A Wine Linux részletes bemutatása

A Wine Linux részletes bemutatása

A Wine Linux nem egy emulátor, hanem ez a Windows kompatibilitási réteg, és ez pont az amire szükséged van. Nem minden program, különösen a Windows programok kompatibilis a Linux környezetben való futtatáshoz. Itt jön a képbe a Wine. A Wine for Linux egy kompatibilitási réteg, amely megkönnyíti a kívánt alkalmazások futtatását.

A Wine Nem Emulátor…

Először is, a Wine a „Wine Is Not an Emulator” rövidítése. És bár elsőre úgy tűnhet, hogy a WINE éppen ez, de mégsem az. A WINE nem emulálja a Windows-t. Amit a WINE csinál, az ennél egy kicsit bonyolultabb.

 

Hogyan működik a Wine Linux?

A Windows és a Linux is rendelkezik saját API-val, de mivel a két operációs rendszer nagymértékben különbözik egymástól, az API-k nem tudnak egymással kommunikálni. Ez azt jelenti, hogy a Windows-alkalmazások semmiképpen sem futtathatók Linuxon, legalábbis kompatibilitási réteg nélkül nem. És pontosan ez az, ami a WINE… egy kompatibilitási réteg.

A WINE segítségével a Windows-alkalmazás API-hívása menet közben átalakul a megfelelő Linux API-hívássá.

Természetesen nem csak az API-król van szó.

A Windows-alkalmazások a megfelelő működéshez nagymértékben támaszkodnak a Dynamic-Link Library, vagy DLL fájlokra is. Szerencsére a WINE biztosítja a különböző Windows DLL-fájlok saját verzióit. Ha egy DLL-t a WINE szolgáltat, akkor képes Windows DLL fájlokat betölteni.

Az egyetlen dolog, amire a WINE nem képes, az a közvetlen kommunikáció a Windows rendszermaggal. Amikor ilyen kommunikációra van szükség, a WINE ezeket a hívásokat a Linux kernelhez továbbítja. Ha a programnak olyasmit kell tennie, amit a Linux kernel nem tud, a WINE lefordítja a hívást olyasmire, amivel a Linux tud dolgozni. Ez egy hihetetlenül bonyolult rendszer, amely nagyon összetett munkát végez.

 

Wine Linux – Legyen teljes a kép

A legfontosabb dolog, amit a WINE-nal kapcsolatban meg kell értened, hogy lehetővé teszi Windows alkalmazások futtatását Linuxon. Nem minden alkalmazás támogatott, de a lista évről évre bővül. A támogatott alkalmazásokról a WINE alkalmazás-adatbázisban tájékozódhataz.

A WINE használatához először telepíteni kell a Linuxos számítógépre. A telepítés után a wine parancs segítségével telepíthetsz Windows alkalmazásokat. Ha a kérdéses alkalmazást támogatja a WINE, akkor nem okozhat gondot a telepítése és futtatása.

 

GUI eszközök

Ha nem szeretnél a parancssorral foglalkozni, a playonlinux GUI eszköz telepíthető, hogy a WINE használatát egy kicsit megkönnyítse. Ezzel a grafikus alkalmazással Windows-alkalmazásokat telepíthetünk a kategória kiválasztásával, a kívánt alkalmazás kiválasztásával, majd telepítésével.

Természetesen egyes alkalmazásokhoz megvásárolt licenc szükséges és némelyikhez még a telepítő CD-re vagy a letöltött fájlra is szükség van. Ettől függetlenül a playonlinux hihetetlenül egyszerűvé teszi az alkalmazások telepítését a WINE-nal. A PlayOnLinux sok mindenre jó megoldás, de ha a WINE-nal akarsz játszani, akkor van egy újabb alkalmazás, amely jobban alkalmas arra, hogy a Linuxos játékokat gyerekjátékká tegye.

A Lutris egy Linux játékkönyvtár-kezelő, amely lehetővé teszi a Windows játékok egyszerű és automatikus telepítését Linuxra a legújabb WINE kiadások segítségével, beleértve a speciális, bizonyos játékokra és helyzetekre szabott kiadásokat is. A Lutris segítségével a Windows-játékokat majdnem olyan egyszerűen telepítheted Linuxra, mint Windowson, anélkül, hogy bármit is konfigurálnod kellene.

Elkülöníti a játékkonfigurációkat, így annyi játékot telepíthetsz, amennyi a merevlemezedre csak ráfér, anélkül, hogy aggódnod kellene amiatt, hogy azok ütköznek egymással. A WINE-nal való játékhoz a Lutris könnyen a legjobb megoldás.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: