A Steam Linux rendszeren - Telepítés és használat Ubuntu-n

A Steam Linux rendszeren – Telepítés és használat

A játék Linuxon a Steamnek köszönhetően könnyebbé és elérhetőbbé vált. Ebben a bemutatóban megnézzük, hogyan telepíthetjük a Steamet Ubuntura és hogyan használhatjuk azt játékok lejátszására Ubuntun. Mielőtt ezt megnéznénk a Steam Linux rendszeren történő telepítését, először is tudjunk meg kicsit többet a Steamről.

 

Mi az a Steam?

A Steam a videojátékok digitális terjesztési platformja. Ahogy az Amazon Kindle az e-könyvek, az iTunes pedig a zenék digitális terjesztési platformja, úgy a Steam a játékoké. Lehetőséget biztosít a játékok megvásárlására és telepítésére. A többjátékos címek lejátszására, illetve a platformodon lévő közösségi hálózatokon keresztül kapcsolatot tarthatsz más játékosokkal.

A játékok DRM-mel védettek.

Tehát ha megvásárolsz és letöltesz egy játékot, akkor azt a Steam-fiókoddal különböző eszközökre és platformokra telepítheted, minden ott lesz benne.

 

Steam Linux rendszerre telepítése egyszerűen


A cikk írása közben az Ubuntu 18.04-et használjuk, de az utasítások más Ubuntu verziókra és más Ubuntu alapú disztribúciókra is alkalmazhatók. A Steam telepítője az Ubuntu Software Centerben érhető el. Egyszerűen rákereshetsz a Steamre a szoftverközpontban és telepítheted. Alternatívaként használhatod a Steam telepítéséhez az evergreen parancssort is. Egy terminálban használd az alábbi parancsot:

sudo apt install steam-installer

A Steam telepítő telepítése után lépj az alkalmazás menübe és indítsd el a Steamet.

Ekkor fogod észrevenni, hogy valójában nem is lett telepítve a steam

Ekkor fogod észrevenni, hogy valójában nem is lett telepítve. Valójában ez csak a telepítő. Amikor először futtatod, letölti a szükséges csomagokat és telepíti a Steam platformot.

Amikor először futtatod, letölti a szükséges csomagokat és telepíti a Steam platformot

Ha ez megtörtént, menj az alkalmazás menübe és keresd meg a Steamet. Kattints rá az indításhoz. Mivel először futtatod a Steamet, a rendszer megkérdezi, hogy létre hozol-e egy fiókot, vagy bejelentkezel egy meglévő fiókba. Megkérdezi továbbá, hogy elfogadod-e a felhasználási feltételeket. Feltételezzük, hogy tudod, mit kell itt tenned, nem igaz?

Mivel először futtatod a Steamet, a rendszer megkérdezi, hogy hozz létre egy fiókot, vagy jelentkezz be egy meglévő fiókba

 

Hogyan lehet eltávolítani a Steamet az Ubuntuból


A Steam eltávolítása ugyanolyan egyszerű, mint a telepítés. Eltávolíthatod a szoftverközpontból, vagy egyszerűen használhatod ezt a parancsot:

sudo apt remove steam-installer

 

Jó ötlet lesz megszabadulni a telepített függőségektől és felszabadítani némi helyet:

sudo apt autoremove

 

A Steam linux használata játékok lejátszásához Ubuntu-n

Miután létrehoztál egy fiókot és/vagy bejelentkeztél, egy ilyen képernyő fog fogadni:

A Steam linux használata játékok lejátszásához Ubuntu-n

Figyeljen arra, hogy egy játék milyen platformon érhető el!

Általában a platforminformáció a játékkal együtt jelenik meg, a játék adatlapján. Linux esetében a szimbólum egy Steam ikon, mivel a Steamnek van saját Linux alapú disztribúciója, a Steam OS. Ha Linuxos játékokat keresel, csak írd be a keresőmezőbe: linux

Ha Linuxos játékokat keres, csak írja be a Linuxot a keresőmezőbe

Vagy szűrj operációs rendszer szerint:

Vagy szűrj operációs rendszer szerint

Figyelj a játék rendszerkövetelményeire – ezeket a játék adatlap részletei között ellenőrizheted. Ha játszani vagy vásárolni szeretnél egy játékot, egyszerűen válaszd ki a megfelelő opciót. Amikor letöltesz egy játékot, a program lehetőséget ad arra, hogy a játék kereshető legyen az operációs rendszerben és hogy az újonnan telepített játékhoz asztali parancsikont hozzon létre:

Amikor letöltesz egy játékot, a program lehetőséget ad arra, hogy a játék kereshető legyen az operációs rendszerben

A játék a háttérben letöltődik, így tovább böngészhetsz más játékokat. Nagyjából ennyi. Ez minden, amit tenned kell ahhoz, hogy telepítsd és használd a Steamet Ubuntun a játékok Linuxon való lejátszásához.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: