Ubuntu 20.04: A Felhasználók Barátja

Ubuntu 20.04: A Felhasználók Barátja

Az Ubuntu 20.04 a Canonical által fejlesztett, népszerű Linux alapú operációs rendszer egyik kiadása. Ebben a cikkben áttekintjük az Ubuntu 20.04 legfontosabb jellemzőit és előnyeit, valamint azt, hogyan telepítheted és használhatod a rendszert.

 

A Focal Fossa, az Ubuntu 20.04 kódneve

Az Ubuntu 20.04 a Focal Fossa kódnévre hallgat, és 2020 áprilisában jelent meg. Ez a kiadás az LTS (Long Term Support) verzió, ami azt jelenti, hogy öt évig támogatják hivatalosan. Az LTS kiadások stabilak, megbízhatóak és biztonságosak, így ideálisak vállalati és otthoni felhasználók számára egyaránt.

 

Újítások és fejlesztések az Ubuntu 20.04-ben

Az Ubuntu számos újítást és fejlesztést hozott a korábbi verziókhoz képest. Nézzük meg a legfontosabbakat:


 1. GNOME 3.36: A Focal Fossa a GNOME 3.36 asztali környezettel érkezik, amely gyorsabb és hatékonyabb, mint a korábbi verziók. Emellett számos új funkcióval és frissített ikonokkal gazdagodott.
 2. ZFS támogatás: Az Ubuntu 20.04 beépített támogatást nyújt a ZFS fájlrendszerhez, amely továbbfejlesztett adatintegritást és teljesítményt kínál.
 3. Újragondolt értesítési rendszer: Az értesítések kezelése egyszerűbb és átláthatóbb lett, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy könnyedén kezeljék a bejövő értesítéseket.
 4. Frissített szoftverek: Az Ubuntu 20.04 számos frissített szoftvert tartalmaz, például a Firefox böngészőt, a LibreOffice irodai szoftvercsomagot és a Thunderbird e-mail klienst.
 5. Felhasználói felület frissítése: Az új kiadásban a felhasználói felület frissítéseken esett át, hogy az Ubuntu még könnyebben használható és esztétikusabb legyen.

 

Az Ubuntu 20.04 telepítése

Ha szeretnéd kipróbálni az Ubuntu 20.04-et, kövesd a következő egyszerű lépéseket:


 1. Töltsd le az Ubuntu 20.04 ISO képfájlt a hivatalos weboldalról.
 2. Készíts elő egy pendrive-ot, amelyre az Ubuntu telepítőjét fogja másolni. Ehhez használhatsz egy speciális eszközt, mint például a Rufus vagy az UNetbootin.
 3. Helyezd be a pendrive-ot a számítógépbe, és indítsd újra a gépet. A BIOS vagy UEFI beállításoknál állítsd be a pendrive-ot elsődleges boot eszközként.
 4. Az Ubuntu telepítő indításakor választhatsz a rendszer kipróbálása vagy telepítése között. A telepítés megkezdéséhez válaszd az „Ubuntu telepítése” lehetőséget.
 5. Kövesd a telepítőben megjelenő utasításokat: válassza ki a nyelvet, a billentyűzetkiosztást, az időzónát és az egyéb beállításokat.
 6. A telepítő felajánlja, hogy telepítse a harmadik féltől származó szoftvereket és kodekeket. Ez a lépés opcionális, de ajánlott a legjobb felhasználói élmény érdekében.
 7. Válaszd ki a telepítés típusát: automatikus (az egész merevlemezre) vagy egyéni (ha kézzel szeretné beállítani a partíciókat).
 8. A telepítés befejezése után indítsd újra a számítógépet, és távolítsa el a pendrive-ot.

Az Ubuntu 20.04 most már használatra kész. Ha elakadnál itt egy video tutorial is >>

 

Az Ubuntu 20.04 használata

Az Ubuntu rendkívül felhasználóbarát és könnyen használható operációs rendszer. A rendszerindítás után az asztalon található ikonokkal és a bal oldalon található „Dock” segítségével gyorsan elérhetők az alapvető alkalmazások, mint a Firefox böngésző, a LibreOffice irodai szoftvercsomag, vagy az Ubuntu Software alkalmazás, amely segítségével további szoftvereket telepíthetsz.

Az Ubuntu 20.04 számos személyre szabási lehetőséget kínál, például a háttérkép és a téma megváltoztatását, valamint a Dock és a Panel beállításait. A rendszer beállításai az „Áttekintés” képernyőn található „Beállítások” ikonra kattintva érhetők el.

 

Összefoglalás

Az Ubuntu 20.04 egy stabil, megbízható és felhasználóbarát operációs rendszer, amely számos újítást és fejlesztést kínál a korábbi verziókhoz képest. Az LTS támogatás miatt öt évig élvezheted a frissítéseket és a biztonsági javításokat. A GNOME 3.36 asztali környezet, a frissített szoftverek és a felhasználói felület újragondolása mind hozzájárulnak az Ubuntu kellemes és könnyed használatához.

A telepítés egyszerű és gyors, így bátran ajánljuk mind az otthoni, mind a vállalati felhasználóknak. Az Ubuntu széles körű támogatást nyújt a hardverekhez és a szoftverekhez, valamint számos személyre szabási lehetőséget kínál, hogy mindenki a saját ízlése szerint alakíthassa ki a rendszerét.

Összességében az Ubuntu egy kiváló választás mindazok számára, akik egy stabil, megbízható és modern operációs rendszert keresnek. Ha még nem próbáltad ki, érdemes lehet feltenni a számítógépedre, és megtapasztalni az előnyeit saját magad is.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: