Az Elementary OS linux disztribúció részletei

Az Elementary OS linux disztribúció részletei

Az Elementary OS egy nyílt forráskódú Ubuntu alapú disztró, és az egyik legígéretesebb GNU/Linux disztró, amely az évek során nagy népszerűségre tett szert. Az Elementary OS-t általában csak a macOS és néha a Windows fényében szokták emlegetni, tekintettel arra, hogy gyönyörű és egységes felhasználói felülettel rendelkezik, ami ideális helyettesítőjévé teszi.

Megérdemli, hogy kiemelkedjen, mert aktív fejlesztői közössége nem csak egy egyedi disztrót hozott létre sikeresen, hanem minden alkalmazása egyedi fejlesztésű, és azok gyönyörűek!

Kezdőknek és profiknak egyaránt kiváló, ami abban is megmutatkozik, hogy milyen művészien átfogó az online dokumentációjuk. A csapatnak sikerült betartania a tervezési filozófiájuk három alapvető szabályát, amelyek a következők:

  • a tömörség;
  • a konfiguráció elkerülése;
  • a minimális dokumentáció.

 

Az Elementary OS asztali környezete

Az Elementary OS egy gyönyörű, KDE-szerű asztali környezetet használ, amely a Pantheon névre hallgat, de teljesen különbözik a KDE-től.

A Pantheon a semmiből épült a GTK3 eszközkészlet és a Vala felhasználásával az Elementary OS projekt számára. Felhasználói felülete minimalista dizájnt alkalmaz, hogy elkerülje a rendetlenséget és csak a fontos dolgokat emelje ki.

Az Elementary OS asztali környezete

Az alkalmazásindító ikon a képernyő bal felső sarkában található. A dátum és az idő kijelzői a felső középső részen, a hangerő, a Wi-Fi, a tápellátás és a Bluetooth vezérlő ikonjai pedig a jobb felső sarokban találhatók. A Dock a képernyő alján található és jelzi a jelenleg futó alkalmazásokat, valamint a kedvenc alkalmazáskészletét.

Ahogyan az várható volt, több asztali munkaterület, billentyűparancsok, hanggombok integrációja stb. létezik. A parancsikonokat a Rendszerbeállítások > Billentyűzet > parancsikonok > Windows; a háttérképet pedig a Rendszerbeállítások > Asztal > Háttérkép menüponton keresztül testre szabhatja.

 

Felhasználói felület és felhasználói élmény

Az Elementary OS büszkélkedhet az egyik legkonzisztensebb felhasználói felülettel és felhasználói élménnyel a linux disztribúciók között. Minden, amit az Elementary OS-ben használsz, KDE és egyedi fejlesztésű, és a legjobban alkalmas arra, hogy kényelmesen konzisztens felhasználói felületet és élményt biztosítson.

Elementary OS Felhasználói felület és felhasználói élmény

Természetesen szabadon telepíthetsz más, általad választott alkalmazásokat és alkalmazástípusokat is. Azt gondolhatnánk, hogy a Pantheon csak azért készült, hogy úgy nézzen ki, mint a macOS, de ez nem így van. Nyilvánvaló, hogy a macOS dizájnja befolyásolta az Elementary OS-ét, ami egyértelmű, ha először megnézzük az alkalmazásablakok ikonjait és a dokkolót, de a Pantheon dokkolója másképp viselkedik, mint a macOS-é.

Az Elementary OS dizájnmegközelítésére szintén hatással van a Material design, az árnyékokra, a színekre és a fény használatára helyezve a hangsúlyt.

 

Elementary OS AppCenter

Az AppCenter egy nyílt forráskódú Indie alkalmazáspiac beépített nézete az Elementary OS tervezési és biztonsági szabványaira. Az AppCenter úgy van felépítve, hogy a lehető legjobban népszerűsítse a legjobb alkalmazásokat, amelyek fontosak lehetnek számodra, és úgy, hogy az alkalmazásfejlesztőket is szívesen látja a fedélzeten.

 

Elementary OS alapértelmezett alkalmazások

Az Elementary OS kiváló munkát végez a mellékelt alkalmazásokkal. Ezek közé tartozik a Music, Epiphany webböngésző, Mail, Photos, Videos, Calendar, Files, Terminal, Scratch és Camera. Mind úgy épültek, hogy kéz a kézben működjenek az Elementary OS funkcióival.

A Transporter egy alkalmazás, amely lehetővé teszi fájlok küldését és fogadását, valamint a letöltési mappa tartalmának megjelenítését. Egy másik kiváló dolog az Elementary OS alkalmazások listájában, hogy GPL licenc alatt állnak, és újracsomagolhatók és továbbterjeszthetők más projektek számára.

 

Hangsúlyos színek és sötét téma

A sötét téma stílus egyre népszerűbbé válik manapság, így logikus, hogy a felhasználók mostantól lekapcsolhatják a rendszer felhasználói felületének fényeit. Ez az új vizuális stílus a gép indításának pillanatától, azaz az üdvözlő képernyőtől alkalmazható és bármikor alkalmazható a Rendszerbeállítások > Asztal > Megjelenés menüpontban.

Hangsúlyos színek és sötét téma Elementary OS

A sötét stílus ütemezhető úgy, hogy kövesse a naplementét és a napfelkeltét az aktuális helyszínén, vagy egy egyéni ütemezés szerint. Emellett már minden alkalmazással működnie kell. Ha valamelyik rendszer vagy harmadik féltől származó alkalmazás nem működik, egyszerűen küldj jelentést a fejlesztőknek, ahelyett, hogy kényszerítenéd az alkalmazást.

Az Elementary OS telepítési útmutatót itt találod.

 

Az adatvédelemről néhány szót

Az Elementary operációs rendszer csapata komolyan elkötelezett a magánélet védelme mellett. És ez befolyásolta a tervezési döntéseiket, hogy az operációs rendszert könnyen használhatóvá tegyék azáltal, hogy még a legnehezebb döntések meghozatalát is megkönnyítik a rendszeropciók megfelelő ellenőrzésével.

Az adataid mindig csak hozzád tartoznak. Nem kötnek marketingpartnerségeket és nem gyűjtenek érzékeny személyes adatokat. Közvetlenül a felhasználóik finanszírozzák, akik annyit fizetnek az elemi operációs rendszerért és az AppCenterben található alkalmazásokért, amennyit akarnak. És ennek így is kell lennie.

 

A végére…

Az Elementary operációs rendszer gyönyörű és egységes asztali környezettel érkezik, bár nagyon mélyen annyira nem lehet testreszabni. A paneleket nem mozgathatjuk és nincsenek alapértelmezett témák, amelyek közül választhatnánk. Nincs műszerfal és nincs kontextusmenü a panelhez, sem dokkoló, amely jobb gombbal történő kattintáskor megnyílik.

A sarkok és a dokkoló beállítható, de a lehetőségek korlátozottak. Mindezek mellett az elemi OS nyílt forráskódú és nagy hangsúlyt fektet a biztonságra.

Kétségek nélkül használhatod a számítógéped, hogy kémkednek utánad. Ráadásul nem kell aggódnunk a hirdetések miatt sem. Ha egyedi élményt nyújtó Linux disztribúciót szeretnél az Elementary OS jó választás.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: