Ubuntu 20.10 újdonságok és hasznos tippek

Ubuntu 20.10 újdonságok és hasznos tippek

Örülünk, hogy itt vagy és szeretnél többet megtudni az Ubuntu 20.10-ről, amely az egyik legnépszerűbb Linux-disztribúció újabb kiadása. A Groovy Gorilla, ahogy a közösség nevezi, számos újítást és fejlesztést hoz magával. Készen állsz a felfedezésre? Akkor olvass tovább, és nézzük meg, mi vár rád!

 

Az Ubuntu 20.10 újdonságai

Az Ubuntu 20.10 megjelenésével több újítás és fejlesztés érkezett. Íme néhány a legfontosabbak közül:


 • Linux kernel 5.8: Ez a verzió javítja a hardvertámogatást és hozzáad néhány új funkciót is.
 • GNOME 3.38: Az új GNOME verzióval sok apróbb fejlesztés érkezett, amelyek együttesen jobb felhasználói élményt nyújtanak.
 • Jobb Raspberry Pi támogatás: Az Ubuntu 20.10 mostantól támogatja a Raspberry Pi 4-et és 400-at, így könnyen telepítheted ezen a népszerű SBC-n is.

 

Hasznos tippek és trükkök

Ha már telepítetted az Ubuntu 20.10-et, a következő tippek és trükkök segíthetnek a rendszer még jobb kihasználásában:


 • Szinkronizáld a naptárad és az értesítéseidet: Az Ubuntu 20.10 lehetővé teszi, hogy egyszerűen szinkronizáld a naptárad és az értesítéseidet más eszközökkel. Ezt az Online fiókok beállítása menüpontban teheted meg.
 • Testreszabható alkalmazásrácshoz: Az új GNOME verzió lehetővé teszi, hogy testre szabd az alkalmazásrácshoz. Húzd és ejtsd az ikonokat, vagy csoportosítsd őket mappákba az igényeidnek megfelelően.
 • Használd a Tweak Tool-t: Az Ubuntu Tweak Tool segítségével könnyedén módosíthatod a rendszered beállításait. Töltsd le és telepítsd a következő parancs segítségével: sudo apt install gnome-tweaks

 

Hogyan telepítsd az Ubuntu 20.10-et?

Ha úgy döntesz, hogy ki szeretnéd próbálni az Ubuntu 20.10-et, a következő lépésekkel telepítheted:


 1. Töltsd le az Ubuntu 20.10 ISO fájlt az ubuntu.com weboldalról.
 2. Készíts egy bootolható USB-meghajtót az ISO fájlból, például az Rufus vagy az Etcher segítségével.
 3. Indítsd újra a számítógéped, és válaszd a BIOS-ban vagy az UEFI-ban az USB-meghajtót az elsődleges boot eszközként.
 4. Kövesd a telepítő varázsló utasításait az Ubuntu 20.10 telepítéséhez. A telepítés során választhatsz a teljes telepítés vagy a dual boot (több operációs rendszer egyidejű használata) között.

 

Hogyan frissítheted a meglévő rendszeredet Ubuntu 20.10-re?

Ha már rendelkezel egy korábbi Ubuntu verzióval és szeretnéd frissíteni a rendszeredet az új 20.10-es verzióra, kövesd a következő lépéseket:


#1. Nyisd meg a Terminált (Ctrl + Alt + T). Ellenőrizd a rendszerfrissítéseket a következő paranccsal:

sudo apt update && sudo apt upgrade

#2. Telepítsd a frissítéskezelőt a következő paranccsal:

sudo apt install update-manager-core

#3. Nyisd meg az /etc/update-manager/release-upgrades fájlt egy szövegszerkesztőben, és ellenőrizd, hogy a Prompt értéke normal legyen. Ha nem, módosítsd és mentsd a változásokat.

#4. Indítsd el a frissítést a következő paranccsal:

sudo do-release-upgrade

Az Ubuntu 20.10 frissítése után élvezheted a legújabb funkciókat és fejlesztéseket. Reméljük, hogy ez a cikk segített megismerni az új verzió előnyeit és hasznos tippeket adott a rendszer jobb kihasználásához. 

 

Fontos alkalmazások és eszközök az Ubuntu 20.10-hez

Az alábbiakban bemutatunk néhány hasznos alkalmazást és eszközt, amelyek segíthetnek a legtöbbet kihozni az Ubuntu rendszeredből:


 • Timeshift: Az időbeli eltolás egy rendszer-visszaállítási eszköz, amely képes menteni és visszaállítani a rendszer állapotát. Telepítsd a következő paranccsal: sudo apt install timeshift
 • Stacer: A Stacer egy rendszer-optimalizáló és tisztító eszköz, amely segít megtalálni és eltávolítani a felesleges fájlokat és alkalmazásokat. Telepítsd a következő paranccsal: sudo apt install stacer
 • GIMP: A GIMP egy ingyenes és nyílt forráskódú képszerkesztő, amely alternatívája a Photoshopnak. Telepítsd a következő paranccsal: sudo apt install gimp
 • VLC: A VLC egy többplatformos médialejátszó, amely szinte minden videó- és hangformátumot támogat. Telepítsd a következő paranccsal: sudo apt install vlc
 • Visual Studio Code: A Visual Studio Code egy ingyenes, nyílt forráskódú szövegszerkesztő és fejlesztői környezet, amely támogatja számos programozási nyelvet és kiterjesztést. Töltsd le és telepítsd a hivatalos weboldalról.

Ezek az alkalmazások és eszközök csak néhány példa arra, hogy milyen sokféle lehetőség áll rendelkezésre az Ubuntu 20.10 rendszerén. Ne félj kísérletezni és felfedezni a számos más alkalmazást, amelyek segíthetnek a mindennapi feladatokban és a produktivitás növelésében.

 

Összefoglaló

Az Ubuntu 20.10, más néven Groovy Gorilla, számos új funkciót és fejlesztést kínál, amelyek javítják a felhasználói élményt és a hardvertámogatást.

Reméljük, hogy ez a cikk segített megismerni az új verzió előnyeit, hasznos tippeket adott a rendszer jobb kihasználásához, és bemutatott néhány fontos alkalmazást és eszközt. Most, hogy felvérteztünk téged ezzel az útmutatóval, élvezd az Ubuntu felfedezését és használatát!

 

EZ IS ÉRDEKELHET: