Az Ubuntu Server a konténereknek és a felhőnek köszönhetően népszerűbb, mint valaha.

Az Ubuntu Server egy nyílt forráskódú platform népszerűbb, mint valaha

Az Ubuntu Server népszerűbb, mint valaha, köszönhetően a konténereknek és a felhőnek. Ez az útmutató kitér arra, hogy miért fontos a platform, hogyan használhatod és még sok másra is.

 

Az Ubuntu Server egy nyílt forráskódú platform, amely többet tud, mint gondolnád

Mivel ez az operációs rendszer képes belső vállalati szerverként szolgálni, vagy egészen a vállalati szintű igények kielégítésére skálázódni, ez az operációs rendszer mindenre képes.

 

Mi az Ubuntu Server pontosan?

Egy a Canonical által fejlesztett szerver operációs rendszer, amely minden főbb architektúrán fut, x86, x86-64, ARM v7, ARM64, POWER8 és IBM System z mainframe-eken a LinuxONE-on keresztül. Az Ubuntu egy olyan szerverplatform, amelyet bárki használhat a következőkre és még sok minden másra. Például felhőszolgáltatások, adatbázis-kiszolgáló, e-mail szerver, fejlesztési platform, weboldalak, FTP, konténer telepítés, fájl- és nyomtatási szerver.

Mi az Ubuntu Server pontosan?

 

Az Ubuntu Server az alábbi minimumkövetelményekkel rendelkezik:

Memória: minimum 512MB / CPU: minimum 1 GHz / Ajánlott tárterület: 2 GB, kb – 1,75 GB szükséges az összes telepítendő funkcióhoz. Az Ubuntu Server egyik előnye, ami annyira vonzóvá teszi, hogy költséghatékony. Bárki letöltheti a legújabb verziójának egy példányát, és annyi gépre telepítheti, ahány gépre szükséges – nulla költséggel (mínusz a hardver és az idő).

A legújabb kiadás fontos frissítéseket tartalmaz a platformhoz

Az Ubuntu Server támogatja a ZFS-t, egy beépített pillanatképkészítési képességekkel rendelkező fájlrendszer és tartalmazza az első sorozatgyártású kiadást a Data Plane Development Kit, avagy DPDK-t, amely a gyors csomagfeldolgozáshoz szükséges könyvtárak és illesztőprogramok készlete.

Ha egy kis céget vezetsz és egy könnyen telepíthető fájlszerverre vagy webszerverre vágysz, az Ubuntu Server képes erre és még sok másra is. Ha egy nagyvállalati szintű vállalat, amely egy OpenStack felhőt, egy hatalmas renderfarmot vagy egy Hadoop fürtöt szeretnél skálázni, az Ubuntu mindent tud.

Mivel nyílt forráskódú és ingyenesen letölthető, a vállalkozásoknak nem kell aggódniuk a támogatás hiánya miatt. A Canonicalnak köszönhetően a platformhoz vállalati szintű támogatást vásárolhatnak.

 

Miért fontos az Ubuntu Server?

Az elmúlt néhány évben a felhő az informatika és a felhasználók számára is központi kérdéssé vált. Ez az elmozdulás a Canonicalnak és az Ubuntunak is nagy hasznára vált. Amióta az Infrastructure as a Service beindult, az Ubuntu az egyik legnagyobb szereplőjévé vált az ilyen szolgáltatások felhőből történő futtatásának.

Miért fontos az Ubuntu Server

Az Ubuntu lett az OpenStacket telepíteni kívánó rendszergazdák és DevOps mérnökök első számú választása. És ott van még a Docker, az egyik legnépszerűbb konténertelepítési platform a piacon. Az Ubuntu Server hihetetlenül egyszerűvé teszi a Docker beállítását. Olyannyira, hogy szinte bármilyen szintű informatikai szakember megvalósíthatja a konténerek telepítését.

A konténerek nagyban segíthetnek abban, hogy bővítsd a vállalat kínálatát a munkatársak, az ügyfelek és a vásárlók számára. A másik előnye a kategóriájában sok más platformmal szemben az új snap package funkció. A Snap csomagok univerzális csomagok, amelyek tartalmazzák az összes szükséges függőséget és egy egyszerű paranccsal telepíthetők:

sudo snap install nextcloud

A snappakettek szintén könnyen frissíthetők egyetlen paranccsal:

sudo snap refresh

…így kevesebb adminisztrációs feladatot kell elvégezni.

 

Kit érint az Ubuntu Server?

Az Ubuntu Server mindenkit érint az informatikusoktól kezdve a fejlesztőkön és a pénzügyi vezetőkön át a végfelhasználókig. Nézzük az egyik elemét, a felhőt. A jelentések szerint 2020-ra a felhő közel 1 billió dollárnyi informatikai kiadást emésztett fel. Ez hatalmas összeg, de gondolj csak bele:

  • Az OpenStack a világ vezető felhőalapú számítástechnikai platformja; és
  • Az Ubuntu Server a világ legnépszerűbb operációs rendszere az OpenStackhez.

Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az Ubuntu Server nem csak a felhőben uralkodik, hanem továbbra is jelentős erő lesz. Ahogy a vállalatok és a felhasználók egyre inkább függővé válnak a felhőtől, az Ubuntu Serverre még nagyobb szükség lesz. Az IT-szakemberek szerencséjére a platform hihetetlenül egyszerűvé teszi a konténerek és a felhők bevezetését.

 

Mikor jelent meg?

Az Ubuntu Server az Ubuntu 6.06 Dapper Drake nevezetű kiadásával jelent meg először 2010. június 1-jén. Mint azóta minden kiadásnál, az Ubuntu képeket asztali vagy kiszolgáló platformra is le lehet tölteni. A szerver kiadás ugyanazokat a tárolókat használja, mint az asztali, így a kezdetektől fogva folytonosság van a kiadások között.

Az Ubuntu Server mindig GUI nélkül jelent meg; a tárolók megosztásának köszönhetően lehetőség van grafikus környezet telepítésére. Az Ubuntu Server hosszú utat járt be a szerény kezdetek óta. Amikor kezdetben megjelent, széles körben a levelező-, FTP- és webszerverek opciójaként tartották számon. Most már a határ a csillagos ég.

 

Hogyan kezdheted el használni az Ubuntu Server-t?

Hogyan kezdheted el használni az Ubuntu Server-t

Ha pendrive-ra, vagy például VirtualBoxon keresztül akarod telepíteni, le kell tölteni és létre kell hozni egy bootolható USB flash meghajtót. Helyezze be az adathordozót a célhardverbe, és indítsa el.

A telepítési útmutatót itt éred el.

Az operációs rendszer telepítése ugyanolyan egyszerű, mint bármely más operációs rendszeré, ha nem könnyebb. Ha a felhőalapú telepítést választod, akkor jelentkezz be a telepítési műszerfalra és járd végig az adott felhőszolgáltatás telepítési folyamatát.

Bármelyik utat is választod, az indulás meglehetősen fájdalommentes. A dobozból kivéve a parancssorból fogsz dolgozni, ezért ismerked meg az olyan parancsokkal, mint az apt-get.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: