnál meg, a következő beírással: wsl [command]. A [command] helyettesítve egy WSL-paranccsal, például: wsl -l -v a telepített disztribúciók listázásához vagy wsl pwd a wsl-ben az aktuális könyvtár elérési útvonalának megtekintéséhez. A PowerShellből a get-date parancs a Windows fájlrendszer dátumát, a wsl date pedig a Linux fájlrendszer dátumát adja meg.

A választott módszer attól függ, hogy mit csinálsz. Ha a WSL parancssort egy Windows Prompt vagy PowerShell ablakon belül nyitottad meg, és ki akarsz lépni, írd be a következő parancsot:

exit

 

3. WSL Windows Linux kézi telepítés lépései régebbi verziókhoz

Az egyszerűség kedvéért általában a wsl –install használatát javasoljuk a Windows Subsystem for Linux telepítéséhez, de ha a Windows egy régebbi verzióját használod, ez nem biztos, hogy támogatott. Az alábbiakban mellékeltük a kézi telepítés lépéseit. Ha a telepítés során problémába ütközöl, nézd meg alább a hibaelhárítási útmutató telepítésre vonatkozó részét.

 

1. lépés – A Windows alrendszer engedélyezése Linuxhoz

Először engedélyezned kell a „Windows alrendszer Linuxhoz” opcionális funkciót, mielőtt bármilyen Linux disztribúciót telepítenél a Windowsra.

Nyisd meg a PowerShellt rendszergazdaként – Start menü > PowerShell > jobb gombbal kattintás > Futtatás rendszergazdaként – és add meg ezt a parancsot:

dism.exe /online /enable-feature /featurename:Microsoft-Windows-Subsystem-Linux /all /norestart

Javasoljuk, hogy most lépj tovább a 2. lépésre, a WSL 2 frissítésére, de ha csak a WSL 1-et szeretnéd telepíteni, akkor most újraindíthatod a gépet és továbbléphetsz a 6. lépésre – A választott Linux-disztribúció telepítése. A WSL 2-re való frissítéshez várj a gép újraindításával és lépj tovább a következő, 2. lépésre.

 

2. lépés – A WSL 2 futtatásához szükséges követelmények ellenőrzése

A WSL 2 frissítéséhez Windows 10 operációs rendszert kell futtatni.

  • x64-es rendszerek esetén: 1903-as vagy magasabb verzió, 18362-es vagy magasabb Builddel.
  • ARM64 rendszerek esetén: 2004-es vagy magasabb verzió, a 19041-es vagy magasabb Builddel.
  • Az 18362-nél alacsonyabb buildek nem támogatják a WSL 2-t. A Windows-verzió frissítéséhez használd a Windows frissítési asszisztenst.

A verzió és a build számának ellenőrzéséhez válaszd a Windows logó billentyű + R billentyűkombinációt, írd be a winver-t, majd válaszd az OK lehetőséget. Frissítsd a Windows legújabb verziójára a Beállítások menüben.

 

3. lépés – Virtuális gép funkció engedélyezése

A WSL 2 telepítése előtt engedélyezni kell a Virtual Machine Platform opcionális funkciót. A gépének virtualizációs képességekre lesz szüksége a funkció használatához. Nyisd meg a PowerShellt rendszergazdaként és futtasd:

dism.exe /online /enable-feature /featurename:VirtualMachinePlatform /all /norestart

Indítsd újra a gépet a WSL telepítésének befejezéséhez és a WSL 2 frissítéséhez.

 

4. lépés – A Linux kernel frissítő csomag letöltése

  • Töltsd le a legújabb csomagot: WSL2 Linux kernel frissítő csomag x64 gépekre.

FONTOS: Ha ARM64-es gépet használsz, töltse le helyette az ARM64 csomagot. Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen géped van, nyisd meg a Command Prompt vagy a PowerShell programot és írd be: systeminfo | keresd meg a „System Type” (Rendszer típusa) szót. Figyelmeztetés: Nem angol nyelvű Windows-verziók esetén előfordulhat, hogy módosítani kell a keresés szövegét, lefordítva a „System Type” karakterláncot. A keresési parancshoz az idézőjelekből is ki kell lépni. Például németül systeminfo | find ‘”Systemtyp”‘.

  • Futtass az előző lépésben letöltött frissítőcsomagot. Kattints duplán a futtatáshoz – a rendszer megkérdezi, hogy van-e magasabb szintű jogosultságod, a telepítés jóváhagyásához válaszd az ‘igen’ lehetőséget.

Ha a telepítés befejeződött, lépj tovább a következő lépésre – a WSL 2 alapértelmezett verziójának beállítása új Linux-disztribúciók telepítésekor. Hagyd ki ezt a lépést, ha azt szeretnéd, hogy az új Linux telepítéseknél a WSL 1 legyen beállítva.

 

5. lépés – Állítsd be a WSL 2-t alapértelmezett verziónak

Nyisd meg a PowerShellt és futtasd ezt a parancsot, hogy a WSL 2-t alapértelmezett verziónak állítsd be egy új Linux-disztribúció telepítésekor:

wsl --set-default-version 2

 

6. lépés – Telepítsd a választott Linux disztribúciót

#1. Nyisd meg a Microsoft Store-t és válaszd ki a kedvenc Linux-disztribúciódat. Az alábbi linkek megnyitják az egyes disztribúciók Microsoft Store oldalát:

 

#2. A disztribúció oldalán válaszd a „Get” lehetőséget.

Az újonnan telepített Linux-disztribúció első indításakor egy konzolablak nyílik meg és arra kérnek, hogy várj egy-két percet, amíg a fájlok tömörítésmentesítése és a számítógépen való tárolása megtörténik. Minden további indításnak kevesebb mint egy másodpercig kell tartania.

Ezután létre kell hozni egy felhasználói fiókot és jelszót az új Linux-disztribúcióhoz. Ha ez megvan sikeresen telepítettél és beállítottál egy Linux disztribúciót, amely teljesen integrálódott a Windows operációs rendszereddel.

 


Telepítés hibaelhárítás

Ha a telepítési folyamat során problémába ütközöl, nézd át a hibaelhárítási útmutatót.

A disztribúciók letöltése

Vannak olyan esetek, amikor nem tudod, vagy nem akarod telepíteni a WSL Linux disztribúciókat a Microsoft Store segítségével. Előfordulhat, hogy olyan Windows Server vagy LTSC (Long-Term Servicing) asztali operációs rendszer SKU-t futtatsz, amely nem támogatja a Microsoft Store-t, vagy a vállalati hálózati irányelvek és/vagy a rendszergazdák nem engedélyezik a Microsoft Store használatát a környezetedben.

Ezekben az esetekben, bár maga a WSL elérhető, előfordulhat, hogy közvetlenül a Linux disztribúciókat kell letölteni. Ha a Microsoft Store alkalmazás nem érhető el, akkor a Linux disztribúciókat letöltheted és manuálisan telepítheted az alábbi linkek segítségével:

Ennek hatására a <distro>.appx csomagok letöltődnek egy általad választott mappába. Ha szeretnéd, a parancssoron keresztül is letöltheted a kívánt disztribúció(ka)t, használhatod a PowerShell-t az Invoke-WebRequest cmdlet segítségével. Például az Ubuntu 20.04 letöltéséhez:

Invoke-WebRequest -Uri https://aka.ms/wslubuntu2004 -OutFile Ubuntu.appx -UseBasicParsing

*Ha a letöltés sokáig tart, kapcsold ki a progress bar-t a $ProgressPreference = ‘SilentlyContinue’ beállításával.

A letöltéshez a curl parancssori segédprogramot is használhatod. Az Ubuntu 20.04 letöltése curl segítségével:

curl.exe -L -o ubuntu-2004.appx https://aka.ms/wsl-ubuntu-2004

Ebben a példában a curl.exe végrehajtásra kerül (nem csak a curl), hogy a PowerShellben a valódi curl futtatható program kerüljön meghívásra, ne pedig a PowerShell curl alias Invoke-WebRequest. A disztribúció letöltése után navigálj a letöltést tartalmazó mappába és futtasd a következő parancsot abban a könyvtárban, ahol az app-név a Linux disztribúció .appx fájljának neve.

Add-AppxPackage .\app_name.appx

Ha Windows szervert használsz, vagy problémába ütközöl a fenti parancs futtatásával, akkor a Windows Server dokumentációs oldalán megtalálod az alternatív telepítési utasításokat a .appx fájl telepítéséhez a .appx fájl zip fájlra való cseréjével.

Miután telepítetted a disztribúciót, kövesd az utasításokat egy felhasználói fiók és jelszó létrehozásához az új Linux-disztribúcióhoz.

 

Windows terminál telepítése  – Windows linux opcionális lehetőség

A Windows Terminál használatával több lapot vagy ablaktáblát nyithatsz meg több Linux-disztribúció vagy más parancssorok (PowerShell, Command Prompt, Azure CLI stb.) megjelenítéséhez és gyors váltáshoz. A terminált teljesen testre szabhatod egyedi színsémákkal, betűtípusokkal, betűméretekkel, háttérképekkel és egyéni billentyűparancsokkal.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: