A Puppy Linux részletei és felülvizsgálata

A Puppy Linux részletei és felülvizsgálata

A Puppy Linux kiemelkedik a linux közösségben annak ellenére, hogy nevét nem rendszeresen hangoztatják, mint más linux disztrókat, mint például az Ubuntu, Fedora, Centos és Kali Linux. A tisztelet, amit ezekben a felhasználói közösségekben élvez, a megjelenített kiemelkedő pozitív tulajdonságainak köszönhető.

 

A Puppy Linux koncepciója

Mindannyian ismerjük az olyan linux disztribúciókat, mint a Debian és az Ubuntu. A Puppy Linux annyira egyedülállóan más, hogy nem tudjuk kategorikusan az említett neves linux disztribúciók közé sorolni. A Debian önállóan is megállja a helyét, mint egyetlen linux disztró és az Ubuntu is megállja a helyét, mint egyetlen linux disztró, de több ízesítéssel, mint a Xubuntu, Kubuntu és Ubuntu Studio.

Ha a linux disztró fogalmát használjuk a Puppy Linux meghatározására és kategorizálására, akkor egy érdekes megállapításhoz jutunk. Bátran kijelenthetjük, hogy összetett linux disztróként létezik. Speciális alkalmazásokat és konfigurációkat, operációs rendszer-építési eszközkészleteket és közös fejlesztési elveket kölcsönöz több linux-disztribúciótól, hogy együttesen összeállítsa és létrehozza egyedi identitását.

A Puppy Linux koncepciója

A Puppy Linuxra úgy tekinthetünk, mint egy hibrid linux-disztribúcióra, amely több linux-disztribúció DNS-nyomát gyűjti össze különböző linux-családokból. E fogalmi meghatározás ellenére a Puppy Linuxnak sikerült elágaznia és három másik elismert linux disztrót létrehoznia. Néhány tiszteletre méltó kijelentéssel azonosíthatjuk őket.

 

Hivatalos Puppy Linux disztribúciók

A Puppy Linux csapat felelős a folyamatos fejlesztésért és karbantartásért. A Woof-CE Puppy Linux rendszerépítője hozzájárult az általános felépítéshez, amely meghatározta és kategorizálta, mint általános célú linux disztribúciót.

 

Woof-építésű Puppy Linux disztribúciók

A Puppy Linux disztribúciók ezen kategóriája szintén egy általános célú linux rendszer funkcionalitását szolgálja, annak ellenére, hogy fejlesztési kritériuma vagy célja a speciális felhasználói igényeket és a felhasználói felület megjelenését és elrendezését célozza. A Woof-CE Puppy Linux építője szintén felelős a hozzájáruló felépítéséért vagy fejlesztéséért, de további módosított csomagokat alkalmaz, hogy megkülönböztethetővé tegye.

 

Nem hivatalos származékok vagy kölyökkutyák

Ezek a Puppy disztribúciók célzottan épültek, ezért azonosítják őket remasterekként. A rajongóinak közössége felelős a folyamatos fejlesztésért, frissítésért és karbantartásért.

Az ebben a kategóriában felsorolt disztrók egy adott funkciót igyekeznek kiszolgálni, mint például két kölyökkutyus asztali környezetének összeolvasztása, hogy egy pupletet alkossanak, vagy olyan Puppy Linux disztró létrehozása, amely a szövegszerkesztés, a hálózatépítés, vagy akár a hálózati fájlmegosztás terén funkcióval rendelkezik.

 

A Puppy Linux telepítése

A hivatalosan elérhető Puppy disztribúciókkal az alábbi letöltési linken keresztül tudsz foglalkozni. Miután hozzáférsz a kívánt .iso fájlhoz a megadott letöltési linkről, folytasd és tedd bootolhatóvá a kívánt telepítő médián keresztül, például USB-meghajtón vagy CD-ROM-on keresztül. A telepítés egy könnyed és egyszerű eljárással lehetséges. Miután a rendszerindításkor be tudod tölteni a képet, navigálj az .iso fájl alatti fájlkönyvtárakhoz. Nyisd meg és fedezd fel a rendelkezésre álló rendszerindítási felületről.

Lépj be az Alkalmazás > Beállítás > Puppy Installer menüpontba, és hajtsd végre vagy futtasd azt. Észre fogod venni, hogy ez a telepítési eljárás idegen az Ubuntu és a Fedora szerű telepítési módszertanoktól. Miután a Puppy telepítő elindul, kényelmesen, lépésről lépésre végigvezet, amíg az operációs rendszer telepítése sikeresen befejeződik.

 

A következő telepítési lépés nyilvánvaló

A céltelepítési partíciójának létrehozását és konfigurálását jelenti. A szükséges partíció létrehozásához vagy konfigurálásához használd a Gparted partíciókezelő programot, amely a telepítéssel együtt előre telepítve érkezik. A kiválasztott vagy létrehozott partíciónak root jelzővel kell rendelkezni, ezt a célt a partíció meghajtó jobb egérgombbal kattintva érhetsz el.

Ezt követően erősítsd meg a kiválasztott telepítési partíció meghajtóval kapcsolatos beállításait, mielőtt a Takarékos telepítés opcióval folytatnád. A Takarékos telepítés során egy operációs rendszer telepítése egy másik, jelenleg aktív operációs rendszerrel együtt létezik, anélkül, hogy szükség lenne egy kettős indítású meghajtópartícióra.

A rendszerbetöltő először a linux kernelt tölti be, majd az initrd vagy a kezdeti ramdisk betöltődik. Ez a telepítési megközelítés egy külön mentési fájlt hoz létre a személyes beállítások tárolására, ami javítja a kettős rendszerindítás teljesítményét.

Hivatalos telepítési útmutató itt.

Megkímél a teljes telepítés megfontolásától, ha az általad kezelt gép nem rendelkezik teljesítőképes CPU-val. E takarékos megközelítés esetén minden egyes rendszerleállításhoz a már meglévő rendszer munkamenet mentése szükséges. Mégis, ez a funkció nem jelent hátrányt, mivel a Puppy könnyűsúlyú jellege miatt üzemeltethetővé válik anélkül, hogy teljesítménycsökkenéshez vezetne.

A mentett munkamenetet elnevezi és titkosítja a kívánt tárolási útvonalra vagy helyre. Még ha úgy döntesz, hogy a Puppy Linuxot éles környezetben indítod el, akkor is megkönnyíti ezt a funkciót a felhasználói munkamenetek mentéséhez. A Puppy Linux telepítési beállításainak befejezéséhez szükséges utolsó lépés a Grub4dos eszköz telepítése, amely megkönnyíti a rendszerindítási menü telepítését.

Ez a boot menü szükséges a Puppy operációs rendszer betöltéséhez, függetlenül attól, hogy a Puppy Linux az egyetlen telepített operációs rendszer, vagy egy másik linux disztró mellett telepíted.

 

Záró megjegyzés

A kiemelt funkciók és fejlesztések a Puppy-val kapcsolatban csak egy csepp a tengerben, amit a linux közösségnek nyújt. A hype egy ideje alacsony volt, de a vitafórumai és támogató közösségei által keltett hullámok és árhullámok kezdenek emelkedni.

Ez egy könnyű linux disztró, amely kis mérete ellenére ragaszkodik ahhoz, hogy a menő tulajdonságai és funkcionalitásai érvényesüljenek. Ha kételkedsz a jelenlegi vagy régi gépi hardverének teljesítményadataiban, hagyd, hogy a Puppy Linux legyen a bíró, mielőtt elutasítja a gépi hardverének hasznosságát.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: