Hogyan működik a user list linux rendszeren? - Útmutató

Hogyan működik a user list linux rendszeren? – Útmutató

A Linux rendszer egyik fontos eleme az „user list”, azaz a felhasználói lista. Ez az alapvető rendszerelem lehetővé teszi, hogy az adminisztrátorok vagy a felhasználók könnyen átlássák, hogy mely felhasználók vannak jelen a rendszerben, és hogy milyen jogosultságokkal rendelkeznek. Ebben a cikkben részletesen áttekintjük a user list linux rendszeren történő használatát.

 

Hogyan működik a user list linux alatt?


Mi az a user list?

A user list egy lista, amely tartalmazza az összes felhasználói fiókot a rendszerben. A listában minden felhasználóhoz tartozik egy egyedi azonosító, a felhasználó neve, a csoport, amelyhez tartozik, és a jelszava.

Az adminisztrátorok általában hozzáadhatnak és törölhetnek felhasználói fiókokat a rendszerben, valamint módosíthatják a felhasználói fiókok adatait.

 

Hogyan érhető el a user list linux rendszeren?

A user list elérhető a Linux rendszerben a „getent” parancs használatával. A getent parancs a rendszer összes adatbázisából információkat kérdez le, ideértve a felhasználói fiókokat is. A következő parancs használatával megjeleníthetjük a felhasználói fiókok listáját:

getent passwd

Ez a parancs kilistázza az összes felhasználói fiókot a rendszerben, és azok összes adatát.

 

Hogyan lehet felvenni és törölni felhasználói fiókokat a user listában?

Az új felhasználói fiók hozzáadása a Linux rendszerhez egyszerű feladat. Ehhez használhatjuk a „useradd” parancsot, amely hozzáad egy új felhasználói fiókot a rendszerhez. A parancs használata a következő:

sudo useradd -m -s /bin/bash username

Ez a parancs létrehoz egy új felhasználói fiókot a rendszerben a „username” névvel. Az „-m” kapcsoló létrehoz egy új felhasználói könyvtárat a felhasználói fiókhoz, az „-s” kapcsoló pedig beállítja a felhasználói fiók alapértelmezett shelljét a „/bin/bash”-re.

A felhasználói fiók törlése a „userdel” parancs használatával lehetséges. A következő parancs segítségével törölhetjük a felhasználói fiókot:

sudo userdel -r username

Ez a parancs törli a „username” felhasználói fiókot és minden a hozzá tartozó fájlt és könyvtárat is, beleértve a felhasználói könyvtárat is.

 

Hogyan lehet módosítani a felhasználói fiók adatait a user listában?

A felhasználói fiók adatainak módosítása a „usermod” parancs használatával lehetséges. A parancs használata a következő:

sudo usermod -s /bin/sh username

Ez a parancs megváltoztatja a „username” felhasználói fiók alapértelmezett shelljét a „/bin/sh”-ra. A „usermod” parancs használatával módosíthatók a felhasználói fiók egyéb tulajdonságai is, például a felhasználói könyvtár neve, a felhasználói fiók jelszava és a csoporttagság.

 

Hogyan lehet megjeleníteni az aktív felhasználók listáját a user listában?

Az aktív felhasználók listájának megjelenítése a „who” parancs használatával lehetséges. A parancs használata a következő:

who

Ez a parancs kilistázza az összes aktív felhasználót a rendszerben, beleértve a felhasználó nevét, az aktív terminál nevét, az aktív terminál IP-címét és az aktív terminálra való bejelentkezés időpontját.

 

Ha elakadnál

Itt egy hasznos tutorial video

 

User list linux – Összegzés

A felhasználói lista, vagy más néven user list, az egyik legfontosabb eleme a Linux rendszernek. Segít az adminisztrátoroknak és a felhasználóknak abban, hogy áttekintsék a rendszeren található összes felhasználói fiókot, és hogy milyen jogosultságokkal rendelkeznek.

A „getent” parancs segítségével könnyen elérhető a felhasználói lista, és a „useradd”, „userdel” és „usermod” parancsok segítségével könnyedén lehet felvenni, törölni és módosítani a felhasználói fiókokat. A „who” parancs használatával pedig megtekinthetjük az aktív felhasználók listáját a rendszerben.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: