Az Ubuntu 18.04: A rugalmas és megbízható operációs rendszer

Az Ubuntu 18.04: A rugalmas és megbízható operációs rendszer

Ebben a cikkben az Ubuntu 18.04-ről, a népszerű Linux-disztribúcióról fogunk beszélni. Megismerkedünk az alapvető funkcióival, előnyeivel és egy pár tippet adunk, hogyan használd ezt a rugalmas és megbízható operációs rendszert. Gyere, és fedezd fel velünk az Ubuntu 18.04 világát!

 

Mi az Ubuntu 18.04?


Az Ubuntu 18.04, más néven Bionic Beaver, az Ubuntu operációs rendszer egyik korábbi verziója, amelyet 2018 áprilisában adtak ki. Az Ubuntu a Canonical Ltd. által fejlesztett, ingyenesen elérhető és nyílt forráskódú Linux-disztribúció.

A 18.04 egy hosszú távú támogatású (LTS) verzió, ami azt jelenti, hogy öt évig biztosítanak frissítéseket és támogatást a kiadástól számítva.

 

A 18.04 előnyei

 • Stabilitás: A hosszú távú támogatású verziók, mint az Ubuntu 18.04, fókuszálnak a stabilitásra és a megbízhatóságra, így ideális választás lehet vállalatok és otthoni felhasználók számára is.
 • Biztonság: Az Ubuntu rendszeresen biztonsági frissítéseket kap, és a 18.04-es verzió is rendelkezik ezzel az előnnyel.
 • Széles körű támogatás: Az Ubuntu egyike a legnépszerűbb Linux-disztribúcióknak, ezért rengeteg alkalmazás és hardver kompatibilis vele.
 • Közösség: Az Ubuntu mögött egy aktív és segítőkész közösség áll, amely támogatást nyújt a felhasználóknak.

 

Az Ubuntu 18.04 telepítése

A telepítése egyszerű, csak kövesd a lépéseket:


 1. Töltsd le a legfrissebb Ubuntu 18.04 ISO képfájlt a hivatalos weboldalról.
 2. Készíts egy bootolható USB-t vagy DVD-t az ISO képfájl segítségével például Rufussal.
 3. Indítsd újra a számítógépet, és állítsd be a BIOS-t vagy UEFI-t úgy, hogy az USB-ről vagy DVD-ről bootoljon.
 4. Kövesd a telepítő varázsló utasításait, és válaszd ki a kívánt beállításokat.
  Várj, amíg a telepítés befejeződik, és élvezd az Ubuntu előnyeit a számítógépeden.

 

Az Ubuntu 18.04 alapvető használata

Az Ubuntu 18.04 használata egyszerű és intuitív, de néhány tippet adunk, hogy zökkenőmentesen kezdhesd el a munkát:


 • GNOME asztali környezet: A 18.04 a GNOME asztali környezetet használja, amely könnyű és gyors hozzáférést biztosít az alkalmazásokhoz, beállításokhoz és fájlokhoz. A bal oldalon található az alkalmazás indító, ahol megtalálod a gyakran használt alkalmazásaidat.
 • Terminál használata: A terminál egy erőteljes eszköz a 18.04-ben, amely segít a rendszerkezelésben és a parancssoros alkalmazások futtatásában. Nyomd meg a „Ctrl+Alt+T” billentyűkombinációt a terminál megnyitásához.
 • Szoftverközpont: Az Ubuntu Szoftverközpont segítségével könnyedén telepíthetsz és kezelhetsz alkalmazásokat. Keress rá a kívánt alkalmazásra, és kattints az „Install” gombra a telepítés megkezdéséhez.
 • Frissítések és karbantartás: Az rendszeres frissítéseket kap a biztonság és a stabilitás érdekében. A rendszer figyelmeztet, ha új frissítések érhetők el. A „Software Updater” alkalmazással ellenőrizheted és telepítheted a frissítéseket.
 • Támogatás és közösség: Ha segítségre van szükséged, fordulj az Ubuntu közösségéhez, ahol tapasztalt felhasználók és fejlesztők segítenek megoldani a problémákat.

 

Összefoglalás

Az egy megbízható és stabil Linux-disztribúció, amely számos előnnyel rendelkezik, mint a hosszú távú támogatás, biztonság és széles körű kompatibilitás. Telepítése és használata egyszerű, így ideális választás mind kezdők, mind haladó felhasználók számára.

Az aktív közösség és a rengeteg elérhető alkalmazás teszi az Ubuntu 18.04-et egy remek választássá otthoni vagy vállalati környezetben.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: