Mi az a Rocky Linux és érdemes-e megfontolni

Mi az a Rocky Linux és érdemes-e megfontolni?

Ez egy disztribúciót Rocky Linux néven, amit a CentOS 9 támogatásának megszűnése után a CentOS fejlesztői adtak ki. A CentOS sokáig megbízható választás volt Linux disztribúciónak, különösen szerverekhez, mivel gyakorlatilag a Red Hat Enterprise Linux ingyenes változata volt.

Ám a CentOS közösséget megrázta a dolog, ami oda vezetett, hogy az egyik eredeti fejlesztő létrehozta a Rocky Linux nevű elágazást. Több hónapos fejlesztés után megjelent a Rocky Linux kiadás előtti változata. Megfontolandó a Rocky Linuxra való átállás? Ebben a bejegyzésben kiderül.

 

Mi is a Rocky Linux pontosan?

A Rocky Linux a CentOS egy elágazása, amely a Red Hat Enterprise Linux utódja. A CentOS-hez hasonlóan a Linux stabil verzióját kínálja, amely ideális szerverekhez. A CentOS alapítója, Gregory Kurtzer vezeti a disztribúció új verziójának létrehozására irányuló erőfeszítéseket.

Tekintettel arra, hogy a CentOS-t széles körben használják a részecskefizikában olyan intézményekben, mint a CERN, úgy tűnik, ez lesz a Rocky Linux egyik fő fókusza. Az Amazon is szponzorálta a Rocky Linuxot, többek között a Ctrl IQ, a 45Drives, az OpenDrives és a MontaVista, ami azt mutatja, hogy mennyire bíznak a projektben, tekintve, hogy kiadási jelölt státuszban van.

 

Mi történt a CentOS-szal?

Miért lenne szükség egy új, Red Hat alapú disztribúcióra? 2020 decemberében a Red Hat, amely felvásárolta a CentOS projektet, hirtelen bejelentette, hogy a Red Hat IBM általi felvásárlása miatt megváltozott a fókusza. A vállalat bejelentette, hogy a legújabb, 9-es verzió támogatása 2021 végén megszűnik, ami jóval rövidebb, mint a Red Hat által korábban ígért 10 éves ütemterv, a CentOS Stream fejlesztői verzió gördülő kiadásának javára.

A 8-as verzió támogatása a tervek szerint 2024-ben ér véget. Ez a lépés azt is jelentette, hogy a CentOS nem downstream, hanem upstream lesz a RHEL-hez képest, így a CentOS-felhasználók gyakorlatilag a RHEL bétatesztelői lesznek. Úgy tűnt, hogy ez a lépés csak egy trükk volt, hogy több ügyfelet vegyenek rá a RHEL-re való feliratkozásra, bár a valóság ennél összetettebb lehet.

A Twitter és a Facebook már korábban is sürgette a változást, mivel így könnyebben tudnának hozzájárulni a projekthez. A CentOS-ra támaszkodó adatközpontok sok adminja nagyon elégedetlen volt a döntéssel. A Red Hat bejelentése miatt kapkodva keresték a helyettesítő rendszert. Bár a Facebook a CentOS Stream-et használja szervereihez, sok jelenlegi CentOS adminisztrátor nem rendelkezik a Facebook erőforrásaival.

Mivel nagyon sok felhasználó támaszkodott egy olyan CentOS-verzióra, amely a tervezettnél hamarabb nem lesz támogatott, a közösség érezte, hogy szükség van egy új projektre. Így megalakult a Rocky Linux.

 

A Rocky Linuxról részletesebben

Az eredeti CentOS-hoz hasonlóan a Rocky is a RHEL ingyenes helyettesítője. Jelen íráskor egy release candidate telepítés áll rendelkezésre. Az image-ek mind x86-64, mind ARM processzorokhoz elérhetők.

Mi is a Rocky Linux pontosan

Minden architektúrához van „Minimal”, „DVD” és „Boot” opció. A „Minimal” meghatározása relatívnak tűnik, mivel 1,73 GB-ot nyom. A telepítés hasonló a CentOS-hez és nagyjából minden más Linux telepítő programhoz. Végigvezet a billentyűzetkiosztás beállításán, a merevlemez particionálásán és a csomagok kiválasztásán.

A telepítési folyamat egyik furcsa furcsasága, hogy nem állítja be automatikusan a hálózati kapcsolatot.

Ezt a telepítőprogramban kell engedélyeznie. A telepítőprogram grafikus, annak ellenére, hogy a minimális kép alapértelmezés szerint csak konzolos telepítést végez. A minimális telepítési kép nagyban hasonlít ahhoz, amit egy szerverre telepítene.

A Rocky Linux honlapján azt írja, hogy a release candidate-et ne használjuk produktív használatban. Amikor a Rocky Linuxot konzolos módban indítod, a logó ASCII művészi megjelenítése fogad, valamint egy másik, élénkpiros betűkkel írt üzenet, hogy ne használd a rendszert gyártásban, és ne frissítsd, mivel ez egy előzetes kiadás. A bejelentkezési képernyő utasításokat jelenít meg a webes portál beállítására és a böngészőből történő bejelentkezésre vonatkozóan.

A webes portál vonzó, és könnyen konfigurálhatja a rendszert, ha a parancssorral kevésbé van tisztában, de ha igen, akkor a terminál is rendelkezésre áll. Ez praktikus, ha ezt egy olyan hipervizorban futtatja, mint a VirtualBox, mert ebbe a terminálba vághat és beilleszthet, ami a VirtualBox konzolon nehezebb.

A lépésről-lépésre telepítési útmutatót itt találod!

 

A tűzfal módosításait is elvégezheted a menükben

Ez elengedhetetlen, ha webkiszolgálót akar telepíteni, mivel a 80-as port alapértelmezés szerint zárva van. Amint ez megnyílt, a Rocky Linux képes használni az olyan webszerver szoftvereket, mint például az Apache.

Az Apache telepítése és futtatása, majd a böngészőben az IP-címre navigálva egy testreszabott Apache tesztoldal jelenik meg. Még kiadásjelöltként is figyelemre méltóan stabil és működőképes. Tekintettel arra, hogy ez a disztribúció a RHEL-en alapul, ez nem meglepő.

Most, hogy a Rocky Linux már letölthető és nem csak porhintés, a projekt valószínűleg kiadja a teljes verziót. A kiadásra jelölt verzió eddig úgy tűnik, hogy a Linux-felhasználók lelkes fogadtatásban részesülnek, ha a közösségi médián megjelenő bejegyzésekből következtetni lehet.

Tekintettel arra, hogy a Rocky alapja a RHEL, a Rocky Linux jövője sziklaszilárdnak tűnik. Közösségi alapú disztribúcióként nem lesz kitéve egy kereskedelmi cég szeszélyeinek, így a Rocky-felhasználóknak nem fogják újra kihúzni a szőnyeget a lábuk alól.

 

Megéri átköltöznöd Rocky Linuxra?

Talán elgondolkodtál azon, hogy a Rocky Linux a számodra megfelelő-e. Ha a CentOS-ra támaszkodsz, és nem akarsz CentOS streamet futtatni, vagy fizetni a RHEL-ért, akkor nagyon is megfontolhatod a Rocky Linuxot, amikor egy stabil verzió elérhetővé válik. A CentOS-hez hasonlóan ez is remek lehetőség arra, hogy ingyenesen, gyakorlatiasan megismerkedj a Red Hat ökoszisztémával, mivel sok kereskedelmi adatközpontban RHEL fut.

Ha a tudományos számítástechnika érdekel, nem csak az összes nagy szuperszámítógépen fut Linux, de ezek túlnyomó többsége RHEL-t vagy egy RHEL-ből származó disztribúciót futtat. Talán a jövőben láthatjuk majd ezeket a szuperszámítógépeket Rocky Linuxot futtatni.

Van különbség a Linux munkaállomás és a szerver között. A disztró kiválasztása bizonyos mértékig befolyásolhatja a szerver teljesítményét. És ezért fontos, hogy a megfelelő Linux disztribúciót válasszuk a szerverünkhöz.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: