KDE Neon, avagy a KDE legújabb és legnagyszerűbb megoldásai

KDE Neon, avagy a KDE legújabb és legnagyszerűbb megoldásai

A KDE Neon a KDE legújabb, Ubuntu 20.04 LTS alapú változata. Vizuálisan még mindig ugyanaz, mintha a KDE neon lenne telepítve, de a legújabb Ubuntu LTS alapon.

Bár nem vagyunk tapasztalt KDE-felhasználók, kimondhatjuk, hogy a KDE Neon sok mindent kínál, ami egy átlagos felhasználót lenyűgözhet az első benyomások alapján. Ebben a cikkben a benyomásainkat és egy általános áttekintést fogunk adni a KDE Neonról általában az Ubuntu 20.04 LTS-re újraalapozva.

 

Mi a KDE Neon?

A KDE Neon egy Ubuntu alapú disztró, amely KDE asztallal rendelkezik. Miben különbözik az Ubuntu hivatalos KDE-ízétől, a Kubuntutól? Érdekes módon a KDE Neont Jonathan Riddell a Kubuntu alapítója jelentette be, miután a Canonical kiszorította a Kubuntuból.

Ha fontos, hogy KDE legyen az Ubuntu tetején, akkor a KDE Neon és a Kubuntu is megfelel a célnak. Azonban a Neon a KDE legújabb és legjobbjaival van tele – asztali környezet és alkalmazások – tekintettel arra, hogy a hivatalos KDE csapat a Neon disztribúción dolgozik. Tehát a KDE Neon lényegében a KDE felhasználók számára a legmodernebb disztribúció.

Mi a KDE Neon

Nos, az Ubuntu 20.04 LTS tetején a legújabb KDE cuccokkal rendelkezni minden bizonnyal izgalmas lehet. Most, hogy tisztában vagy a legfontosabb különbséggel, elkezdjük a benyomásainkat a Neon használatáról.

A hivatalos telepítési útmutató itt érhető el.

 

Az Ubuntu 20.04 LTS-el újraindított KDE Neon: áttekintés

Érdemes megjegyezni, hogy ez nem egy részletes áttekintés benchmarkokkal – de a tapasztalatot elég pörgősnek találtam. A felhasználói felület letisztult és a KDE Plasma 5.19 érdeme. A KDE Plasma 5.19.4-es verziója telepítve található rajta.

A fájlok kezeléséhez a Dolphin fájlkezelővel érkezik, amely elég hatékony ahhoz, hogy gyorsabban elvégezze a dolgokat anélkül, hogy a legtöbb esetben bármilyen funkciót kihagyna. Így nem lesz gond a számítógépén lévő fájlokkal való munkával.

Emellett a VLC Media Player a KDE Neonba van beépítve, így a legtöbb videó lejátszásához nem kell további médiakodekeket telepíteni. A VLC-n kívül számos hasznos alkalmazás van előre telepítve, többek között egy képernyőkép készítő segédprogram, emojiválasztó, Firefox böngésző, pénztárcakezelő, KDE connect és rendszerfolyamat-kezelő.

A Neon legfontosabb fénypontja a kiváló testreszabási lehetőségek szintje, miközben könnyen használható felületet biztosít. A panelek, widgetek hozzáadásának, az ablakstílus, a gombok és számos más dolog testreszabásának lehetősége biztosan lázba hozott. Egy csomó lehetőséget is kapunk a színektől kezdve az emojikig, kurzorokig, munkaterületekig és miegymásig.

 

Összefoglalva

Ez egy fantasztikus választás a KDE rajongók számára. A rendszeres asztali Linux felhasználók számára is jó választás.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: