Rufus Linux bootolható USB létrehozása

Rufus Linux bootolható USB létrehozása

Ha úgy döntöttél, hogy Windows-ról Linux-ra váltasz, a Rufus Linux bootolható USB létrehozása lesz az első lépés. A legfontosabb, hogy legyen egy bootolható USB meghajtó a telepítési folyamat elvégzéséhez. Linuxban több segédprogramunk is van bootolható pendrive-ok létrehozására, mint például a balenaEtcher, Ventoy, vagy a dd parancs. Windows esetén még mindig van lehetőségünk a fenti alkalmazás használatára.

A Rufus egy nyílt forráskódú alkalmazás, amellyel egy egyszerű lépésben készíthetünk bootolható USB-meghajtót. Nem azt mondjuk, hogy más segédprogramok nem nyílt forráskódúak, de amit igazán szeretünk a Rufusban, az főleg a mérete, ami kb 1,1 MB. Más segédprogramokhoz képest és nem kell telepíteni sem – Rufus hordozható verzió, telepítés nélkül futtatható. Csak letöltöd és futtathatod is.

Készen állsz arra, hogy egy bootolható eszközt készíts?

A Rufus eszközzel gyerekjáték bootolható meghajtót létrehozni. A Windowsban az egyik legjobb eszköz a bootolható lemez létrehozásához a Rufus.

 

Rufus Linux bootolható USB előfeltételek:

 • Bármilyen ISO fájl
 • USB meghajtó min. 8GB tárhely elegendő az Ubuntu/Debian illetve más Linux disztribúciókhoz és 16GB szükséges a RedHat DVD ISO-hoz.

 

Lépések a letöltéshez és a Rufus linux bootolható USB létrehozásához

Néhány egyszerű kattintással letöltheted a Rufus-t a rendszeredre és létrehozhatsz egy bootolható USB meghajtót.

 

 1. lépés: A legújabb Rufus letöltése

El kell látogatnunk a hivatalos weboldalra a Rufus segédeszköz letöltéséhez.

El kell látogatnunk a hivatalos weboldalra a Rufus segédeszköz letöltéséhez.

Amint az oldal betöltődik, lefelé kell görgetnünk a Letöltés szakaszra és ki kell választanunk a legújabb Rufus verziót. A cikk írása közben a Rufus legújabb verziója a 3.17-es volt, tehát a verzió eltérhet, amikor ezt a cikket olvasod.

Letöltés szakaszra kell görgetnünk és ki kell választanunk a legújabb Rufus verziót

 

 1. lépés : Rufus futtatása

A fájl letöltése után kattints a jobb gombbal a fájlra, majd Futtatás rendszergazdaként a Rufus segédprogram elindításához.

A fájl letöltése után kattintson a jobb gombbal a fájlra, majd Futtatás rendszergazdaként a Rufus segédprogram elindításához.

Az alkalmazás futtatásakor az automatikus frissítés engedélyezését kéri. Ha azt szeretnéd, hogy a Rufus automatikusan frissítse a legújabb verziót, kattints az Igen gombra. Ha manuálisan szeretnéd ellenőrizni a legújabb verziót, kattints a Nem gombra.

ha manuálisan szeretné ellenőrizni a legújabb verziót, kattintson a Nem gombra

Megjegyzés: Az következő lépésekkel formázzuk majd az USB-meghajtót, ezért készíts biztonsági másolatot az USB-meghajtóról, különben elveszítheted az értékes adataidat.

 

 1. lépés: Válaszd ki a meghajtót és az ISO-fájl

Ez a fő képernyő, ahol ki kell választani egy USB-meghajtót és meg kell adni a megfelelő ISO fájl helyét.

Ez a fő képernyő, ahol ki kell választania egy USB-meghajtót, és meg kell adnia a megfelelő ISO fájl helyét

 • Eszköz: Itt láthatja a csatlakoztatott USB-eszköz nevét és az USB-lemez méretét. Több USB-meghajtó esetén válassza ki a legördülő menüből azt az USB-meghajtót, amelyet a Bootable-hez használni szeretne.
 • Boot kiválasztása: Ebben a lépésben meg kell adnia az ISO fájl helyét, amelyhez bootolható eszközt szeretne létrehozni. Nem kell megváltoztatnia az alapértelmezett „Lemez vagy ISO-kép” beállításokat, hacsak és amíg nincs más célkitűzése.
 • Az aktuális képernyő jobb oldalán kattintson a „Kiválasztás” gombra a letöltött ISO fájl helyének megadásához.
 • Partíció séma: Ez egy új funkció, amelyet a Rufusban vezettek be, és amelyet a felhasználók kétségbeesetten hiányoltak. Ha nem tudja, mi az a tartós partíció mérete? (Egyszerűen elmagyarázva segít tárolni a Live Bootban elvégzett módosításokat. A szabványos indítható USB-meghajtóhoz nem szükséges használni.)

Az egyszerű útmutató kedvéért nem érintünk más lehetőségeket, hogy elkerüljük a zavart.

 

 1. lépés: Kattints a Start gombra a bootolható eszköz létrehozásához

Miután követted az utasításokat, kattints a „Start” gombra a bootolható USB-meghajtó létrehozásának elindításához.

Kattintson a Start gombra a bootolható eszköz létrehozásához

Itt két lehetőséged van ISO képek írására az USB meghajtóra:

 • ISO kép írása ISO Image módban(Ajánlott)
 • DD Image módban írni.

Általában a legtöbb Linux disztribúció képes bootolni és telepíteni ISO Image-ről, azonban bizonyos körülmények között DD Image módot kell választani, különben a rendszer nem lesz képes bootolni vagy telepíteni. Ebben a forgatókönyvben használja az „Írás ISO kép módban” opciót.

(A probléma a ‘Write in dd Image’ módszer használatával, hogy több partíciót hoz létre az USB lemezen, ami használhatatlanná teszi a meghajtót.)

Kattintson a Start gombra 2

Ezzel a lépéssel formázzuk az USB-meghajtót. Ha fontos fájlokat tárolsz, készíts biztonsági másolatot a pendrive-ról, hogy elkerüld a felesleges fejfájást. Ha bizonytalan, vagy menj vissza és ellenőrizd, hogy egy fontos fájl nincs-e tárolva az USB-meghajtón. Ezt követően kattints az „OK” gombra.

Ezzel a lépéssel formázza az USB-meghajtót

 

A Rufus Linux bootolható USB már készül…

Most dőljön hátra és igyál egy kávét, vagy teát, mert ez a folyamat valóban eltart egy ideig és USB-meghajtótól, ISO-fájltól, illetve rendszertől függően változik. Amint a folyamat befejeződik, készen állsz a rendszer indítására a bootolható meghajtó használatával.

Ez minden, hogy bootolható USB-meghajtót hozz létre a Rufus segítségével.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: