Mindent, amit a openSUSE -ról tudni kell

Mindent, amit a openSUSE -ról tudni kell

Az openSUSE egy népszerű Linux-disztribúció, amelyet a közösség által támogatott openSUSE projekt fejlesztett ki. Az openSUSE fő céljai közé tartozik, hogy az openSUSE legyen a bárki számára legkönnyebben beszerezhető Linux és a legszélesebb körben használt Linux-disztribúció.

A projekt egy közösségi program, amelyet a SUSE Software Solutions Germany GmbH és számos más vállalat és magánszemély támogat. A Linux használatát mindenhol elősegítve ez a program ingyenes, egyszerű hozzáférést biztosít az openSUSE-hoz, egy teljes Linux-disztribúcióhoz.

egyszerű hozzáférést biztosít az openSUSE-hoz, egy teljes Linux-disztribúcióhoz

 

Az openSUSE története dióhéjban

Az openSUSE története 1992-ben kezdődött Németországban, amikor négy Linux-rajongó egy kis céget alapított. Az alapításkor a nevük „S.u.S.E.” volt, ami a „Software und System-Entwicklung” német rövidítése, ami magyarul „Szoftver- és rendszerfejlesztést” jelent. Bár a teljes nevet azonban soha nem használták. Az „S.u.S.E.” 1998 októberében „SuSE”-re rövidült, 2003-ban „SUSE”-ra stilizálva.

A cég szolgáltatóként indult, rendszeresen adtak ki szoftvercsomagokat a Slackware-hez, UNIX és Linux kézikönyveket nyomtattak, és technikai segítséget nyújtottak. A SUSE Linux első verziója, a S.u.S.E. Linux 1.0 1994-ben jelent meg. Ez alapvetően a Slackware szkriptek németre fordított változata volt. Más szóval a Slackware Linux német nyelvű változata volt.

Ezt követően, 1996-ban jelent meg az első disztribúció S.u.S.E. Linux néven S.u.S.E. Linux 4.2 néven, utalva a 42-es számra, a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvből származó „Az élet, az univerzum és minden végső kérdésére” adott válaszra. A SuSE ezután az RPM formátumú csomagolási rendszert alkalmazta, amelyet a YaST grafikus rendszergazdai eszköz bevezetése követett, amely a mai napig a SuSE Linux egyik gerincévé és előnyévé vált.

Az üzleti célközönség hatékonyabb elérése érdekében a SuSE 2001-ben bevezette a SUSE Linux Enterprise Server-t, és néhány hónappal a Novell felvásárlása előtt a cég nevét SUSE Linux-ra változtatta. A SUSE most már név, nem pedig betűszó. A SUSE hivatalos logója és kabalája egy kaméleon, hivatalos nevén „Geeko”. 2004 januárjában a Novell 210 millió dollárért felvásárolta a SuSE Linux AG-t. 2005. augusztus 4-én a Novell bejelentette, hogy a SUSE Professional sorozat nyitottabbá válik az openSUSE Project közösség elindításával.

A szoftver mindig is nyílt forráskódú volt, de az openSUSE megnyitotta a fejlesztési folyamatot, lehetővé téve a fejlesztők és a felhasználók számára a tesztelést és a fejlesztést. Korábban minden fejlesztési munkát a SUSE házon belül végzett.

 

Mi a különbség az openSUSE Tumbleweed és a Leap között?

Az openSUSE Tumbleweed disztribúció az openSUSE legfrissebb stabil alkalmazásokat tartalmazó, gördülő kiadású változata. Népszerű választás a power felhasználók és a szoftverfejlesztők számára, akiknek a legújabb szoftverstackek és IDE-k használatával kell fejleszteniük. A Tumbleweed disztribúció felhasználóinak fejlett ismeretekkel kell rendelkezniük. Ugyanúgy, mint az Arch Linux és a többi gördülő disztribúció. A szoftvert megkapja, amint az elkészül a tárolókban.

A tapasztalt és kalandvágyó GNU/Linux-felhasználók számára, akik szeretnének kockázatot vállalni az operációs rendszerükkel, és a legmodernebb fejlesztésekkel élni, az openSUSE Tumbleweed a megfelelő választás. Az openSUSE Leap stabilabb, és csak a SUSE Linux Enterprise (SLE) jól tesztelt alapját használja. Ez azt jelenti, hogy az olyan vállalatok vagy adatközpontok számára, amelyek létfontosságú alkalmazásokat futtatnak, és amelyeknek szükségük van az operációs rendszer megbízhatóságára, az OpenSUSE Leap-et választhatják.

A SUSE Linux Enterprise 15 SP3 kiadásával az SLE és az openSUSE Leap testvérek helyett inkább ikertestvérekké válnak. Addig a Leap az SLE-n alapult, de inkább egy upstream verzió volt. Most a két disztró tulajdonképpen ugyanazt a bináris kódot használja, az egyetlen különbség, hogy a Leapről eltávolítottak néhány szerzői jogi megjegyzést és márkajelzést. Más szóval, ezzel az openSUSE Leap a SUSE Linux Enterprise ingyenes drop-in cseréje lett.

Mind a Tumbleweed, mind a Leap az openSUSE projekt által készült. Ez a világméretű szabad és nyílt forráskódú szoftverközösség része.

A telepítési útmutató itt érhető el.

Mi a különbség az openSUSE Tumbleweed és a Leap között

 

Csomagkezelés

A Linux disztribúciók világában a natív szoftverek csomagban érkeznek. Az RPM-et, amely előre lefordított archívumok, a Red Hat Linux hozza létre. Manapság sok Linux disztribúció használja csomagolási rendszerként, köztük az openSUSE is. A YaST az openSUSE legfontosabb megkülönböztető jegye a többi Linux disztróhoz képest.

Ez egy telepítő és konfigurációs eszköz az openSUSE és a SUSE Linux Enterprise disztribúciókhoz. Könnyű kezelhetősége és vonzó grafikus felülete, valamint a telepítés során és azt követően a rendszer gyors testreszabásának képessége miatt népszerű. A YaST tulajdonképpen a „Yet another Setup Tool” (Még egy másik telepítő eszköz) rövidítése. A teljes rendszer konfigurálására használható. Beállíthatod a hardvereket, konfigurálhatod a hálózatot, a rendszerszolgáltatásokat és hangolhatod a biztonsági beállításokat.

Mindezek a feladatok a YaST Vezérlőközpontból érhetők el. Jelenleg körülbelül 80 különböző modul létezik a YaST-hez, amelyek lehetővé teszik a szoftverkezelés, konténerek, szolgáltatások, rendszermagok, szerverek, hardverek és még sok-sok más konfigurálását. Az ötlet, hogy egy Linux-disztribúcióban egy teljes grafikus megoldást kínáljanak a rendszer összes szempontjának A-tól Z-ig történő kezelésére, úgy tűnik, az openSUSE-n kívül sehol máshol nem létezik.

A Zypper egy parancssori csomagkezelő az openSUSE-ban.

A Zypper olyan funkciókat biztosít, mint a tárolók elérése, függőségek megoldása, csomagok telepítése stb. A dnf-hez, apt-hez és a pacmanhez hasonlóan a zypper is képes kezelni minden szokásos csomagkezelési feladatot, mint például a csomagok telepítése, eltávolítása és frissítése.

 

Btrfs fájlrendszer

A Btrfs az openSUSE alapértelmezett fájlrendszere. Ez egy copy-on-write fájlrendszer. Egyik fő jellemzője, hogy pillanatképeket készíthet a merevlemezen tárolt fájlokról, hogy később visszaállíthassa azokat.

A pillanatfelvételek lehetővé teszik, hogy szükség esetén a frissítések alkalmazása után könnyedén visszaállítsa a rendszert, vagy biztonsági másolatokat készítsen a fájlokról. Ha például a zypper segítségével rendszerfrissítést hajtottál végre, és valami elromlott, és már nem tudsz belépni a rendszerbe, könnyen visszaállíthatod a rendszer frissítés előtti állapotát.

 

Következtetés

Rengeteg olyan tulajdonság van, amely az openSUSE-t egy figyelemre méltó Linux-disztribúcióvá teszi. Az openSUSE egy nagyon alkalmas, többcélú disztribúció, stabil, megbízható, sziklaszilárd kiadással (Leap), egy gördülő kiadással (Tumbleweed) azok számára, akik a legmodernebb szoftvercsomagokat részesítik előnyben.

A legtöbb népszerű asztali környezetre van lehetőség, nem korlátozva, de beleértve a KDE-t, a GNOME-t és az Xfce-t. Tökéletes asztali operációs rendszerként, és hatékonyan szolgálja a szerver igényeit.

 

EZ IS ÉRDEKELHET: